reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Szczerze mówiąc, nie sprawdzałabym tego, tylko wyrzuciła materac z piwnicy i kupiła nowy.
No właśnie tak zrobię.
Jeszcze 4 lata temu większość kupowała i polecała właśnie gryka pianka kokos. Czasy się zmieniają ;).
Niby jest zabezpieczony a mała spała na nim kilka razy jak się urodziła, ale czytałam, że w tych materacach gdzie jest gryka lub kokos robale potrafią się zagniezdzic już w magazynie sklepu :szok:.
Znając mnie to byle kostka na buzce maleństwa i byłaby panika, że to na pewno robale :-D.
Dlatego materac gryka pianka kokos robi wyjazd :wink:

reklama
tez mysle nad tym by kompletnie nigdzie go nie wpisywac bo tez pozniej cokolwiek z papierologii musiala bym miec jego podpisy.
z tym ze alimentow nie dostane od niego jesli bedzie nieznany ojciec w akcie.
niewiem kompletnie co robic.
Może jest jakiś fundusz(lub pod inna nazwa),który daje pieniażki mamie samotnie wychowującej dziecko,ktorego ojciec jest nieznany? Popytaj :)

tez mysle nad tym by kompletnie nigdzie go nie wpisywac bo tez pozniej cokolwiek z papierologii musiala bym miec jego podpisy.
z tym ze alimentow nie dostane od niego jesli bedzie nieznany ojciec w akcie.
niewiem kompletnie co robic.
Ale w Niemcach chyba Państwo pomaga w takich przypadkach? Sąsiadka mojego M (jeszcze zanim się pobraliśmy) wyjechała do Niemiec z mężem. On ją lał i chlał. Ogólnie typ z pod ciemnej gwiazdy. Odeszła od niego z dziećmi. On wrócił do PL A ona tam została. Dostała duże mieszkanie socjalne i pieniądze spore na każde dziecko. Musiała byś się gdzieś podowiadywać co i jak bo na pewno da się to jakoś sensownie rozwiązać.

Mam wiekszy brzuch niz w 9msc poprzedniej ciazy! Jak mi kolezanki mowily ze do porodu byly golone z pomoca meza to nie wiedzialam dlaczego, ja sobie radzilam nawet bez lusterka. A tu prosze, ledwo w 7 msc weszlam i juz sobie nic nie widze :angry: mam 8,5kg na plusie, strach pomyslec co mnie czeka dalej :D

@truskawka@

Nie znamy dokladnie sytuacji, moze tak jak w Polsce sa bezplatne punkty prawne zeby sie poradzic... nawet nie wiem jak to jest z prawem za granica...a sie na pewno różni...

W Polsce ja bym wpisala...
po to zeby alimenty placil na dziecko...
( z 2 dzieci samemu nie jest latwo sie utrzymac,, a jesc te dzieci musza)
W polsce mozna ubiegac sie o alimenty. Juz bedac w ciazy !! Od 6 chyba miesiaca lub 7
W niemczech moze mozna od 1 miesiaca... moze nawet kilka zaleglych wstecz z okresu ciazy Ci wyplaca...... tam mysle ze lepiej prawo kobiete w ciazy chroni i matki samotne...

Jezeli chodzi o papiery to ja bym to przedstawila mu tak zeby sie zrzekl praw do opieki nad dzieckiem.... do praw o decydowaniu o dzoecku...praw do odwiedzin.....ale nie ojcostwa... zeby alimenty płacił
szczegoly takie na.rozprawie sie ustala...

Ostatnia edycja:
Nie dziw im sie, to prawie tak jakbyscie pojechali na wakacje :p dobrze ze sie ciesza a nie placza za swoimi starymi lozkami ;)

20.45 zasneli...
to autko 70x140 juz rozlozone na kawalki... wyjedzie na wieś do mojego pokoju..... tam nam bedzie dalej sluzyc
A ze szczebelkami .... przerabiamy na dostawke by pasowalo do naszego lozka..... troche roboty bedzie, ale mąż da rade :)

w Niemczech jest tak ze uznanie dziecka a prawa do niego to dwie rozne kwestie osobne a w polskim uznanie dziecka i ma automatycznie prawa. nawet by wyrobic dziecku paszport musialby byc obecny czy cokolwiek podpisywac by musial bo dziecko polskie. a on ma w glowie wsiu bziu dzis tu jest na terenie Niemiec a za kilka miesiecy moze juz byc gdzies indziej i wtedy ja zostane z problemami. a w sady nie chce sie bawic za duzo nerwow.

reklama
martwie sie tym ze no dobra musial by placic czy sciagali by z niego a za chwile bedzie mnie tu nachodzil moze nachlany i niewiadomo co ze chce dziecko widziec. nie potrzebuje takich sytuacji. chciala bym oszczedzic i sobie i dzieciom. owszem sa pomoce ale musze sie dowiedziec jak to jest gdy ojciec jest znieznany bo slyszalam ze dosc ze alimentow nie dostane to i tez rozne dodatki mi odpadna...

Do góry