reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Madziu wiec poprostu Jula nie ma ochoty i tyle....wazne ze w dzien je ladnie...wiec niczego jej nie brakuje....nie boj nic jak bedzie glodna to sama da Ci o tym znac...:tak:;-)

reklama
moj tez z niczego nie chce pic dzis sie uparlam i po obiadku sprubowalam lyzeczka no i pierwsze nie chcial za bardzo ale pozniej otwieral juz bardziej buzke no i tak wypil 60 ml wody :-) trzeba cierpliwosciiiiiii nieziemskiej dac wode dziecku lyczeczka ale udalo sie:-D
ja dawałam herbatkę łyżeczką i wiem co to znaczy:-D:-Dale trwało to tak długo,że zawziełam sie z butlami:tak: Bianka ma 3 różne butelki(tzn.smoczki) i dwa kubki niekapki i co chwilę daję jej którąś do rączki a ona bawi się nimi,podgryza i coś tam zawsze jej do buzki poleci-może w końcu zacznie pić:zawstydzona/y:

Madzienka na ząbki dzieci też mają słabszy apetyt,ja smarowałam Biance dziąełka żelem chłodzącym i po chwili zaczynała jeść :tak: a swoją drogą upały też odbierają dzieciom apetyt -tak jak nam , ja widzę po cycorach,że Bianka mniej je bo non stop przepełnione mam i ściągam dla ulgi a już dawno tak nie miałam

Hej dziewczęta chciałam się pochwalic że Zuzce dwa ząbki na dole wychodzą:)

Ale z innej beczki: nie wiem czy to normalne że moja mała jak coś ją tak bardzo zainteresuje np. coś nowego zobaczy to tak się tym podnieca że aż cała sztywnieje. Prostuje nóżki i tak się napina że nie można jej prawie ruszyć.... Czy któreś z waszych pociech też ma bądź miało coś takiego?

A co do jedzenia... u nas też był wczoraj straszny upał i mała tez nie chciała jeść, więc chyba to przez tą duchotę...

czy Wasze dzieci umieja juz pic z kubka niekapka?moj wlasnie go gryzie...:confused:
Kuba ssie dziubek i zachłystuje się pięknie wielkim chaustem dlatego cierpliwie daję mu picie łyżeczką albo kieliszkiem (ostatnio wymyśliłam, że będzie szybciej) i nawet sprawnie mu idzie. Smoczki od butelek niestety gryzie.

Ale z innej beczki: nie wiem czy to normalne że moja mała jak coś ją tak bardzo zainteresuje np. coś nowego zobaczy to tak się tym podnieca że aż cała sztywnieje. Prostuje nóżki i tak się napina że nie można jej prawie ruszyć.... Czy któreś z waszych pociech też ma bądź miało coś takiego?
Moja bratanica robi dokładnie tak samo. Wczoraj zauważyłam. Ma 7 miesięcy i tydzień. Chyba to normalne.

Dziewczyny pomocy.
Jak dziecku pulsuje ciemiączko to co to oznacza?
Ja kiedyś o tym czytałam ale teraz nie mogę sobie przypomnieć:-(

Alex dzisiaj wypił 70 ml bobo fruta jabłkowo-marchwiowego...ale...pił z kubka niekapka ale bez niekapka...:eek: tzn z samego kubeczka...:eek::laugh2:
no ale zawsze cos...i dostał dzisiaj pierwszego biszkopcika...pyszniusi był jak nic dotad..:-D no i na przemian biszkopcik,lyczek soczku i jakos nam poszło...
A herbatkami dalej pluje...tzn zawsze cos tam wypije ale sa to skrajne ilosci...:no:

Dziewczyny pomocy.

Alexowi pulsowało jak miał biegunki....tzn...z wycienczenia organizmu oraz stopniowego odwadniania...
ale nie raz tez mu delikatnie pulsuje...

Ostatnia edycja:
Dziewczyny pomocy.

Mojej pulsowalo przy wysiłku.

Znalazłam takie coś:
"Pulsowanie ciemiączka jest zjawiskiem normalnym (możesz to wyczuć ręką, a nawet zauważyć). Powodem do niepokoju jest wyraźne uwypuklenie się ciemiączka (może to świadczyć o zbyt wysokim ciśnieniu w czaszce) czy jego zapadnięcie (objaw odwodnienia się maleństwa)."

"Normalnie powinno być lekko zapadnięte i delikatnie pulsować. Oczywiście, gdy maluch płacze, ciemiączko od razu robi się trochę wypukłe. Jednak nic złego się wtedy nie dzieje – ciemiączko reaguje w ten sposób na zmianę ciśnienia w główce. Jeśli natomiast maluszek jest spokojny, a ciemię staje się wypukłe, twarde i napięte, może to być objawem choroby (np. zapalenia opon mózgowych). Wtedy natychmiast trzeba iść do lekarza! Zbyt wklęsłe ciemiączko to także powód do niepokoju, ponieważ może świadczyć o odwodnieniu. Towarzyszą temu inne objawy, np. spierzchnięte usta czy suche śluzówki. U niemowląt bardzo łatwo o odwodnienie np. z powodu biegunki lub wymiotów. W takiej sytuacji również niezbędny jest lekarz."

reklama

A co do jedzenia... u nas też był wczoraj straszny upał i mała tez nie chciała jeść, więc chyba to przez tą duchotę...

Moja tak ma:tak: do tego az sie zała trzesie zanim zlapie w łapki:tak:Śmiesznie to wygląda ale juz sie przyzwyczailismy:tak:

Do góry