reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2012

nikamo - no właśnie, ja tez tak lubię wyjechać, ale na tydzień.... i wystarczy :-p

ullana
- rozgość sie u nas i tym razem wszystko będzie dobrze .... troche mnie przestraszyłaś bo ja sama teraz tez się spodziewam bliźniaków

wizyta przesunięta puki co na 19:30

reklama
witaj ullana trzeba być dobrej myśli...

tallkaa ja mam 5 latki na osiedlu bliźniaki Filip i Karol. Mnie osobiście Filip kojarzy się z konikiem polnym z pszczółki Mai. Ale Karolków to tez jest zatrzęsienie, jest Staś i Marysia. I Tamarę też znam. Jest tego tyle że ho ho...

to ja się u teściów nudzę powiem szczerze :-p

wyjść gdzieś - 2 miejsca na krzyż, sklepy - kilka w okolicy ale w sumie nic ciekawego, naokoło wszyscy się gapią i momentalnie szuuu szuuu szuuuu - i głównie dlatego nie lubię też małych miejscowości ;/

co do imion to mi się mało które podobają - dla dziewczynki podobało mi się Kinga ale już zajęte , dla chłopca Grześ i Mikołaj dlatego też tu nie będzie problemu gdyby był 2 chłopak ale z dziewczynką będzie spory

Z tej listy badań --ja robiłam już ,żeby na środę mieć wyniki:

-glukoza
-morfologia ,
-HBS ,
-USR
-białko ,
-kreatynina
-IgM
-mocz
-TSH,
grupy krwi nie robiłam ,bo mam w starym dowodzie wpisaną

To ja dorzucę do badań

Kiedy wykonać badania prenatalne

kiedy_wykonac_badania_prenatalne.jpg
Najprostszą odpowiedzią na pytanie kiedy wykonać badanie prenatalne w ciąży to „jak najwcześniej”. Im wcześniej zdiagnozowane zostaną wady i nieprawidłowości tym skuteczniejsze będzie leczenie. Lekarz ( a także matka) będą się mogli także lepiej przygotować do przyjścia dziecka na świat.

Oczywiście nie wszystkie badania w ciąży można wykonać w dowolnym momencie ciąży. Większość badań prenatalnych ma swoje ograniczenia czasowe wynikające z charakterystyki poszczególnych metod diagnostycznych. Badanie w ciąży, które można wykonać najwcześniej bo już pod koniec pierwszego trymestru ciąży jest test PAPP-A oraz oczywiście standardowe badanie USG (10-14 tydzień ciąży).

Poniżej znajdziesz listę badań prenatalnych w ciąży wraz z terminami w jakich są one zwykle wykonywane.

Badania nieinwazyjne w ciąży

• Między 10 a 14 tygodniem ciąży – test PAPP-A oraz pierwsze badanie USG
  • Między 15 a 21 tygodniem ciąży – USG genetyczne
  • Po 14 tygodniu ciąży – test potrójny
  • Koniec pierwszego trymestru ciąży (ok. 12, 13 tygodnia ciąży) – badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego oraz Przepływ przez zastawkę trójdzielną

Badania inwazyjne w ciąży

• Między 13 a 19 tygodniem ciąży – Amniopunkcja
  • Od 18 tygodnia ciąży - Kordocenteza
  • Między 18 a 20 tygodniem ciąży – Fetoskopia

to leżenie z nogami podniesionymi w zagrożonej ciąży to standard. Tylko wiele z takich spraw nie jest nagłośnionych. Tutaj akurat bliźnięta.
Moja znajoma z córeczką w ciąży leżała w ten sposób ponad 4 miesiące, do toalety wstawała prawie 10 minut powolutku żeby ciśnienia nie wzburzyć. Mąż zrobił jej specjalny klin pod łóżko żeby nogi były wyżej. I udało się.

reklama
ja juz jestem po wizycie

na wstępie po przeprowadzonym szybkim wywiadzie powiedział że od tego zemdlenia i ciepłej kąpieli na pewno dzidzi nic nie jest i organizm kobiety tak jest skonstruowany że płód jest chroniony i że wcale nie jest tak łatwo poronić jakby się wydawało i że najgorsze jest takie wkręcanie przez wszystkich dookoła. Mam wyluzowac, cieszyc sie ciążą i ze wszystko jest dobrze a na dowód zaraz pokaże mi bijące serce na usg.
Kazał się położyć na kozetce i mialam juz usg przez brzuch a nie dopochwowo i tu nagle juz nie było hihi tylko spoważniał. No ja sie przerazilam bo nie wiedzialam czy zpoważnial bo sie skapnął że tak dwa ludziki że poważny bo jednak jest cos źle. Pytam sie czy serce bije. Powiedział że tak, no to ja ufff bo to znaczy ze wpatruje sie w bliźniaki. Kurczaczki są większe niz ostatnio, widac ze sie chyab drugi przemiescil bo teraz jak byk są dwa na raz widoczne, jeden z lewej, drugi z prawej. Serca biją jak dzwon.
Szkoda mi troche go bo nei ma jakiegos super sprzętu w domu i on powiedział że nawet nie próbuje sprawdzać ile jest owodni bo nei zobaczy, no a ja juz wiem że są dwie bo móg gin wyłapał błonke dzielącą ich. Kurcze korciło mnie żeby mu to powiedziec, ale grałam zaskoczenie do samego końca.
No najważniejsze że wszystko jest dobrze i serduszka boja, maluchy rosną. Nie robił zdjęcia.

Do góry