reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2012

kurde ja tyle tu krakowianek to może choć jedna przyjechać do mnie poprasować i poskładać wielllllllllllllkkkkkkkkkkkąąąąąąąąą górę prania:-D:-D:-D
no sonka dziś baby litości nie mają:-D odejdzie na chwile i postów co nie miara :-)

reklama
wiecie, tak a propos jutrzejszego dnia mamy - szkoda, że moja tak daleko, bo mamy świetny kontakt,
pamiętam, że po porodzie, gdy pojawiła się Majeczka - tak kilka dni po, dotarło do mnie, że mnie też ktoś tak strasznie kocha, jak ja ją (taty niestety juz nie mam) i tak mnie to wzruszyło... a potem myślałam o tych niechcianych dzieciach w domach dziecka, jak mają strasznie w plecy, bez takiego silnego wsparcia w rodzinie, bez takiej osoby, której na nich zależy najbardziej na świecie, co by się nie działo - nie chodzi mi o pomoc wymierną, ale o tę siłę, jaką się ma za sobą wiedząc, że gdyby coś... to rodzina jest za Tobą murem ...

dziewczynki, ja dzisiaj coś naprawdę wpadłam w filozoficzny nastrój, ale od paru lat inaczej patrzę na dzień Matki, nie tylko dlatego , że mam Majkę, ale dlatego, że teraz jeszcze lepiej rozumiem swoją :-)

Kasik
bedzie ok, a chorowalas na ospe??, nie znam sie na tym ale moze jak sie chorowalo to juz sie wiecej nie choruje

Majeczka o zasilku chorobowym, my jestesmy na L4. Co do wyplaty to zalezy jak duza jest Twoja firma, powyzej 100 wyplaca pracowadca a ZUS jemu zwraca. Na macierzynskich jest tyle samo kasy co na zwolnieniu lekarskim. To srednia z ostatnich 12 miesiecy wszystkich skladnikow wynagrodzenia od ktorego sa placone skladki oczywiscie. I to jest 100 dla ciezarowek

Musa z ta cena za mieszkanie to zalezy gdzie sie mieszka. Moje miasto tez nie jest jakies duze ale z uwagi na to ze jest w czolowce miast wg ilosci ludzi na 1m kwadratowy mieszkania sie sprzedaja i to w duzych cenach za metr. Mieszkam ok 30 km od Warszawy i wiele osob wlasnie u nas kupuje mieszkanie i dojezdza bo w Wawie ceny kosmiczne.
Poza tym ostatnio wyczytalam ze tez w czolce jestesmy pod wgzledem ilosci sklepow duzometrazowych.
Ale to fakt, gdzie tylko troche miejsca to albo blok albo market buduja. :eek:

Malami to powodzenia

Nikola o to jestes ustawiona :-D. My wlasciwie na dom to mamy nieduzy kredyt i to nasz bol bo jak teraz cos robimy to czesto trzeba sie kredytem wspomoc

Sandrik zrob sobie suwaczek bo nie wiadomo ktory masz tydzien

Vibeke ja juz swoj dostalam bo u nas do 28 musza byc na kontach pieniadze, taki mamy zapis w umowach. I jestem zadowolona :-D:-D bo tych dodatkow do pensji czyli prowizji, nagrod, trzynastki (szczesliwie panstwowo pracuje to sie nalezy) srednio za rok wyszlo mi wiecej niz podstawowej pensji :tak::-). Takze tak to ja moge w domu siedziec :-D, zawsze pewna kwota a jak pracowalam to prowizja byla rozna, zalezy jaki miesiac

Sysia jak bys mogla to zwracaj uwage jak piszesz posty, bo nie wiem jak reszta ale ja mialam problem z przeczytaniem Twojego bo strasznie przekrecasz litery w wyrazach. Wiadomo ze to sie zdarza ale nie co kilka slow.

Misza witaj :tak:. Zrob sobie suwacze to bedzie wiadomo ktory u Ciebie tydzien

hahaha i nastepna mama z Krakowa, placą Wam tam za zachodzenie w ciaze :-p:-p:-D

Majeczka Mina dobrze pisze, premie Ci wejda do sredniej. Tylko pamietaj ze do sredniej wchodzi ostatnio przepracowany pelny miesiac i potem 12 do tylu. Tzn jak pojdziesz na zwolnienie np w polowie lipca to do sredniej wejdzie ci lipiec 2011-czerwiec 2012

Vibeke to trzeba statystyke zrobic. Warszawa i bliskie okolice vs Krakow :-D. Wiesz u nas na grudniowkach z Wawy byly dwie, z czego jedna po porodzie zaprzestala wizyt u nas. Za to Łodz byla gora :-)
Co do zasilku to jestem bardzo zadowolona, sama sobie tak na oko liczylam ze cos ok tego ale chcialam na koncie zobaczyc. I w zwiazku z tym torbe ciuszkow za 200 kupilam :-D

ide obiado-kolacje zrobic

jutrzenka to tak jak u mnie, firma do kwietnia była państwowa i wszystkie dodataki weszły do średniej i dzięki temu na zwolnieniu dotaję 300 zł więcej niż gdybym pracowała :-)

mi też się marzy własny domek, gdzieś daleko od cywilazji, chyba dlatego też tak się bronię przed zakupem mieszkania w wawie bo gdzieś w głębi duszy wiem, że nie jestem mieszczuchem i wolałabym mieszkać z dala od tego zgiełku. W sumie ja bywam szalona i już nie raz chciałam uciekać w siną dal ale mój mąż to mega ostrożny czlowiek i on bałby się ryzyka.

co ja jeszcze chciałam napisać?:confused:

a już wiem, cytat z forum, chyba Musa podawał link

Matka Wyrodna istota leniwa i wygodna jest. Matka Wyrodna karmi niemowlę Danonkami, a zabawek nie myje co przepisowe 7 dni, tylko jak zaczynają się lepić. Matka Wyrodna nie sterylizuje butelek, wyparza je również z rzadka. Matka Wyrodna czasami nie bawi się z niemowlęciem, ponieważ gdy ono bawi się samo, Matka Wyrodna może posiedzieć przy komputerze/ poczytać książkę/ poobijać się nieco. Matce Wyrodnej zdarza się z czystego lenistwa nie wychodzić z dzieckiem na spacer przez dwa dni. Matka Wyrodna nie prasuje ubranek dziecięcych po obu stronach- robi to wówczas, gdy są wygniecione. Na Matki Wyrodne często urządzane są nagonki na innych forach, gdzie przebywają głównie Matki Idealne.
Matka Wyrodna, choć czasami bluzgami rzuca, aż miło- ma Klasę.

jedno mnie najbardziej zastanawia : dziewczyny czy są jakieś naukowe podstawy co do tego prasowania ubrań? po co to się robi? wiem, że chodzi o bakterie ale skąd bakterie na upranych ubrankach? I w jaki sposób one zgrażają dziecku?

i jeszcze jeden hit

. Przed zakupem nowego kaftanika upewnij się, w jakiej temperaturze można go uprać. Temperatura 40°C w przypadku niemowlaka to stanowczo za mało. W wyższej ubranko może się skurczyć albo zmienić kształt. Kupuj maluszkowi tylko taką bieliznę, którą można prać w 60°C.

błagam napiszcie, że to nie jest prawda.

Ostatnia edycja:
no wiadomo że jak nie wiadomo o co chodzi to o kasę! teraz wszystko jasne.. walcz o te premie bo potem one ci się do zwolnienia wliczają..
a jak szefowa ci premii nie da za to zwolnienie? ups.. będzie na mnie :no::szok:

witaj misza...oo kolejna z Krakowa..
grzeczna dziewczynka :-D

Mina, nie zwolni, umowa chroni kobiety w ciąży :tak: z niej nie jest jakis tyran, jest naprawde w porządku, a to ze poznalam jej poglady to tylko dla mnie lepiej, bo z dwojga złego wole wiedzieć na czym stoje. Premie są okej, ale dostajemy je kwartalnie, wiec juz nieduzo hehe
misza - witaj :-)

majeczka - teraz wszystko jasne i nie naciskam, ale dbaj o siebie i maleństwo :-)

dzięki Sonkaa - uważam :tak: jakby cokolwiek z Dzidzia sie działo, ide na wolne i w ogole sie nie zastanawiam, ale ODPUKAC wszystko jest w porządku

kurde ja tyle tu krakowianek to może choć jedna przyjechać do mnie poprasować i poskładać wielllllllllllllkkkkkkkkkkkąąąąąąąąą górę prania:-D:-D:-D
Nikolaa musze Cie rozczarować - to najgorsze czynnosc pod słońcem dla mnie, fuj.. tez mam góre prania ktora od tygodnia czeka na prasowanie :dry:

jutrzenka - nie rozumiem z tym wliczaniem dodatków - jak jestem na L4 przed porodem, dostaje 100% pensji zasadniczej tak? ale do macierzynskiego juz sie te dodatki beda wliczały, tak??

malinova też jestem ciekawa o co chodzi z tym prasowaniem ubranek a o tej temperaturze prania też nigdy nie słyszałam:confused:

Edit O kurcze właśnie zerknęłam na bodziaki, które kupiłam wczoraj i tam jest napisane, żeby prać w 30 stopniach. I co teraz??:eek:

Ostatnia edycja:
i jeszcze jeden hit

. Przed zakupem nowego kaftanika upewnij się, w jakiej temperaturze można go uprać. Temperatura 40°C w przypadku niemowlaka to stanowczo za mało. W wyższej ubranko może się skurczyć albo zmienić kształt. Kupuj maluszkowi tylko taką bieliznę, którą można prać w 60°C.

błagam napiszcie, że to nie jest prawda.
Dziwne to, nie? Skoro jest 100% bawełny to powinno się móc wygotowywać (chodzi mi głównie o ew. plamy). Chyba, że ja się nie znam :confused:
I raczej nie jestem za stwarzaniem dziecku sterylnego otoczenia.

reklama
Do góry