reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

Szczerze mówiąc, nie sprawdzałabym tego, tylko wyrzuciła materac z piwnicy i kupiła nowy.
No właśnie tak zrobię.
Jeszcze 4 lata temu większość kupowała i polecała właśnie gryka pianka kokos. Czasy się zmieniają ;).
Niby jest zabezpieczony a mała spała na nim kilka razy jak się urodziła, ale czytałam, że w tych materacach gdzie jest gryka lub kokos robale potrafią się zagniezdzic już w magazynie sklepu :szok:.
Znając mnie to byle kostka na buzce maleństwa i byłaby panika, że to na pewno robale :-D.
Dlatego materac gryka pianka kokos robi wyjazd :wink:

reklama
tez mysle nad tym by kompletnie nigdzie go nie wpisywac bo tez pozniej cokolwiek z papierologii musiala bym miec jego podpisy.
z tym ze alimentow nie dostane od niego jesli bedzie nieznany ojciec w akcie.
niewiem kompletnie co robic.
Może jest jakiś fundusz(lub pod inna nazwa),który daje pieniażki mamie samotnie wychowującej dziecko,ktorego ojciec jest nieznany? Popytaj :)

tez mysle nad tym by kompletnie nigdzie go nie wpisywac bo tez pozniej cokolwiek z papierologii musiala bym miec jego podpisy.
z tym ze alimentow nie dostane od niego jesli bedzie nieznany ojciec w akcie.
niewiem kompletnie co robic.
Ale w Niemcach chyba Państwo pomaga w takich przypadkach? Sąsiadka mojego M (jeszcze zanim się pobraliśmy) wyjechała do Niemiec z mężem. On ją lał i chlał. Ogólnie typ z pod ciemnej gwiazdy. Odeszła od niego z dziećmi. On wrócił do PL A ona tam została. Dostała duże mieszkanie socjalne i pieniądze spore na każde dziecko. Musiała byś się gdzieś podowiadywać co i jak bo na pewno da się to jakoś sensownie rozwiązać.

Mam wiekszy brzuch niz w 9msc poprzedniej ciazy! Jak mi kolezanki mowily ze do porodu byly golone z pomoca meza to nie wiedzialam dlaczego, ja sobie radzilam nawet bez lusterka. A tu prosze, ledwo w 7 msc weszlam i juz sobie nic nie widze :angry: mam 8,5kg na plusie, strach pomyslec co mnie czeka dalej :D

@truskawka@

Nie znamy dokladnie sytuacji, moze tak jak w Polsce sa bezplatne punkty prawne zeby sie poradzic... nawet nie wiem jak to jest z prawem za granica...a sie na pewno różni...

W Polsce ja bym wpisala...
po to zeby alimenty placil na dziecko...
( z 2 dzieci samemu nie jest latwo sie utrzymac,, a jesc te dzieci musza)
W polsce mozna ubiegac sie o alimenty. Juz bedac w ciazy !! Od 6 chyba miesiaca lub 7
W niemczech moze mozna od 1 miesiaca... moze nawet kilka zaleglych wstecz z okresu ciazy Ci wyplaca...... tam mysle ze lepiej prawo kobiete w ciazy chroni i matki samotne...

Jezeli chodzi o papiery to ja bym to przedstawila mu tak zeby sie zrzekl praw do opieki nad dzieckiem.... do praw o decydowaniu o dzoecku...praw do odwiedzin.....ale nie ojcostwa... zeby alimenty płacił
szczegoly takie na.rozprawie sie ustala...

Ostatnia edycja:
Nie dziw im sie, to prawie tak jakbyscie pojechali na wakacje :p dobrze ze sie ciesza a nie placza za swoimi starymi lozkami ;)

20.45 zasneli...
to autko 70x140 juz rozlozone na kawalki... wyjedzie na wieś do mojego pokoju..... tam nam bedzie dalej sluzyc
A ze szczebelkami .... przerabiamy na dostawke by pasowalo do naszego lozka..... troche roboty bedzie, ale mąż da rade :)

w Niemczech jest tak ze uznanie dziecka a prawa do niego to dwie rozne kwestie osobne a w polskim uznanie dziecka i ma automatycznie prawa. nawet by wyrobic dziecku paszport musialby byc obecny czy cokolwiek podpisywac by musial bo dziecko polskie. a on ma w glowie wsiu bziu dzis tu jest na terenie Niemiec a za kilka miesiecy moze juz byc gdzies indziej i wtedy ja zostane z problemami. a w sady nie chce sie bawic za duzo nerwow.

reklama
martwie sie tym ze no dobra musial by placic czy sciagali by z niego a za chwile bedzie mnie tu nachodzil moze nachlany i niewiadomo co ze chce dziecko widziec. nie potrzebuje takich sytuacji. chciala bym oszczedzic i sobie i dzieciom. owszem sa pomoce ale musze sie dowiedziec jak to jest gdy ojciec jest znieznany bo slyszalam ze dosc ze alimentow nie dostane to i tez rozne dodatki mi odpadna...

Do góry