Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Osoby, ktore mieszkaja z partnerem bez slubu koscielnego. Rozwodnicy. Osoby, ktore nie maja sakramentu bierzmowania. I u nas ksiadz robil problem, ze kolega, ktorego pierwotnie chcielismy brac na chrzestnego, bo nie przyjmuje ksiedza po koledzie [emoji85]A kto wg kościoła nie moze byc chrzestna/chrzestnym? Dobrze to wiedziec przed wyborem, a ja malo zorientowana [emoji3]
Teoretycznie osoby zyjace bez slubu, po rozwodach i bez bierzmowania. W praktyce zalezy od ksiedza i jego widzimisie. Siostra meza jest ze swoim 15 lat, maja dziecko, nie chodzi do kosciola a w tamtym roku zostala chrzestna, nikt nie robil problemu. Jak ja zostalam chrzestna to tez zadnego zaświadczenia ksiadz nie chcial, to byla moja rodzima parafia, ale dwa lata juz tam nie mieszkalam.A kto wg kościoła nie moze byc chrzestna/chrzestnym? Dobrze to wiedziec przed wyborem, a ja malo zorientowana [emoji3]
Niestety to prawda. Dla księdza lepiej by było gdybym sama wychowywała Szymka,wtedy bezproblemowo udzieli chrztu.Osoby, ktore mieszkaja z partnerem bez slubu koscielnego. Rozwodnicy. Osoby, ktore nie maja sakramentu bierzmowania. I u nas ksiadz robil problem, ze kolega, ktorego pierwotnie chcielismy brac na chrzestnego, bo nie przyjmuje ksiedza po koledzie [emoji85]
O dziwo, siostra meza, ktora ma dziecko bez slubu, ale nie zyje z facetem mogla byc chrzestna
Mi chodzilo o chrzestnych, ale racja. Nam tez sie proboszcz namarudzil, ze my bez slubu... Teraz jestesmy po cywilnym i az sie boje jak bedzie komentowal [emoji85]Niestety to prawda. Dla księdza lepiej by było gdybym sama wychowywała Szymka,wtedy bezproblemowo udzieli chrztu.
Nie bój się bo nie masz czego. Ksiadz powinien się cieszyć,że przybywa nowy wierny,a nie kręcic nosem. Ja się troche boję co będzie jak ksiądz odmówi mojemu niemężowi,mój chłop gotowy z miejsca do biskupa jechaćMi chodzilo o chrzestnych, ale racja. Nam tez sie proboszcz namarudzil, ze my bez slubu... Teraz jestesmy po cywilnym i az sie boje jak bedzie komentowal [emoji85]