reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październikowe mamy 2018

Ech tak się czuję nieswojo jak czytam, że moja być jakieś przeciwwskazania ze względu na wadę wzroku... czy jest jakaś wada wzroku od której trzeba się obowiązkowo skonsultować z okulistą przed porodem? Ja w ogóle o tym nie myślałam, że powinnam coś w tym kierunku konsultowac, nie wiedziałam nawet, że to może być jakaś przeszkoda, a mam tak -4, -5 i teraz się martwię czy to nie jest jakiś problem :(
Raczej chodzi o dużo większe wady i wady związane z ciśnieniem wewnątrzgałkowym

reklama
Tak czytałam was o tych nerwach i kłótniach z mężami... Ja wczoraj taka mialam , ciśnienie miałam mega na niego, on swoje ja swoje ... Oboje jestesmy wybuchowi :angry:

A tu dziś czytam jakieś forum czy artykuły że dziecko teoretycznie słyszy najlepiej matkę od około 16 TC ... Wiec daje sobie na luz , nie dam się sprowokować i będę starać się być spokojna żeby bobas nie słyszał naszego darcia .

Wy już mówicie coś do swoich brzuszków ?
Puszczacie jakas muzykę kołysanki itp melodie ? ( Bo czytałam że dziecko potem poznaje po narodzinach nie kiedy melodie które pamięta z brzuszka ) .

Sama w sobie krotkowzrocznosc rzedu -4 dioptrie NIE jest przeciwwskazaniem do sn. Mi wada przestala sie poglebiac po maturze i od tego czasu nie drgnela, takze porody sn jej nie poglebily.

Ja w obu ciazach bylam u okulisty na pelnym badaniu, ale to tak dla swojego spokoju, bo wczesniej wiele lat nie bylam (stabilna wada wiec okulary wymienialam bez badan). Okulisci wypisywali mi kartke z wynikami i podsumowaniem, ze moge rodzic sn. Teraz naleze do poradni okulistycznej i chodze regularnie, bo mam za wysokie cisnienie. Takze niedawno bylam bardzo dokladnie badana. Jak bede niedlugo na kontroli, to powiem o ciąży, ale nie spodziewam sie fajerwerków.

Ech tak się czuję nieswojo jak czytam, że moja być jakieś przeciwwskazania ze względu na wadę wzroku... czy jest jakaś wada wzroku od której trzeba się obowiązkowo skonsultować z okulistą przed porodem? Ja w ogóle o tym nie myślałam, że powinnam coś w tym kierunku konsultowac, nie wiedziałam nawet, że to może być jakaś przeszkoda, a mam tak -4, -5 i teraz się martwię czy to nie jest jakiś problem :(
Nie wiem dokladnie jak to sie ma, ale ja w pierwszej ciazy u okulisty napewno mialam sprawdzane cisnienie w oczach, wiec tu pewnie o cos z tym zwiazanego chodzilo. Moj lekarz kazdej pacjentce nakazuje wizyte i u okulisty i u stomatologa. W karcie ciazy musi byc pieczatka, ze wszystko jest ok..

@alina89 ja mam - 4,5, sama wada nie jest przeciwskazaniem. Trzeba pójść do okulisty i poprosić o zbadanie oczu czy wytrzymają taki wysiłek jak poród.
Także nic się nie martw, może się okazać, że nie ma przeciwwskazań :-)

Nie wiem dokladnie jak to sie ma, ale ja w pierwszej ciazy u okulisty napewno mialam sprawdzane cisnienie w oczach, wiec tu pewnie o cos z tym zwiazanego chodzilo. Moj lekarz kazdej pacjentce nakazuje wizyte i u okulisty i u stomatologa. W karcie ciazy musi byc pieczatka, ze wszystko jest ok..

A stomatolog po co ? Nie wiem nie słyszałam o tym...

Tak czytałam was o tych nerwach i kłótniach z mężami... Ja wczoraj taka mialam , ciśnienie miałam mega na niego, on swoje ja swoje ... Oboje jestesmy wybuchowi :angry:

A tu dziś czytam jakieś forum czy artykuły że dziecko teoretycznie słyszy najlepiej matkę od około 16 TC ... Wiec daje sobie na luz , nie dam się sprowokować i będę starać się być spokojna żeby bobas nie słyszał naszego darcia .

Wy już mówicie coś do swoich brzuszków ?
Puszczacie jakas muzykę kołysanki itp melodie ? ( Bo czytałam że dziecko potem poznaje po narodzinach nie kiedy melodie które pamięta z brzuszka ) .

Ja też sobie postanowiłam koniec z nerwami. Będę się starała kontrolować.
To jak się czułam później było nieprzyjemne bardzo :/

Ja gadam do brzuszka.
Jesteśmy na etapie wybierania imienia i coś czuje, że niedługo wybierzemy.
Właśnie chce się zagłębić w muzykę dla Dzidzi.
Wiem, że jest taka specjalna.

reklama
Ja miałam -2,75 i kazal mi lekarz iść badać dno oka. Więc lepiej zbadaj wzrok.

Do góry