reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

@truskawka@

Nie znamy dokladnie sytuacji, moze tak jak w Polsce sa bezplatne punkty prawne zeby sie poradzic... nawet nie wiem jak to jest z prawem za granica...a sie na pewno różni...

W Polsce ja bym wpisala...
po to zeby alimenty placil na dziecko...
( z 2 dzieci samemu nie jest latwo sie utrzymac,, a jesc te dzieci musza)
W polsce mozna ubiegac sie o alimenty. Juz bedac w ciazy !! Od 6 chyba miesiaca lub 7
W niemczech moze mozna od 1 miesiaca... moze nawet kilka zaleglych wstecz z okresu ciazy Ci wyplaca...... tam mysle ze lepiej prawo kobiete w ciazy chroni i matki samotne...

Jezeli chodzi o papiery to ja bym to przedstawila mu tak zeby sie zrzekl praw do opieki nad dzieckiem.... do praw o decydowaniu o dzoecku...praw do odwiedzin.....ale nie ojcostwa... zeby alimenty płacił
szczegoly takie na.rozprawie sie ustala...
Z tymi alimentami to nie jest wcale taka prosta sprawa... Państwo jest nieudolne w ściąganiu ich a facet który zostawia kobiete w ciąży raczej nie będzie płacił dobrowolnie. Kiedyś z funduszu alimentacyjnego było 500 zł, jeśli ojciec nie płacił, nie wiem jak jest teraz. Moim zdaniem jednak cała papierologia mocno utrudnia życie... Trochę się zaczelam orientować w temacie bo mój A. chce przysposobić moja córką i w sumie sprawa jest prosta bo w akcie urodzenia jest ojciec nieznany. Gdyby było inaczej to najpierw sprawa o pozbawienie praw i ogólnie dużo zamieszania.

reklama
Dzień dobry :) u was też co chwila pada? Wybieram się na ryneczek, ale co się przejaśni to zaraz pada ;)
Wczoraj się w końcu zmobilizowaliśmy żeby złożyć łóżeczko, które dostaliśmy od znajomych no i wygląda kiepsko... Ma funkcję tapczanu i poprzednie dziecko używalo go dosyć długo - widać to bo miejsca po śrubach są mocno wyrobione i nawet po pomalowaniu będzie to wyglądało źle. Dwa że od początku jak się dowiedziałam o rozmiarze 140x70 to mówiłam że nam pokój zawali - puki co maluch będzie z nami w pokoju, który jest też salonem. Mąż dopiero po złożeniu stwierdził że rzeczywiście bardzo duże to łóżeczko i jakaś szuflada by się przydała bo tyle miejsca nie wykorzystanego.
W sumie to od początku wiedziałam że go nie chce, ale miałam nadzieję że po złożeniu jakoś zyska... Czyli szukamy łóżeczka
A Wy jaki rozmiar łóżeczka macie? Materac chce kupić nowy i tak się zastanawiam nad samą pianka tylko grubszą... Jak myślicie?
Ja zamówiłam dzisiaj u nas w mieście mebelki dla Filipka. O dziwo tańsze niż w Internecie. Łóżeczko mamy standardowe 120x60 bez szuflady. Dołączę zdjęcie zestawu
Screenshot_20180716-163316.jpg

Załączniki

• Screenshot_20180716-163316.jpg
    Screenshot_20180716-163316.jpg
    38,3 KB · Wyświetleń: 364
U mnie też leje deszcz.
Młody dopiero się budzi a zazwyczaj od 7.30 na nogach.
Łóżeczko 120x60 mieliśmy wciśnięcie w naszym małym pokoju 2x4 w którym mamy również nasze łóżko, 2komody i szafę... w szufladzie pod łóżeczko dużo upchniesz.
Ta 120 służyła nam prawie do 3rż Michaśka.
Rozejrzyj się bo za nieduże pieniążki można w super stanie kupić.
A materac miałam gryka-kokos i robak się zaplęgły... także teraz lateksowy lub piankowy kupię.
No właśnie słyszałam od położnej żeby nie kupować materaca z gryką bo robaki się tworzą

No to widzę że jednak materac z pianki będzie najlepszy... Fajne są te z tunelami powietrza. Łóżeczko dostaniemy od mojej przyjaciółki, chciała nam je dać już wcześniej całe mój A. się uparł na tego grata. Niby dwójka dzieci w nim spała ale wygląda jak nowa. Jak tylko zaczynali stawać to przyjaciółka wymieniała na turystyczne bo się podobno o szczebelki obijali. Tak czy inaczej jestem zadowolona :)

martwie sie tym ze no dobra musial by placic czy sciagali by z niego a za chwile bedzie mnie tu nachodzil moze nachlany i niewiadomo co ze chce dziecko widziec. nie potrzebuje takich sytuacji. chciala bym oszczedzic i sobie i dzieciom. owszem sa pomoce ale musze sie dowiedziec jak to jest gdy ojciec jest znieznany bo slyszalam ze dosc ze alimentow nie dostane to i tez rozne dodatki mi odpadna...
Kurcze to na prawdę wszystko się komplikuje. Z jednej strony nie dziwię Ci się,że nie chcesz z nim żadnego kontaktu zwkaszcza,że jak mówisz nie jest zbyt dojrzały i nie wiesz co mu do łba strzeli. A z drugiej strony finansowo będziesz miała większe problemy jak go nie uznasz jako ojca. Nawet Ci się nie pytam czy nie dało by się z nim jakoś dogadać bo na pewno się nie da. Przydała by Ci się tam jakaś osoba znająca się na prawie i może pomogła by Ci znaleźć rozwiązanie. Może jakiś radca prawny. Albo poszukaj w Internecie bo nieraz są organizacje, które pomagają Polakom za granicą.

Nawet taka głośna sprawa byla,ze dziewczyne matka wychowala bez grosza od ojca. I ten tatuś,kiedy ona juz byla dorosla i swoją rodzinę miala,upomnial się zeby to ona sie biednym schorowanym zajęła. Co najgorsze-sąd przyznal mu racje
Masakra jak to prawo działa. Tak naprawdę możesz zrobić wszystko żeby ochronić dziecko przed debilem A prawo i tak będzie po jego stronie. No ja bym się kur@@ takim zaopiekowała...

Mam wiekszy brzuch niz w 9msc poprzedniej ciazy! Jak mi kolezanki mowily ze do porodu byly golone z pomoca meza to nie wiedzialam dlaczego, ja sobie radzilam nawet bez lusterka. A tu prosze, ledwo w 7 msc weszlam i juz sobie nic nie widze :angry: mam 8,5kg na plusie, strach pomyslec co mnie czeka dalej :D

Hihi to masz zdrowa wagę ;) masz bliźniaki ;) ja mam synka który też szybko rośnie ale waga szaleje 12,5 kg :eek::surprised: ale patrzę na to w ten sposób że jem po to aby synek fajnie rósł i się rozwijał ;)

reklama
mysle ze nie podam w ogole go nidzie.
nie chce zeby potem robil stresy o podpisanie papierow wiecznie sie prosic i jeszcze nachodzil nie daj boze bo placi na dziecko alimenty .
lepiej zyc spokojnie niz sie wiecznie denerwowac idiota

Moja przyjaciółka , która ma dwoje dzieci z różnych zwiazkow właśnie ojca córki wpisała nieznany.Z tego powodu że z ojcem syna są i były same problemy i że bała sie, że on sobie przypomnino małej czy coś.
Ale od ośmiu lat cisza.Tak jak się spakował w 8tc gdy się dowiedział, to tak nawet nie zadzwonił. Tylko dwa razy próbował na niej wymuszenie aborcji, a potem się wyniósł, bo on dzieci nie chce.

Do góry