reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Paplanina

Dorota, to dobry pomysl z wyslaniem tych numerow jak sie zbiora. Proponuje zebys napisala wiadomosci prywatne do tych co Ci nie przyslaly numeru ze jak nie przysla to nie dostana pozwolnie na porod w listopadzie ;-) Przysla napewno!:-D

reklama
Tak , to dobry pomysl aby wiecej z nas mialo kontakty do siebie.

Dziewczynki mam pytanie troche z innej beczki. Jak to jest z tym pieluszkowaniem. Od kiedy trzeba szeroko pieluszkowac i czy zawsze trzeba szeroko pieluszkowac. Mam jakies braki wiedzy w tej dziedzinie.

No, gdzies czytalam, ze dobrze jest dzidzi zakladac na pamersa dodatkowa pieluszke ( tetra), zeby miala nozki szeroko. Uniknie sie wtedy problemow z bioderkami. No i dzis mi sie to przypomnialo, tylko nie wiem czy zawsze jest to konieczne, od kiedy itd. Nie moge znalezc tej gazety, gdzie to bylo napisane.

Cynamonka czasem lekarz zaleca szerokie pieluchowanie ze wzgledu na bioderka dziecka czesciej u dziewczynek niz u chlopcow...;-) w 14-17 dobie zycia dziecka robi sie usg st. biodrowycgh i sa klasy tzw. centrowania stawu i ci powiedza czy pieluchowac szeroko czy nie ma takiej potrezby to czesto jest profilaktyka ulozenia noszenie na biodrze i takie tam nigdy nie zaszkodzi moze pomodz:nerd: polega na wlozeniu drugiej pieluszki tetrowej pomiedzy nozki dziecka zlozonej na kwadrat spytasz sie poloznej napewno Ci pokaze

Faktycznie problemy z bioderkami mają częściej dziewczynki, choć nie jest to regułą. Córeczka sąsiadki nosiłą aparacika na bioderka.
A nasz pediatra wytłumaczył nam, że badanie bioderek powinno być wykonywane przy każdej kontrolnej wizycie u lekarza pediatry, ale ze względu na zasoby naszej służby zdrowia trzeba liczyć na przewidywalność i spostrzeżenia lekarza, to wtedy dopiero kieruje na usg bioderek (u nas trzeba wykonać prywatnie, płatnie:wściekła/y:).
Wykonaliśmy je raz, ale okazało się wszystko ok, powiedziano że można ewentualnie zapobiegawczo, zakładać po dwie pieluszki tetrowe (co faktycznie bardziej usztywniało i rozszerzało bioderka). Ale szybko tego zaniechałam, bo jeśli jest dobrze, to po co. A poza tym dwa razy szybciej zbierało mi się pieluszek do prania :rolleyes: , a te małe chłopy to co rusz sikają :-D .

A nie mieści mi się w głowie jak to się zakłada pieluchę w pampersa, moim zdaniem bezsensu. Właśnie niedawno dyskutowałam z sąsiadką na ten temat, ale moze nie jestem w temacie:confused:

Nie "w" pampersa tylko "na" pampersa. albo tetre na tetre jak kto woli. I to dokladnie tak jak piszesz Dorotak, zeby bylo grubiej.

reklama
ja zakladalam pauli dwa pampersy nie pamietam jednak jak dlugo ale jakis czas napewno nie miala problemow z bioderkami na szczescie :-D
dorotak dostalas moj numer :confused:

Do góry