reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2012

j

a i jeszcze wiecie co mój pies robi ..... odp gwałci kota
kurde wyjdą kotopsy:-D:-D:-D:-D:-D:-D

hehehhee
ciekawe czy by szczekał czy miałczał??

malenstwo nie chce sie mądrzyć, ale jestem psychologiem z wykształcenia - odpuść sobie kwestie terapii po ciąży. To zalezy od terapeuty i nurtu w którym bedzie z Tobą pracował, ale zazwyczaj nie są to miłe doświadczenia, a będą wymagały od Ciebie szerokich i głębokich analiz - zastanów sie czy tego chcesz w obecnym stanie. a na chwilowe podniesienie samooceny polecam coś tańszego i prostrzego - wybierz sie do kosmetyczki, fryzjera, posiedz troszke na słoneczku, zeby poprawiło sie samopoczucie, kup sobie coś ładnego, w czym bedziesz wyglądała szałowo, może bielizne? ;-)bedzie dobrze, zaciskam mocno kciuki!

fryzjer kosmetyczka to na m,nie nie działa.
wychowałam się na wsi i do takich wygód nie jestem przyzwyczajona i nigdy nie uważałam że mogą coś wpłynąć na samoocene człowieka.

reklama
no a ja już po obiadku, cukinia zjedzona, ale chyba muszę się przerzucić na coś innego bo tak dziś stwierdziłam że to chyba kaloryczne i ciężkostrawne żeby na okrągło jeść
najadłam się jak bąk a w lodówce chłodzi się jeszcze koktajl truskawkowy

Oj tam, oj tam w ciąży jesteś jedz wszystko na co masz ochotę:-D A w ogóle jak ty robisz tą cukinię, że ciężkostrawna i kaloryczna jest?? Zawsze mi się zdawało, że jest odwrotnie:surprised:
Majeranek witaj:biggrin2:
Kaka jestem zszokowana zachowaniem twojej siostry:szok: Ja wiem, że między rodzeństwem bywa różnie, ale nigdy bym nie pomyślała, że siostra może takimi tekstami rzucać:dry: Może zazdrosna jest o coś - moja ciotka właśnie z powodu zazdrości o to, że nam lepiej się w życiu ułożyło niż jej synkowi, który jest bezdzietny i samotny, a my mamy siebie i jeszcze dzieci zaraz, szpile nam wbija przy każdej nadarzającej się okazji:wściekła/y: Jednak dużo prawdy jest w powiedzeniu, że z rodziną najlepiej się na zdjęciach wychodzi, ech...
Majeczka ja z tym ciśnieniem mam tak samo:-D W domu ledwie 100/60 a u lekarza ostatnio prawie 140 na 90:-D Ale i tak musimy regularnie kontrolować, bo w ciąży różne świństwa się mogę przypałętać, ja staram się co najmniej 1 raz dziennie mierzyć.
A co do tych ruchów to właśnie się zastanawiam, od którego tc te ruchy będą bardziej intensywne i od kiedy ruchy się liczy?
Kurczę, ale mnie wkurza od wczoraj jeden po........ny świr - kupił sobie kurna motor i od wczoraj wieczorem non stop przy moim bloku jeździ i się popisuje:wściekła/y: Mam już dosyć tego dźwięku wyjącego silnika, szału można dostać:crazy:

Piaskownicę chyba robił mój tato i szwagier. Dokładnie nie pamietam bo było to jakies 10 lat temu. W każdym razie stoi na ziemi mojego ojca.
Dziś się od mojej szanownej siostry dowiedziałam, że jestem ignorantką, zasłaniam się ciażą i nastawiam rodziców przeciwko niej.
z tego co widzę to twoja siostra jest ignorantką, zwłaszcza, że nie na jej podwórku stoi ta piaskownica a więc nie na jej ziemię piasek leci..
a może ona zwyczajnie ci zazdrości.. i bardziej to obstawiam.

ja walcze z kolezanka od klimy - przeciez leje sie ze mnie, w pokoju mamy z 30st, ale nie.. klima nie, bo jej chłodno! to niech sobie sweter założy, ja juz nie moge :wściekła/y:
weź jej powiedz do słuchu, że zemdlejesz itd, nie wiem, raczej zgłoś szefowi przecież warunki BHP w taką pogodę obowiązują a ona je łamie! Skoro jest klima to ma być w pomieszczeniu 22;C i już!

Ps. Ufffff..pierwsze koty za płoty ;)
witaj majeranek... ale ja i tak bazylię bardziej lubię :-D z pomidorkiem i mozarellą
o takie cóś:
male1.jpg

majeczka znalazłam dla ciebie Ustawę która to reguluje, czyli twój pracodawca łamie prawo dopuszczając żeby koleżanka zakazywała włączenia klimy. Piszę pracodawca bo to on odpowiada:

Kobietom w ciąży lub karmiącym piersią zabroniona jest praca w warunkach, w których wskaźnik PMV określany zgodnie z Polską Normą, jest większy od 1,5. (2 oznacza, że odczuwamy temperaturę jako ciepłą).Zalecane warunki komfortu mieszczą się między -0,5 < < +0,5. Ponadto kobietom w ciąży i w okresie karmienia zabroniona jest praca w środowisku pracy, w którym występują nagłe zmiany temperatury powietrza w zakresie przekraczającym 15°C.

W sytuacji, kiedy pracodawcy nie dbają o prawa pracowników i naruszają zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, należy się zgłosić do okręgowego inspektoratu pracy. - Dostajemy także zgłoszenia np. od klientów centrów handlowych, którzy w imieniu pracowników sygnalizują nieprawidłowości. Chodzi np. o zbyt wysoką temperaturę panującą w pomieszczeniach i brak wentylacji powietrza - mówi Danuta Rutkowska. - Po otrzymaniu takiego sygnału, inspektorzy pracy sprawdzają, czy jest on zasadny. Nieprzestrzeganie obowiązków w zakresie bhp jest wykroczeniem przeciwko prawom pracowniczym i podlega karze grzywny od 1 tys. do 30 tys. zł.- podkreśla.
W przypadku kiedy warunki pracy stają się szkodliwe dla zdrowia, pracownik ma prawo oddalić się z miejsca zagrożenia powiadamiając o tym wcześniej pracodawcę. Tej możliwości nie powinno się jednak nadużywać.
"W razie, gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bezpieczeństwa i higieny pracy i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika albo gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom, pracownik ma prawo powstrzymać się od wykonywania pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego." Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz. U. 1998 r. Nr 21, poz. 94 zm. Dz. U. 2005 r. Nr 86, poz. 732)Art. 210. § 1.

i ciekawy link ze szczegółami ustaw i rozporządzeń
http://www.warszawa.oip.pl/?q=node/415

Ostatnia edycja:
No to jeszcze raz witam po przerwie.
Kaszuby piękne. Lasy, jeziora, rzeki. Pogodę mieliśmy taką w sam raz na spacery, wędkowanie (to mąż) i leżenie na pomoście, ewentualne byczenie się na huśtawce. Ogniska prawie codziennie. Byliśmy w małej miejscowości niedaleko Swornychgaci. Swoją drogą fajna nazwa, prawda? :-)
A morze jak to morze. Wiało. Z całej ekipy tylko mój mąż zdecydował się na kąpiel. Jak to widziałam to miałam dreszcze.
Ostatni dzień niestety był deszczowy no i się załatwiłam. Mam okropny katar którego nie mogę sie pozbyć. Ale, że podobno leczony trwa 7 dni to poczekam jeszcze trochę. Póki co pomaga xylożel i sól fizologiczna.
Jestem już po usg brzucha i konsulatacji internistycznej. :-) Wszystko wyszło ok, co prawda są złogi żółci ale niewielkie no i coś tam widać na nerce ale też nie powinno mnie to niepokoić jeśli nie mam objawów bólowych.
Jak już pisałam z każdym dniem wydaje mi się że mam większy brzuch. Pod tym względem nie czuję się nieatrakcyjna choć denerwuje mnie pępek; wygląda dziwnie. Bardziej się martwię jak to będzie po ciąży bo nigdy nie lubiłam ćwiczyć a jeśli już mam spory brzuch to co będzie dalej...

No i zauważyłam że młody uaktywnia się wieczorem i kopie z taką siłą, że twardnieje mi od tego brzuch. Normalnie w jednej chwili mam twardy jak kamień po tych mocnych kopniakach.
Jeszcze nie przytyłam za dużo, a jadłam naprawdę za dwoje. Pierwsze co zrobiłam po powrocie to zważenie się. Jest 61,3 czyli wcale nie tak źle.
Nicolaa fajnie masz ze swoimi zwierzakami. Podobno nasz zmarły pies był biseksualny. Ja nie zauważyłam ale może pod moją nieobecność dobierał się do kolegów. ;-)
Kaka u nas awantury na porządku dziennym jeśli chodzi o siostry(szwagierki). Ja ze swoją ostatnio mało sie widuję więc jakoś (odpukać) żyjemy w zgodzie.
Jeśli by mi wyskoczyła z takim tekstem o piaskownicy albo huśtawkach to najpierw bym się z nią ostro pokłóciła. To oczyszcza atmosfere. I przy okazji pokazuje, że nie dasz jej sobą rządzić. Skoro to nie tylko jej własność to powinna sie dzielić i bardziej pokazywać dzieciom, że mają się razem bawić a nie robić niezdrową sytuację gdy jej dzieci są że tak powiem górą, bo większe starsze a twoja córka płacze. Takie jest moje zdanie. Asertywność ma jakieś granice.

Ależ dziś płodne jesteście!
I teraz taaaaakiego posta muszę wyprodukować, żeby na wszystko odpisać?!

erde podeślij przepis na pastę jajeczną, chodzi za mną od tygodnia, a chcę sprawdzony przepis i najlepiej bez majonezu (nie przepadam)
.........
mysle ze Wojtuś sie przełamał i dał o sobie znać
Gratuluję ruchów! A przepis na pastę wrzucę w odpowiednim wątku.

wiecie co też tak macie że nawet nie chce wam się w lustro patrzeć jak wychodzicie z domu ja normalnie jak się widzę to mi się płakać chce i marze już o porodzie może nawet być super bolesny byle jak najszybciej mi zleciał ten czas
Ja mam wręcz odwrotnie, wprawdzie zaczyna mi być ciężko (szybciej się męczę) i brzuchol rośnie, ale czuję się z tym super i nie uważam, że źle wyglądam. Nawet trochę mi szkoda, że czas tak szybko ucieka, zwłaszcza że teraz akurat jestem w najfajniejszym momencie ciąży.

Poza spodniami nie kupiłam ani jednego ciucha typowo ciążowego, jak wchodzę do sklepu z odzieżą ciążową i widzę bluzki za 150 zł to aż mnie ściska. Wolę za ta kasę kupić coś maluchom
Miałam to szczęście, że sporo rzeczy dostałam od koleżanek, ale też trochę już kupiłam. Wprawdzie ceny ciuchów ciążowych potrafią zwalić z nóg, ale naprawdę nie trzeba wydawac 150zł na bluzkę. Na Allegro jest masa rzeczy w sensownych cenach (nie zawsze rewelacyjnej jakości, ale też nie muszą starczyć na niewiadomo jak długo), jestem zadowolana ze wszystkiego co dotąd zamówiłam.

od 2, 3 dni mam dziwne kołatanie serca - momentami szybkie niczym niespowodowane przyspieszone bicie, samo sie pojawia i samo przechodzi
Tez mi się zdarza, ale doczytałam że to normalne, nasze serca teraz na zwiększonych obrotach pracują i czasem łapią zadyszkę. Ale oczywiście zapytaj swojego lekarza, co masz się niepokoić...

Witajcie październikowe Mamy :)
Witaj, napisz coś o sobie:-)

mimii, kciuki zaciśnięte!!!

marand, najlepszego rocznicowego!

Oj tam, oj tam w ciąży jesteś jedz wszystko na co masz ochotę:-D A w ogóle jak ty robisz tą cukinię, że ciężkostrawna i kaloryczna jest?? Zawsze mi się zdawało, że jest odwrotnie:surprised:

jak tak będę jadła wszystko na co mam ochotę i w ilościach jakich mam ochotę, no niedługo będę musiała wymieniać ciuchy ciążowe na ciuchy w rozmiarze XXXL, a tego chciałabym uniknąć:-D

a co do cukinii to ja robię tak jak schabowego, w jajeczko, bułeczkę i na patelnię, aż będą rumiane, więc na pewno to nie jest dietetyczne danie:-D

erde dziekuje, musze koniecznie te paste zrobić ;-)
fryzjer kosmetyczka to na m,nie nie działa.wychowałam się na wsi i do takich wygód nie jestem przyzwyczajona i nigdy nie uważałam że mogą coś wpłynąć na samoocene człowieka.
tez w miescie sie nie wychowywałam i do kosmetyczki poszlam tylko raz (na makijaz przed ślubem), a fryzjera rzadko odwiedzam, wiec moze malenstwo czas i o tym pomyslec, skoro nigdy nie przywiazywalas do tego uwagi - moze to jest wlasnie rada, by poczuc sie o prostu lepiej? sa rozne sposoby podniesienia samooceny, ale niestety źródło jej niskiego poziomu tkwi czesto w dzieciństwie i relacjach z najbliższymi - nie radze w ciazy sie w to "bawic"

Majeczka ja z tym ciśnieniem mam tak samo:-D W domu ledwie 100/60 a u lekarza ostatnio prawie 140 na 90:-D Ale i tak musimy regularnie kontrolować, bo w ciąży różne świństwa się mogę przypałętać, ja staram się co najmniej 1 raz dziennie mierzyć.
A co do tych ruchów to właśnie się zastanawiam, od którego tc te ruchy będą bardziej intensywne i od kiedy ruchy się liczy?
Kurczę, ale mnie wkurza od wczoraj jeden po........ny świr - kupił sobie kurna motor i od wczoraj wieczorem non stop przy moim bloku jeździ i się popisuje:wściekła/y: Mam już dosyć tego dźwięku wyjącego silnika, szału można dostać:crazy:
dokladnie tak jak mowisz, widocznie cisnienie nam wzrasta do normalnego jak jestesmy w obecnosci osoby w białym kitlu ;-) teraz aktualnie mam 89/55 - czy ja żyje? :szok: co do ruchow - nie mam pojecia jak to sie liczy, ja mowie do brzuszka zeby Wojtus raz jeszcze chociaz dzis dal znac:zawstydzona/y:

weź jej powiedz do słuchu, że zemdlejesz itd, nie wiem, raczej zgłoś szefowi przecież warunki BHP w taką pogodę obowiązują a ona je łamie! Skoro jest klima to ma być w pomieszczeniu 22;C i już!

majeczka znalazłam dla ciebie Ustawę która to reguluje, czyli twój pracodawca łamie prawo dopuszczając żeby koleżanka zakazywała włączenia klimy. Piszę pracodawca bo to on odpowiada:

Kobietom w ciąży lub karmiącym piersią zabroniona jest praca w warunkach, w których wskaźnik PMV określany zgodnie z Polską Normą, jest większy od 1,5. (2 oznacza, że odczuwamy temperaturę jako ciepłą).Zalecane warunki komfortu mieszczą się między -0,5 < < +0,5. Ponadto kobietom w ciąży i w okresie karmienia zabroniona jest praca w środowisku pracy, w którym występują nagłe zmiany temperatury powietrza w zakresie przekraczającym 15°C.

W sytuacji, kiedy pracodawcy nie dbają o prawa pracowników i naruszają zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, należy się zgłosić do okręgowego inspektoratu pracy. - Dostajemy także zgłoszenia np. od klientów centrów handlowych, którzy w imieniu pracowników sygnalizują nieprawidłowości. Chodzi np. o zbyt wysoką temperaturę panującą w pomieszczeniach i brak wentylacji powietrza - mówi Danuta Rutkowska. - Po otrzymaniu takiego sygnału, inspektorzy pracy sprawdzają, czy jest on zasadny. Nieprzestrzeganie obowiązków w zakresie bhp jest wykroczeniem przeciwko prawom pracowniczym i podlega karze grzywny od 1 tys. do 30 tys. zł.- podkreśla.
W przypadku kiedy warunki pracy stają się szkodliwe dla zdrowia, pracownik ma prawo oddalić się z miejsca zagrożenia powiadamiając o tym wcześniej pracodawcę. Tej możliwości nie powinno się jednak nadużywać.
"W razie, gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bezpieczeństwa i higieny pracy i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika albo gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom, pracownik ma prawo powstrzymać się od wykonywania pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego." Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz. U. 1998 r. Nr 21, poz. 94 zm. Dz. U. 2005 r. Nr 86, poz. 732)Art. 210. § 1.

i ciekawy link ze szczegółami ustaw i rozporządzeń
„Obowiązki pracodawców; przywileje pracowników w czasie upałów” | Strona Okręgowego Inspektoratu Pracy w Warszawie
Mina jak zawsze mozna na CIebei liczyc, dziekuje ;-) mysle ze szefowej dzis takze bylo goraco bo kazala wlaczyc, ale co z tego jak po calym dniu grzania słonka prosto w szyby bylo juz tak nagrzane ze nawet klima nie dala rady.. mysle ze to moje nieszczesne L4 bedzie szybciej niz nawet ja myslalam
pesca - super wakacje, dobrze ze sie udał wypad!!
Były były :biggrin2: film polecam bo świetny - opowiada zarówno o blaskach jak i cieniach ciąży :tak:
nie martw się mój pies, który został u rodziców ma to samo a na dodatek obaj są płci męskiej:-D ale jak to mówią "jak przyjdzie ochota to i pies kota wyłomota":-D:-D:-D
Majeczka - jak narazie były tylko pokazy przedpremierowe w weekend w Cinema City ale od piątku mają być już seanse regularne - ja wiedziałam o tych przedpremierowych bo w Cinemie pracuję:biggrin2: a z mężem możesz śmiało iść - mój był i bardzo mu się podobało:tak:tylko potem było porównywanie do której z pięciu ciężarnych jestem podobna:-D ale film nakłaniający facetów do pomocy podczas ciąży i wychowania dzieci:tak: Gratulacje!!!! Mój dzieciaczek też jeszcze jak przyłożę rękę natychmiast się uspokaja tak że się nie martw:tak:

jeśli chodzi o samopoczucie i wygląd to ja nie mam z tym problemu...nie mam jakichś większych dołów a i z wyglądu jestem zadowolona w miarę choć trochę mnie wkurza że robię się "duża" ale to też nie za bardzo bo zawsze byłam chuda i teraz nie doskwiera mi jakaś nadwaga...dwa tygodnie temu na badaniach ważyłam niecałe 52 kilo (przytyłam od początku ciąży jakieś 5-6 kg)
najgorsze u mnie są problemy z cerą (trądzik i inne niedoskonałości) których nie mogę się pozbyć mimo licznych zabiegów ale od czego jest makijaż??:-D no i o dziwo nie mam typowych dolegliwości ciążowych....szczerze mówiąc jakby nie powiększający się brzuszek, większa męczliwość i bóle nóg jak za długo pochodzę to nie czułabym że jestem w ciąży;-) mam nadzieję że tak bezproblemowo będzie do końca:tak: i tego też Wam dziewczyny życzę:biggrin2:

jeśli kogoś ominęłam to przepraszam....
Ciekawe czy komuś będzie się chciało czytać co tu naskrobałam:-D

text z tym kotem położył mnie na łopatki :-D:-D:-D co do filmu, koniecznie musimy sie w takim razie wybrac, dzieki za info!
ale Ty to chucherko (nie mam pojecia jak sie pisze) jestes, co za waga w tym m-cu ciąży?:szok: jestesmy w jednym klubie - mowilam ostatnio do Ł. ze jakby nie brzuszek to bym nie czula ze w ciazy jestem, ODPUKAĆ, bo upały daja mi sie we znaki;-)

reklama
u mnie szef specjalnie wiatrak z domu przywiózł do pracy.
bo nad nami są okna tzw świetliki i gorąco jak w szklarni. wiatrak całe szczęście dużo daje.

Do góry