reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Nie chcialam Was nastraszyc z glaskaniem brzucha. Jakbym to od kolezanki uslyszala, to bym uznala, ze zabobon i bym Wam nie pisala, ale tyle razy slyszalam w warunkach szpitalnych... Chociaż biorac pod uwage bezradnosc poloznicza polaczona z dzialaniem po omacku, z ktorymi sie sama zetknelam, jestem w stanie uwierzyć, ze to taka szpitalna "urban legend".

Nie pisalam, ze ide we wtorek do ordynatora ostatniego szpitala, ktory mi zostal. Spodziewam sie, ze powie mi to samo co inni. Szukalam w necie publikacji polskich lekarzy o krwiakach i znalazlam kogos w Matce Polce. Znajomi polecaja mi tez ośrodek patologii ciazy w Opolu lub kolo Gliwic. Zamierzam spisac swoja historie, poskanowac wyniki i powysylac mailem. Moze ktos cos mi zaproponuje. Jezdzic po kraju slepo nie będę, bo to w moim odczuciu wieksze ryzyko poronienia niz siedzenie z tym durnym krwiakiem w domu. Zrobilam badania w kierunku zaburzeń krzepliwosci, bo juz ostatnio mnie o to pytali, wyniki maja byc w przyszlym tyg. Jak cos tam wyjdzie, to ide do hematologa (i znowu: w calym wielkim miescie tylko jeden się przyznaje w Internecie, ze interesują go pacjentki w ciazy z zaburzeniami krzepniecia, a o drugim tylko slyszalam plotki, ze moze pomoc). Ale mam jakies 80% przeczucia, ze nic nie wyjdzie.
Nie mam wielkiego doświadczenia w kompilacjach ciążowych ale jednego jestem pewna, że w matce polce są naprawdę wybitni specjaliści. Jeździłam tam jako nastolatka do chirurga...w szpitalu w moim mieście nastraszyli mnie że widzą jakieś plamki na kościach i w ogóle to chyba nowotwór, najlepiej to szykować się na chemię. Moi rodzice byli załamani, dostaliśmy skierowanie do matki polki i po obejrzeniu wyników lekarz zaczął się śmiać i powiedział że takich plamek na kościach są miliony a ja mam po prostu odwapnienie bo bardzo szybko rosnę [emoji4] dał Wit D3 i skończyło się na strachu. Naprawdę polecam jeśli nie masz strasznie daleko do łodzi, moja znajoma również była pod ich opieką w zagrożonej ciąży i wszystko skończyło się dobrze.

reklama
Męża też tak cmil i myślał ze przewial, a to cmi, cmi i przestało więc tym bardziej myślał, ze nic poważnego. Poszedł jakoś na wizytę kontrolna i się okazało ze martwy, a te cmienie to były ostatki życia zęba. Idź sprawdzić.

Pójdę na bank , wolę to sprawdzić .

Ale ciekawe jak ona to zobaczy , nie wolno raczej robić prześwietlenia w ciąży zębów ... No nie znam się . Okaże się .

Dziewczyny nie pamiętam czy był podobny temat, ale proszę poradzcie coś.
Cały dzień boli mnie żołądek, pewnie coś z restauacyjnego jedzenia nie podeszło mi :(
Proszę pomóżcie, pije herbatki polecane w internecie ale to nic nie daje :(
Mam co jakiś zaś takie bóle, które trwają średnio dzień lub dwa i według mnie nie jest to od jedzenia tylko coś się rozciąga i układa. W końcu narządy też muszą przyjąć inne ułożenie żeby zrobić miejsce dziecku. Chyba że jesteś pewna że jakieś jedzenie Ci zaszkodziło....

Aspekt - biorę aspirynę od 12t0d, bo wtedy właśnie miałam usg genetyczne i wyniki pappy i takie dostałam zalecenie. Nawet potem czytałam o tej profilaktyce kwasem acetylosalicylowym u mamy ginekolog i się upewniłam, że to nie jest jakieś zalecenie z kosmosu;)

Pysia1986 - rzeczywiście 1:200 to może się wydawać dużo, ale z drugiej strony to nadal tylko 0,5% szansy na ZD... Dobrze, że zrobiłaś nifty, lada dzień będziesz spokojniejsza:) Kiedy mniej więcej masz mieć wyniki?

Ja właśnie wróciłam ze spacerku po lesie:) Ogólnie jestem wielką fanką gór, no ale chyba w tym roku sobie nie połazimy... Baaaardzo zazdroszczę dziewczynom, które mieszkają nieopodal gór, to moje marzenie:) W zeszłym roku przeszliśmy spory odcinek Orlej Perci, w te wakacje mieliśmy przejść pozostały fragment, ale to raczej odpada;)
Jutro albo wtorek jak liczę mówili max 9 dni roboczych. Jutro miałam jechać na dwa dni do Poznania na szkolenie ale odpuscilam po pierwsze bo czekam na NIFTY po drugie kiepsko się czuje;-(
Tak chciałabym już być spokojna i planować i myśleć o zakupach i o tym wszystkim o czym piszecie A póki co mam jedno w głowie A w sumie dwa czy dzidzia zdrowa i mój pieprzony miesniak. Znalazlam klinikę w Rzeszowie gdzie się specjalizują usuwaniem mięśniak jutro tam zadzwonię.
Wkurzam się bo mnie pappa wyszła słaba ale żadnych dodatkowych zaleceń nie dostałam żeby wzmocnić łożysko. Dobrze ze piszesz to chociaż się tym pokieruje i zasugeruje.

Jutro albo wtorek jak liczę mówili max 9 dni roboczych. Jutro miałam jechać na dwa dni do Poznania na szkolenie ale odpuscilam po pierwsze bo czekam na NIFTY po drugie kiepsko się czuje;-(
Tak chciałabym już być spokojna i planować i myśleć o zakupach i o tym wszystkim o czym piszecie A póki co mam jedno w głowie A w sumie dwa czy dzidzia zdrowa i mój pieprzony miesniak. Znalazlam klinikę w Rzeszowie gdzie się specjalizują usuwaniem mięśniak jutro tam zadzwonię.
Wkurzam się bo mnie pappa wyszła słaba ale żadnych dodatkowych zaleceń nie dostałam żeby wzmocnić łożysko. Dobrze ze piszesz to chociaż się tym pokieruje i zasugeruje.

@pysia1986 z mięśniakiem w ciąży nic nie zrobisz.
Odpuść w ogóle myślenie o nim w ciąży dla dobra Dzidzi.
Po urodzeniu może być tak, że On się naprawdę sporo zmniejszy.
Usuwanie to mocna ingerencja.
Porozmawiaj z mądrym lekarzem.
Ja mam 3 niewielkie i lekarz kazał absolutnie w ogóle o nich nie myśleć.
Póki co nie rosną. Usuwanie to też robi się wówczas jak kobieta nie chce mieć juz dzieci .
Bardzo często przez hormony robią się i tak nowe.

Pysiu Droga trzymam mocno kciuki za Ciebie i Twoje lepsze samopoczucie :-*
Nie panikuj ciesz się ciąża.
Pozytywne myślenie . Nawet przez łzy.

Chyba się umowie w maju na wizytę . Nie byłam teraz w tym roku jeszcze. Teraz od kilku dni coś mnie cmi 1 ząb ale nie wiem czy to od loda go podrażniłam czy od herbaty gorącej . Ogólnie to nie bol , moze nadwrazliwosc zębów ... Ale mnie zmartwilyscie tym stomatologiem. Nie sądziłam że to takie istotne . Człowiek się całe życie uczy .
Pewnie, że warto iść, tylko na spokojnie:) mnie w 12 tygodniu zaczął boleć ząb jak go podraznialam jedzeniem. Po tygodniu wreszcie poszłam do dentysty, wyleczyla mi go, sprawdziła pozostałe i na razie spokój. A też się stresowalam, czy mi nie zaszkodzi znieczulenie, ale dostałam takie specjalne, jak już któraś z dziewczyn pisała.

dziewczyny! długo tu nie zaglądałam. udzielam się jedynie na fb acz mam pytanie. Czy któraś robiła NIFty? Jeśłi tak to jak długo czekałyście na wyniki ?

reklama
Dzięki dziewczyny za te wszystkie odpowiedzi z tym okulistą :) Tak mi zależało żebym mogła rodzić sn i się zdążyłam zmartwić, że nie będzie takiej możliwości, a dzięki Wam jestem trochę spokojniejsza, że może nie będzie problemu :D To sobie przebadam ten wzrok po powrocie do kraju dla wszelkiego spokoju. Dobrze, że mamy to forum... tak normalnie to bym pewnie nie pomyślała, żeby pójść do okulisty, bo byłam tuż przed ciążą i pewnie bym sobie nie chciała zawracać tym głowy, a lekarz nic mi nie wspomniał :p

Do góry