reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🍂🍂🍁Październikowe kreski🍁🍂🍂- aby kolorowe na drzewach liście zwiastowały Nam ciąże - OCZYWIŚCIE 😍😍

reklama
No właśnie z tego co ja zauważyłam są 2 szkoły odnośnie TSH do starań . Ja jestem na Eutyroxie 0.25 mg. Jakiś rok temu 1 endo jak miałam 2.6 tsh pozostale parametry w normie i robił usg tarczycy zalecił mi tą dawkę, na lekach zbita do 1.5 . Byłam też u jednego ostatnio jak byłam na urlopie i miałam świeże wyniki tsh było też coś około 1.6 za to ft4 minimalnie podwyższone, i ten z kolei stwierdził, że nie potrzebnie podbijam to ft4 sztucznie braniem lewotyroksyny, zapytał na podstawie jakiego poziomu inny endo zalecił Eutyrox- kazał odstawić lek na tydzień , zrobiłam ponowne badanie, ft4 bylo w normie, a TSH wzrosło do 1.90 z kawałkiem.
Podsumowując pierwszy lekarz mòwił, że lepiej w moim wieku i do starań utrzymywać tą 1 z przodu, drugi zaś powiedział, że lek przyjmuje niepotrzebnie, bo 2.6 to spoko wynik.
A mądra ja biorę co 2gi dzień na własną rękę i wszystko gra w wynikach🤣 oczywiście nie namawiam nikogo do niesłuchania lekarzy, ale tak to jest jak są sprzeczne opinie.
Jak będe na następny raz u lekarza, to znowu bedzie to inna osoba, i ciekawe co powie🤔🤪
Ja większość leków zawsze brałam na własną rękę, bo wiecznie przepisywali mi coś, co nie działało i musiałam sama testować. Wyszło mnie to taniej niż wieczne wizyty u lekarzy tylko po zmianę leku

@królowa_kresek😉🙃 jak tam czas mija? 🤣
1039EB4F-91FF-427B-93A9-6475D3FA8443.jpeg

Spokojnie, 5+0 to jeszcze wcześnie i brak pęcherzyka na tym etapie o niczym nie przesądza. Nawet nie myśl o tym, żeby teraz do nas wracać! Trzymam kciuki🤞
Mam spokoj w głowie ale tez nastawiłam się na wszystko:) bez zbędnych rozpaczy ewentualnych :p 😅

Wczoraj mi moja 3 latka tak dała do wiwatu ze odechciało mi się dzieci XD (na chwile) hahah dzięki mojej królewnie łatwiej mi przez to przejść 🙈🤣

Buziaki dziewczyny! Będę dawać znać :D

No właśnie z tego co ja zauważyłam są 2 szkoły odnośnie TSH do starań . Ja jestem na Eutyroxie 0.25 mg. Jakiś rok temu 1 endo jak miałam 2.6 tsh pozostale parametry w normie i robił usg tarczycy zalecił mi tą dawkę, na lekach zbita do 1.5 . Byłam też u jednego ostatnio jak byłam na urlopie i miałam świeże wyniki tsh było też coś około 1.6 za to ft4 minimalnie podwyższone, i ten z kolei stwierdził, że nie potrzebnie podbijam to ft4 sztucznie braniem lewotyroksyny, zapytał na podstawie jakiego poziomu inny endo zalecił Eutyrox- kazał odstawić lek na tydzień , zrobiłam ponowne badanie, ft4 bylo w normie, a TSH wzrosło do 1.90 z kawałkiem.
Podsumowując pierwszy lekarz mòwił, że lepiej w moim wieku i do starań utrzymywać tą 1 z przodu, drugi zaś powiedział, że lek przyjmuje niepotrzebnie, bo 2.6 to spoko wynik.
A mądra ja biorę co 2gi dzień na własną rękę i wszystko gra w wynikach🤣 oczywiście nie namawiam nikogo do niesłuchania lekarzy, ale tak to jest jak są sprzeczne opinie.
Jak będe na następny raz u lekarza, to znowu bedzie to inna osoba, i ciekawe co powie🤔🤪
Czyli standard.. Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie

Dlatego powtórzę jeszcze raz w przyszłym tygodniu i zobaczymy, jaki będzie wynik. Zawsze miałam 1,6. Teraz robiłam po 5 godzinach snu, więc może to miało wpływ na wynik. Normalnie zrobiłabym jutro te badania, ale że to zadupie i w sobotę jest zamknięte wszystko to niestety musiałam dzisiaj.
Mała ilość snu, szczególnie jednorazowo nie powinna mieć wpływu na wynik tsh.
Ale dla pewności zrób razem z ft3 i ft4

Ja ostatnio na wizycie też pytałam i potem na drożności z innym ginekologiem też dopytywałam i zgodnie powiedzieli, że te normy żeby TSH było najlepiej koło 1 już nie są aktualne i mi nie zalecali zbijania, tylko kontrolować regularnie w razie gdyby była tendencja wzrostowa. Z biegiem lat normy wszystkiego się zmieniają, choćby badanie nasienia - naście lat temu wartości które aktualnie uznawane są za normę, kiedyś byłyby już uznawane za oligospermię 🙈
Tylko w mojej głowie pojawia się pytanie czy te wartości nie są rozciągnięta za bardzo. Wiem że wszystko się zmienia i niby postęp jest, ale jak dla mnie ludzie mają się coraz gorzej...

Mimo, że kompletnie w tym miesiącu się nie spodziewałam cudów to mimo wszystko chciałam sobie siknąć.
Wiecie, to już tak hobbystycznie jest 😂 zmarnować kilka testów, powpatywać się w biel, próbować w jakiś sposób dojrzeć drugą kreskę, później się legitnie powkurwiać na te testy i w ogóle. Nie tłumaczę dalej bo wiecie jak jest i jak to działa.
Ale zaczęło mi się już plamienie przed okresem no i nie będę już sikać, bo nie ma to sensu.
Nawet sikanie można człowiekowi zepsuć 😅

reklama
Do góry