reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Bo w ciazy zeby sie bardziej psuja i prochnica moze szkodzic (chyba) dziecku.. nie wiem zresTa dokladnie, kazal to poszlam, ale ja i tak regularnie chodze, wiec to akurat zwykly przeglad ;)
Chyba chodzi z tym stomatologiem aby nie było zakażenia, bo nie trudno o prochnice, lekko rozpulchnione i krwawiace dziąsła. Idealne miejsce dla zakażeń.

reklama
Chyba chodzi z tym stomatologiem aby nie było zakażenia, bo nie trudno o prochnice, lekko rozpulchnione i krwawiace dziąsła. Idealne miejsce dla zakażeń.

Yhy... A w ciąży chodzilyscie do stomatologa ? Na leczenie albo z bólem... ?

No ja z zębami mam ciężko ... Dużo mam leczonych juz... Mam nadzieję że nic nie wyskoczy do października...

Jeśli chodzi o okuliste to wada wzoru wg obecnych standardów okulistycznych nie jest wskazaniem do Cc chyba że przekracza 10 diopri ale to i tak nie jest bezwzględne wskazanie tylko zalecenie. Jedyne wskazanie wynikające z przepisów to brak wzroku w jednym oku lub zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce których nie da się zabezpieczyć laserem. Bo jeśli się da to też można rodzic SN.

W kwestii stomatologa to powinno się mieć wizyte odnowowana w karcie ciąży i zęby w ciąży trzeba leczyc nawet kanałowo. Próchnica i stan zapalny jest bardzo niebezpieczny i może dostać się do krwiobiegu przez dziasla i mieć duży wpływ na dziecko. Taki chory ząb to tak jakby chodzić angina lub zapaleniem płuc.

Od zęba może też wyjść podwyższone Crp

W kwestii stomatologa to powinno się mieć wizyte odnowowana w karcie ciąży i zęby w ciąży trzeba leczyc nawet kanałowo. Próchnica i stan zapalny jest bardzo niebezpieczny i może dostać się do krwiobiegu przez dziasla i mieć duży wpływ na dziecko. Taki chory ząb to tak jakby chodzić angina lub zapaleniem płuc.

Od zęba może też wyjść podwyższone Crp
Z tym stomatologiem potwierdzam.
Można leczyć nawet kanałowo, można robić scaling ultradźwiękami, można usuwać zęby.
Najlepiej teraz w II trym. U nas robimy zamiast klasycznego rtg rvg czyli taką radiowizjografię. Dzwoniłam do pana od tego sprzętu i powiedział, że gdybym sobie wykonała takie "prześwietlenie" to jest promieniowanie równe 30minutom na słońcu.
Można znieczulać...u nas używamy znieczulenie " czyste" czyli bez środków obkurczających naczynia.

Przez nasze dziwne ciążowe jedzenie, zachcianki,podjadanie, wymioty obniża się ph w jamie ustnej i wtedy szkliwo podatniejsze na próchnicę.

Yhy... A w ciąży chodzilyscie do stomatologa ? Na leczenie albo z bólem... ?

No ja z zębami mam ciężko ... Dużo mam leczonych juz... Mam nadzieję że nic nie wyskoczy do października...
Wiesz no ja nawet jak w ciąży nie byłam to chodzę na kontrolę nawet jak się nic nie dzieje. Przynajmniej raz w roku :) a byłam w styczniu i pójdę pewnie coś w czerwcu aby mi zajrzała czy jest coś do leczenia. Ogólnie to też kiedyś miałam dużo a teraz od 5 lat nic. :)

Wiesz no ja nawet jak w ciąży nie byłam to chodzę na kontrolę nawet jak się nic nie dzieje. Przynajmniej raz w roku :) a byłam w styczniu i pójdę pewnie coś w czerwcu aby mi zajrzała czy jest coś do leczenia. Ogólnie to też kiedyś miałam dużo a teraz od 5 lat nic. :)

Chyba się umowie w maju na wizytę . Nie byłam teraz w tym roku jeszcze. Teraz od kilku dni coś mnie cmi 1 ząb ale nie wiem czy to od loda go podrażniłam czy od herbaty gorącej . Ogólnie to nie bol , moze nadwrazliwosc zębów ... Ale mnie zmartwilyscie tym stomatologiem. Nie sądziłam że to takie istotne . Człowiek się całe życie uczy .

Hej
Mam takie pytanie :-)
Jak usunąć plamę na spodniach z trawy?

Po tym pięknym weekendzie synek załatwił dwie par spodni :-/
Coś tam czytałam na necie ale nie wiem który sposób wybrać.

reklama
Chyba się umowie w maju na wizytę . Nie byłam teraz w tym roku jeszcze. Teraz od kilku dni coś mnie cmi 1 ząb ale nie wiem czy to od loda go podrażniłam czy od herbaty gorącej . Ogólnie to nie bol , moze nadwrazliwosc zębów ... Ale mnie zmartwilyscie tym stomatologiem. Nie sądziłam że to takie istotne . Człowiek się całe życie uczy .
Męża też tak cmil i myślał ze przewial, a to cmi, cmi i przestało więc tym bardziej myślał, ze nic poważnego. Poszedł jakoś na wizytę kontrolna i się okazało ze martwy, a te cmienie to były ostatki życia zęba. Idź sprawdzić.

Do góry