reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

Po porodzie dochodzą trudności z wypowiedzeniem się wśród dorosłych ludzi, bo w domu ciągle atitii agugu :D
Ja jeszcze zauważyłam że brakuje mi słownictwa pod koniec ciąży i po porodzie. Tak to jest jak posługujemy się latwymi zdaniami.
I dwa razy w pierwszej ciąży przejechalam na czerwonym. Nigdy mężowi o tym nie powiem. Ale jak inni hamuja to ja też, ale jeśli jadę jako pierwsza to nie widziałam żółtego i wjezdzalam już na czerwonym. Na szczęście w nikogo nie wjechalam ani nikt we mnie. Ale aż wstyd. Tym bardziej mąż instruktor nauki jazdy i jeździ na autobusach miejskich.

reklama
No i dobrze, że masz taką samą kwotę za dzień na zwolnieniu. Bo jeśli między zwolnieniami jest mniej niż 3 miesiące przerwy, to podstawy chorobowego się już nie wylicza od nowa, więc będziesz miała teraz taką samą podstawę jak obliczyli Ci w lutym.
dziękuje za pomoc. To juz rozumiem dlaczego taka sama. to fatalna informacja dla mnie ;/ Teraz musze policzyć, czy mi ją dobrze wyliczyli...

@vihrea Nie chcę Cię dobijać, ale wg mnie (specem nie jestem, ale musiałam się wgryźć w temat, żeby zadbać o swoją sytuację finansową) taką stawkę będziesz miała też na macierzyńskim - chyba, że przez 3 miesiące nie pójdziesz na zwolnienie (nie wiem, czy chodzi o pełne miesiące kalendarzowe, czy rozliczeniowe) ani macierzyński. Masz dostęp do wykazu swoich składek miesiąc po miesiącu za 2017 i 2018?

@vihrea Nie chcę Cię dobijać, ale wg mnie (specem nie jestem, ale musiałam się wgryźć w temat, żeby zadbać o swoją sytuację finansową) taką stawkę będziesz miała też na macierzyńskim - chyba, że przez 3 miesiące nie pójdziesz na zwolnienie (nie wiem, czy chodzi o pełne miesiące kalendarzowe, czy od rozliczeniowe) ani macierzyński. Masz dostęp do wykazu swoich składek miesiąc po miesiącu za 2017 i 2018?
Tak mam wgląd we wszystkie paski... własnie sie poryczałam jak sobie uświadomiłam jak jest kiepsko...a teraz już tego nie zmienie, bo 3mc na pewno nie wytrzymam w pracy. :( Orientujesz się czy to powinna być średnia z ost 12 miesiecy do lutego tego roku tego co mi przelewali? tzn zsumować z każdego miesiąca dochód (przychód-rozchód )z paska i potem podzielić przez 12?

Żeby się zgodziło tak co do złotówki, to nie doradzę Ci. Ale wg mnie nie chodzi o dochód, ale o coś co powinno być opisane jako "podstawa wymiaru składki".

A mnie się dziś mocno zachciało babki cytrtnowej. No musiałam upiec. Niestety wyszedł mi taki tlusty zakalec, że nie da się tego jeść:( nosz kur... kupie sobie w biedrze taką chemiczną z nadzieniem, bo nie daruje sobie.

Mnie się wydaje ze każda z nas się kiedyś z tym spotka ja nie cierpie takich sytuacji. Smutne jest to że prędzej jednak kobieta kobietę zrozumie A mężczyźni tępe dzidy albo nie wiedzą jak się zachować. Za mało się tym w tv mówi i ludzie nie wiedzą że mamy dodatkowe prawa. Jeśli społeczeństwo się nie dedykuję to musimy się za to wziąść i grzecznie im tłumaczyć że to nie chodzi o czas tylko inne aspekty bycia w ciąży choćby brak toalety w pobliżu. Chyba mi hormony szaleje bo mam takie nerwy ostatnio że bym wszystkich pozabijala dookoła. Oby szef nie dzwonił bo jemu się już nazbierało i mogę nie wytrzymać [emoji6] mąż już mnie łukiem obchodzi jeszcze mnie chrapanie całą noc budził więc dziś lepiej żeby późno z pracy wrócił-lepiej dla niego.

na drzwiach do punktu pobrań wisiała tabliczka że kobiety w ciąży mają pierwszeństwo :D

A mnie się dziś mocno zachciało babki cytrtnowej. No musiałam upiec. Niestety wyszedł mi taki tlusty zakalec, że nie da się tego jeść:( nosz kur... kupie sobie w biedrze taką chemiczną z nadzieniem, bo nie daruje sobie.

Mam to samo ! Zawsze jestem mistrzyni pieczenia ateraz spróbowałam w stanie błogosławionym raz coś upiec. Ciasto dosłownie wpłynęło jak otworzyłam boki.
Z góry było spieczone A w środku płynna masa .
Dałam sobie spokój !
Stałam z pół godziny. Płakałam i czyscilam blat z tej mazi.

reklama
A ja zauważyłam że autem jeżdżę jakbym jeździła pierwszy raz! Mylą mi się biegi i nawet raz z trójki ruszałam.... hahaha ale wstyd.

Do góry