reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październikowe mamy 2018

nie moge cytatów wrzucic
@ranny.ptaszek napisalas po jednej aplikacji przeszly wam odparzenia, a jak tak siedze i mysle, kurna co to za aplikacja, jak to zadzialalo przez telefon :DDDDD buhaaaaa

co do imuglubliny warto przyjac ta dodatkowa, mocno zwieksza by przeciwciala sie nie wytworzyly, no jest tylko dla rh -. a konfikt moze byc tez w grupi rh +

@monami

Z reguly jeśli dziecko ma plus dają po porodzie, ale jest opcja przyjęcia gdyby jednak miało plusa i doszło do mikrouszkodzen to konflikt może być jeszcze przed porodem.
Na zachodzie dają wszystkich ale u nas nie bo za drogo, więc trzeba sobie kupić samemu za 330zl :(

jak juz masz przeciwciala to nie podadza ci immunoglobuliny, dostaje sie jesli dziecko jest rh+ 7

Ja mam tak samo, w badaniach wyszło mi brak przeciwciał więc spokojnie czekam na kolejne badania w 2 i 3 trym.
@Kocurek nie panikuj, spokojnie poczytaj o tym konflikcie. Niezgodność nie oznacza że jest konflikt. To tylko na początku się wydaje straszne, ja jak usłyszałam że mam ABrh- to myślałam że to jakieś straszne choroby oznacza... moja teściowa do dzisiaj mi cały czas mówi że mam się badać żeby dziecko downa nie miało... i ma artykuły na ten temat i my jej tłumaczyliśmy setki razy że jedno z drugim nie ma nic wspólnego ale ona dalej swoje.... że mam się nadać cały czas, bo to straszne
A tak jeszcze w temacie zagrożenia konfliktem czy któraś z was się orientuje czy przy cc jest większy kontakt z krwią i może imunoglobulina być mniej skuteczna, czy się podaje ją w większej dawcę czy nie ma to żadnego znaczenia czy rodzimy SN czy cc

po cc podaje sie wieksza dawke immunoglobuliny
dokladnie nie ma :)

reklama
Hej Mamusie:)
Dodam pare słów odnośnie hybryd bo widzę,że dyskutujecie ,a ja trochę na ten temat dopytałam panią dr,a trochę jeszcze czytałam na ten temat.
Otóż w hybrydach,które ja też uwielbiam ze względu na trwałość nie chodzi o lampę uv,ale o same lakiery. Mają różne składy,które często uczulają. Wiadomo,sama chemia to jest bo tam z naturalnych składników to chyba jest mało co. I ta chemia,nałożona na paznokiec przenika do naszego krwioobiegu(tak jak np działają różne kąpiele na paznokcie właśnie:odżywiają bo wnikają).
Wiadomo,że z niczym nie mozna przesadzać,z ostrożnością również,ale jeśli chodzi o mnie,to działa na zasadzie: kilka ciąż straciłam,więc nie chce ryzykować.
I ja broń Boże nie mówię,że te z was,które malujecie hybrydą nie dbacie o siebie czy coś! O nie ! Nie zrozumcie mnie źle( słowo pisane czasem jest ciężej zrozumieć i źle odebrać jego intencję). Po prostu wszystko to działa na zasadzie ogromnego uzasadnionego strachu;)

Co do witamin,mnie pani dr nic nie mówiła o jakiś kompleksowych,ale po skończeniu 12 tyg zaczęłam łykać doppelherz mama(ma jodu duzo i kwasu foliowego czyli to,co miałam brac oddzielnie)

I jeszcze rzecz jedna: wyprawka. mam zamiar zabrać sie pomalutku za taką mega listę i podzielić ją na sekcję:dziecko-kup przed narodzinami,mozna kupić po, można kupić w ciągu kilku pierwszych miesiecy oraz mama-czyli to co przyda nam się po porodzie,torba do szpitala dla nas i dla malucha.
Mając taka listę wydaję mi się,że będę spokojniejsza. Jesli któraś z Was ma ochotę dorzucić swoje "3 grosze" do tej listy to wystarczy przy takiej wypowiedzi mnie oznaczyć,a ja na pewno odczytam,zanotuję. Z góry bardzo dziękuję :)
Jak zobaczyć taka listę nie mając Facebook? Wiem że tam wrzucania A ja nie mam jak ;(

nie moge cytatów wrzucic
@ranny.ptaszek napisalas po jednej aplikacji przeszly wam odparzenia, a jak tak siedze i mysle, kurna co to za aplikacja, jak to zadzialalo przez telefon :DDDDD buhaaaaa

co do imuglubliny warto przyjac ta dodatkowa, mocno zwieksza by przeciwciala sie nie wytworzyly, no jest tylko dla rh -. a konfikt moze byc tez w grupi rh +

@monami

Z reguly jeśli dziecko ma plus dają po porodzie, ale jest opcja przyjęcia gdyby jednak miało plusa i doszło do mikrouszkodzen to konflikt może być jeszcze przed porodem.
Na zachodzie dają wszystkich ale u nas nie bo za drogo, więc trzeba sobie kupić samemu za 330zl :(

jak juz masz przeciwciala to nie podadza ci immunoglobuliny, dostaje sie jesli dziecko jest rh+ 7

po cc podaje sie wieksza dawke immunoglobuliny
dokladnie nie ma :)
Uśmiałam się z tą aplikacją...ale mamy sprane mózgi przez te telefony nasze heheheh [emoji23] ale też czasami się łapie na takich akcjach.

Moje doswiadczenia sa takie a nie inne, a ciaze obie mialam książkowe, dzieci urodzone wtedy co najwiecej osob rodzi.czyli liczac termin porodu...tydzien przed i tydzien po......
Ty rodzilas 2 tyg przed terminem.... ..kazdy tydzien do przodu to 100- 150g wiecej...
Pozatym zalezy gdzie ubranka kupujesz, bo rozmiarowki sa różne..już ktoras pisala roznice miedzy rozmiarami w pepco..h&m etc...
Tak wiec nie ma sie tu co do zgadzania ze.mna czy nie...kazdy ma swoje doświadczenia.... wiadomo ze jak ktos rodzi 2 tyg przed to mniejsze ubranko sie przyda... .moje dzieci w 38 tc mialy juz osiagnieta wage 3 kg.... wiec akurat 56 u mnie by sie sprawdziło gdyb rodzila 2 tyg przed......a 50 by bylo bezsensownym zakupem.... Ty masz swoje doswiadczenia...dziel sie z nimi...ale nie pisz.mi ze sie nie zgadzasz z tym co o rozmiarach pisalam..bo u mnie bylo tak a nie inaczej...i to 2 razy..
Ja bym parzlya tez na rodzicow..czyli na nas....jak mamusia jest szcupla i drobniutka..to dziecko po prostu tez takie drobniejsze moze być.....
Moje też rodzone w terminie ale przy synku rozmiar 56 nie przydał się wcale - może jakieś pojedyncze sztuki bo urodził się 60cm długi ;) Córcia też dlugaśna, 58cm. W szpitalu to mają jeszcze takie podkurczone nóżki, rączki i we wszystko się mieszczą ale tydzień później nie było już szans na ten "pierwszy rozmiar".

reklama
Dziewczyny mialam dzis sytuacje na placu zabaw jak bylam z synem, byl jeden chlopiec ktory byl bardzo zabroczy nie pozwalal zblizyc sie do siebie podczas zabawy, a moj roczniak pcha sie wszedzie, jednoczesnie jak sie moj syn poddawal i szedl w inna strone biegl przed nim zajmowal np drabinke i nie pozwal mu wejsc nigdy nie ingeruje w taki sytuacje obserwuje sobie mojego syna jak sobie radzi nawet jak sie flustruje pozwalam mu samemu sie z tym zmierzyc ewentualnie tlumacze mu sytuacje ale jestem za tym zeby dzieci same dawaly sobie rade z takimi sprawami niezaleznie od wieku jakos tak wyszlo pozniej moj maz przyniosl synowi wiaderko ten chlopiec oczywiscie mu je zabral mysle sobie niech mlody walczy o swoje [emoji16] i tato tego chlopca zaczal do mnie temat ze wlasnie urodzilo im sie w domu drugie dziecko i jego syn w taki sposob sie zachowuje ze maja mega ciezko z nim teraz ma 3,5 roku wiec powiedzmy dziecko kuma o co chodzi, myslelismy z mezem juz o tym jak to bedzie jak urodzi nam sie drugie dziecko nasz syn bedzie mial 1,5 roku czyli podejrzewam ze nie zrozumie sytuacji ?? Myslicie ze bedzie zazdrosny? Jak wy sobie z tym radzilyscie? Moze macie do polecenia jakas madra literature? Jak sie przygotowywalyscie na to??

Do góry