reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

🍂🍂🍁Październikowe kreski🍁🍂🍂- aby kolorowe na drzewach liście zwiastowały Nam ciąże - OCZYWIŚCIE 😍😍

reklama
No właśnie z tego co ja zauważyłam są 2 szkoły odnośnie TSH do starań . Ja jestem na Eutyroxie 0.25 mg. Jakiś rok temu 1 endo jak miałam 2.6 tsh pozostale parametry w normie i robił usg tarczycy zalecił mi tą dawkę, na lekach zbita do 1.5 . Byłam też u jednego ostatnio jak byłam na urlopie i miałam świeże wyniki tsh było też coś około 1.6 za to ft4 minimalnie podwyższone, i ten z kolei stwierdził, że nie potrzebnie podbijam to ft4 sztucznie braniem lewotyroksyny, zapytał na podstawie jakiego poziomu inny endo zalecił Eutyrox- kazał odstawić lek na tydzień , zrobiłam ponowne badanie, ft4 bylo w normie, a TSH wzrosło do 1.90 z kawałkiem.
Podsumowując pierwszy lekarz mòwił, że lepiej w moim wieku i do starań utrzymywać tą 1 z przodu, drugi zaś powiedział, że lek przyjmuje niepotrzebnie, bo 2.6 to spoko wynik.
A mądra ja biorę co 2gi dzień na własną rękę i wszystko gra w wynikach🤣 oczywiście nie namawiam nikogo do niesłuchania lekarzy, ale tak to jest jak są sprzeczne opinie.
Jak będe na następny raz u lekarza, to znowu bedzie to inna osoba, i ciekawe co powie🤔🤪
Ja większość leków zawsze brałam na własną rękę, bo wiecznie przepisywali mi coś, co nie działało i musiałam sama testować. Wyszło mnie to taniej niż wieczne wizyty u lekarzy tylko po zmianę leku

@królowa_kresek😉🙃 jak tam czas mija? 🤣
1039EB4F-91FF-427B-93A9-6475D3FA8443.jpeg

Spokojnie, 5+0 to jeszcze wcześnie i brak pęcherzyka na tym etapie o niczym nie przesądza. Nawet nie myśl o tym, żeby teraz do nas wracać! Trzymam kciuki🤞
Mam spokoj w głowie ale tez nastawiłam się na wszystko:) bez zbędnych rozpaczy ewentualnych :p 😅

Wczoraj mi moja 3 latka tak dała do wiwatu ze odechciało mi się dzieci XD (na chwile) hahah dzięki mojej królewnie łatwiej mi przez to przejść 🙈🤣

Buziaki dziewczyny! Będę dawać znać :D

No właśnie z tego co ja zauważyłam są 2 szkoły odnośnie TSH do starań . Ja jestem na Eutyroxie 0.25 mg. Jakiś rok temu 1 endo jak miałam 2.6 tsh pozostale parametry w normie i robił usg tarczycy zalecił mi tą dawkę, na lekach zbita do 1.5 . Byłam też u jednego ostatnio jak byłam na urlopie i miałam świeże wyniki tsh było też coś około 1.6 za to ft4 minimalnie podwyższone, i ten z kolei stwierdził, że nie potrzebnie podbijam to ft4 sztucznie braniem lewotyroksyny, zapytał na podstawie jakiego poziomu inny endo zalecił Eutyrox- kazał odstawić lek na tydzień , zrobiłam ponowne badanie, ft4 bylo w normie, a TSH wzrosło do 1.90 z kawałkiem.
Podsumowując pierwszy lekarz mòwił, że lepiej w moim wieku i do starań utrzymywać tą 1 z przodu, drugi zaś powiedział, że lek przyjmuje niepotrzebnie, bo 2.6 to spoko wynik.
A mądra ja biorę co 2gi dzień na własną rękę i wszystko gra w wynikach🤣 oczywiście nie namawiam nikogo do niesłuchania lekarzy, ale tak to jest jak są sprzeczne opinie.
Jak będe na następny raz u lekarza, to znowu bedzie to inna osoba, i ciekawe co powie🤔🤪
Czyli standard.. Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie

Dlatego powtórzę jeszcze raz w przyszłym tygodniu i zobaczymy, jaki będzie wynik. Zawsze miałam 1,6. Teraz robiłam po 5 godzinach snu, więc może to miało wpływ na wynik. Normalnie zrobiłabym jutro te badania, ale że to zadupie i w sobotę jest zamknięte wszystko to niestety musiałam dzisiaj.
Mała ilość snu, szczególnie jednorazowo nie powinna mieć wpływu na wynik tsh.
Ale dla pewności zrób razem z ft3 i ft4

Ja ostatnio na wizycie też pytałam i potem na drożności z innym ginekologiem też dopytywałam i zgodnie powiedzieli, że te normy żeby TSH było najlepiej koło 1 już nie są aktualne i mi nie zalecali zbijania, tylko kontrolować regularnie w razie gdyby była tendencja wzrostowa. Z biegiem lat normy wszystkiego się zmieniają, choćby badanie nasienia - naście lat temu wartości które aktualnie uznawane są za normę, kiedyś byłyby już uznawane za oligospermię 🙈
Tylko w mojej głowie pojawia się pytanie czy te wartości nie są rozciągnięta za bardzo. Wiem że wszystko się zmienia i niby postęp jest, ale jak dla mnie ludzie mają się coraz gorzej...

Mimo, że kompletnie w tym miesiącu się nie spodziewałam cudów to mimo wszystko chciałam sobie siknąć.
Wiecie, to już tak hobbystycznie jest 😂 zmarnować kilka testów, powpatywać się w biel, próbować w jakiś sposób dojrzeć drugą kreskę, później się legitnie powkurwiać na te testy i w ogóle. Nie tłumaczę dalej bo wiecie jak jest i jak to działa.
Ale zaczęło mi się już plamienie przed okresem no i nie będę już sikać, bo nie ma to sensu.
Nawet sikanie można człowiekowi zepsuć 😅

reklama
Do góry