reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

nie moge cytatów wrzucic
@ranny.ptaszek napisalas po jednej aplikacji przeszly wam odparzenia, a jak tak siedze i mysle, kurna co to za aplikacja, jak to zadzialalo przez telefon :DDDDD buhaaaaa

co do imuglubliny warto przyjac ta dodatkowa, mocno zwieksza by przeciwciala sie nie wytworzyly, no jest tylko dla rh -. a konfikt moze byc tez w grupi rh +

@monami

Z reguly jeśli dziecko ma plus dają po porodzie, ale jest opcja przyjęcia gdyby jednak miało plusa i doszło do mikrouszkodzen to konflikt może być jeszcze przed porodem.
Na zachodzie dają wszystkich ale u nas nie bo za drogo, więc trzeba sobie kupić samemu za 330zl :(

jak juz masz przeciwciala to nie podadza ci immunoglobuliny, dostaje sie jesli dziecko jest rh+ 7

Ja mam tak samo, w badaniach wyszło mi brak przeciwciał więc spokojnie czekam na kolejne badania w 2 i 3 trym.
@Kocurek nie panikuj, spokojnie poczytaj o tym konflikcie. Niezgodność nie oznacza że jest konflikt. To tylko na początku się wydaje straszne, ja jak usłyszałam że mam ABrh- to myślałam że to jakieś straszne choroby oznacza... moja teściowa do dzisiaj mi cały czas mówi że mam się badać żeby dziecko downa nie miało... i ma artykuły na ten temat i my jej tłumaczyliśmy setki razy że jedno z drugim nie ma nic wspólnego ale ona dalej swoje.... że mam się nadać cały czas, bo to straszne
A tak jeszcze w temacie zagrożenia konfliktem czy któraś z was się orientuje czy przy cc jest większy kontakt z krwią i może imunoglobulina być mniej skuteczna, czy się podaje ją w większej dawcę czy nie ma to żadnego znaczenia czy rodzimy SN czy cc

po cc podaje sie wieksza dawke immunoglobuliny
dokladnie nie ma :)

reklama
Hej Mamusie:)
Dodam pare słów odnośnie hybryd bo widzę,że dyskutujecie ,a ja trochę na ten temat dopytałam panią dr,a trochę jeszcze czytałam na ten temat.
Otóż w hybrydach,które ja też uwielbiam ze względu na trwałość nie chodzi o lampę uv,ale o same lakiery. Mają różne składy,które często uczulają. Wiadomo,sama chemia to jest bo tam z naturalnych składników to chyba jest mało co. I ta chemia,nałożona na paznokiec przenika do naszego krwioobiegu(tak jak np działają różne kąpiele na paznokcie właśnie:odżywiają bo wnikają).
Wiadomo,że z niczym nie mozna przesadzać,z ostrożnością również,ale jeśli chodzi o mnie,to działa na zasadzie: kilka ciąż straciłam,więc nie chce ryzykować.
I ja broń Boże nie mówię,że te z was,które malujecie hybrydą nie dbacie o siebie czy coś! O nie ! Nie zrozumcie mnie źle( słowo pisane czasem jest ciężej zrozumieć i źle odebrać jego intencję). Po prostu wszystko to działa na zasadzie ogromnego uzasadnionego strachu;)

Co do witamin,mnie pani dr nic nie mówiła o jakiś kompleksowych,ale po skończeniu 12 tyg zaczęłam łykać doppelherz mama(ma jodu duzo i kwasu foliowego czyli to,co miałam brac oddzielnie)

I jeszcze rzecz jedna: wyprawka. mam zamiar zabrać sie pomalutku za taką mega listę i podzielić ją na sekcję:dziecko-kup przed narodzinami,mozna kupić po, można kupić w ciągu kilku pierwszych miesiecy oraz mama-czyli to co przyda nam się po porodzie,torba do szpitala dla nas i dla malucha.
Mając taka listę wydaję mi się,że będę spokojniejsza. Jesli któraś z Was ma ochotę dorzucić swoje "3 grosze" do tej listy to wystarczy przy takiej wypowiedzi mnie oznaczyć,a ja na pewno odczytam,zanotuję. Z góry bardzo dziękuję :)
Jak zobaczyć taka listę nie mając Facebook? Wiem że tam wrzucania A ja nie mam jak ;(

nie moge cytatów wrzucic
@ranny.ptaszek napisalas po jednej aplikacji przeszly wam odparzenia, a jak tak siedze i mysle, kurna co to za aplikacja, jak to zadzialalo przez telefon :DDDDD buhaaaaa

co do imuglubliny warto przyjac ta dodatkowa, mocno zwieksza by przeciwciala sie nie wytworzyly, no jest tylko dla rh -. a konfikt moze byc tez w grupi rh +

@monami

Z reguly jeśli dziecko ma plus dają po porodzie, ale jest opcja przyjęcia gdyby jednak miało plusa i doszło do mikrouszkodzen to konflikt może być jeszcze przed porodem.
Na zachodzie dają wszystkich ale u nas nie bo za drogo, więc trzeba sobie kupić samemu za 330zl :(

jak juz masz przeciwciala to nie podadza ci immunoglobuliny, dostaje sie jesli dziecko jest rh+ 7

po cc podaje sie wieksza dawke immunoglobuliny
dokladnie nie ma :)
Uśmiałam się z tą aplikacją...ale mamy sprane mózgi przez te telefony nasze heheheh [emoji23] ale też czasami się łapie na takich akcjach.

Moje doswiadczenia sa takie a nie inne, a ciaze obie mialam książkowe, dzieci urodzone wtedy co najwiecej osob rodzi.czyli liczac termin porodu...tydzien przed i tydzien po......
Ty rodzilas 2 tyg przed terminem.... ..kazdy tydzien do przodu to 100- 150g wiecej...
Pozatym zalezy gdzie ubranka kupujesz, bo rozmiarowki sa różne..już ktoras pisala roznice miedzy rozmiarami w pepco..h&m etc...
Tak wiec nie ma sie tu co do zgadzania ze.mna czy nie...kazdy ma swoje doświadczenia.... wiadomo ze jak ktos rodzi 2 tyg przed to mniejsze ubranko sie przyda... .moje dzieci w 38 tc mialy juz osiagnieta wage 3 kg.... wiec akurat 56 u mnie by sie sprawdziło gdyb rodzila 2 tyg przed......a 50 by bylo bezsensownym zakupem.... Ty masz swoje doswiadczenia...dziel sie z nimi...ale nie pisz.mi ze sie nie zgadzasz z tym co o rozmiarach pisalam..bo u mnie bylo tak a nie inaczej...i to 2 razy..
Ja bym parzlya tez na rodzicow..czyli na nas....jak mamusia jest szcupla i drobniutka..to dziecko po prostu tez takie drobniejsze moze być.....
Moje też rodzone w terminie ale przy synku rozmiar 56 nie przydał się wcale - może jakieś pojedyncze sztuki bo urodził się 60cm długi ;) Córcia też dlugaśna, 58cm. W szpitalu to mają jeszcze takie podkurczone nóżki, rączki i we wszystko się mieszczą ale tydzień później nie było już szans na ten "pierwszy rozmiar".

reklama
Dziewczyny mialam dzis sytuacje na placu zabaw jak bylam z synem, byl jeden chlopiec ktory byl bardzo zabroczy nie pozwalal zblizyc sie do siebie podczas zabawy, a moj roczniak pcha sie wszedzie, jednoczesnie jak sie moj syn poddawal i szedl w inna strone biegl przed nim zajmowal np drabinke i nie pozwal mu wejsc nigdy nie ingeruje w taki sytuacje obserwuje sobie mojego syna jak sobie radzi nawet jak sie flustruje pozwalam mu samemu sie z tym zmierzyc ewentualnie tlumacze mu sytuacje ale jestem za tym zeby dzieci same dawaly sobie rade z takimi sprawami niezaleznie od wieku jakos tak wyszlo pozniej moj maz przyniosl synowi wiaderko ten chlopiec oczywiscie mu je zabral mysle sobie niech mlody walczy o swoje [emoji16] i tato tego chlopca zaczal do mnie temat ze wlasnie urodzilo im sie w domu drugie dziecko i jego syn w taki sposob sie zachowuje ze maja mega ciezko z nim teraz ma 3,5 roku wiec powiedzmy dziecko kuma o co chodzi, myslelismy z mezem juz o tym jak to bedzie jak urodzi nam sie drugie dziecko nasz syn bedzie mial 1,5 roku czyli podejrzewam ze nie zrozumie sytuacji ?? Myslicie ze bedzie zazdrosny? Jak wy sobie z tym radzilyscie? Moze macie do polecenia jakas madra literature? Jak sie przygotowywalyscie na to??

Do góry