margerrita
Fanka BB :)
nie moge cytatów wrzucic
@ranny.ptaszek napisalas po jednej aplikacji przeszly wam odparzenia, a jak tak siedze i mysle, kurna co to za aplikacja, jak to zadzialalo przez telefon DDDD buhaaaaa
co do imuglubliny warto przyjac ta dodatkowa, mocno zwieksza by przeciwciala sie nie wytworzyly, no jest tylko dla rh -. a konfikt moze byc tez w grupi rh +
@monami
Z reguly jeśli dziecko ma plus dają po porodzie, ale jest opcja przyjęcia gdyby jednak miało plusa i doszło do mikrouszkodzen to konflikt może być jeszcze przed porodem.
Na zachodzie dają wszystkich ale u nas nie bo za drogo, więc trzeba sobie kupić samemu za 330zl
jak juz masz przeciwciala to nie podadza ci immunoglobuliny, dostaje sie jesli dziecko jest rh+ 7
po cc podaje sie wieksza dawke immunoglobuliny
dokladnie nie ma
@ranny.ptaszek napisalas po jednej aplikacji przeszly wam odparzenia, a jak tak siedze i mysle, kurna co to za aplikacja, jak to zadzialalo przez telefon DDDD buhaaaaa
co do imuglubliny warto przyjac ta dodatkowa, mocno zwieksza by przeciwciala sie nie wytworzyly, no jest tylko dla rh -. a konfikt moze byc tez w grupi rh +
@monami
Z reguly jeśli dziecko ma plus dają po porodzie, ale jest opcja przyjęcia gdyby jednak miało plusa i doszło do mikrouszkodzen to konflikt może być jeszcze przed porodem.
Na zachodzie dają wszystkich ale u nas nie bo za drogo, więc trzeba sobie kupić samemu za 330zl
jak juz masz przeciwciala to nie podadza ci immunoglobuliny, dostaje sie jesli dziecko jest rh+ 7
Ja mam tak samo, w badaniach wyszło mi brak przeciwciał więc spokojnie czekam na kolejne badania w 2 i 3 trym.
@Kocurek nie panikuj, spokojnie poczytaj o tym konflikcie. Niezgodność nie oznacza że jest konflikt. To tylko na początku się wydaje straszne, ja jak usłyszałam że mam ABrh- to myślałam że to jakieś straszne choroby oznacza... moja teściowa do dzisiaj mi cały czas mówi że mam się badać żeby dziecko downa nie miało... i ma artykuły na ten temat i my jej tłumaczyliśmy setki razy że jedno z drugim nie ma nic wspólnego ale ona dalej swoje.... że mam się nadać cały czas, bo to straszne
A tak jeszcze w temacie zagrożenia konfliktem czy któraś z was się orientuje czy przy cc jest większy kontakt z krwią i może imunoglobulina być mniej skuteczna, czy się podaje ją w większej dawcę czy nie ma to żadnego znaczenia czy rodzimy SN czy cc
po cc podaje sie wieksza dawke immunoglobuliny
dokladnie nie ma