reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Madziu wiec poprostu Jula nie ma ochoty i tyle....wazne ze w dzien je ladnie...wiec niczego jej nie brakuje....nie boj nic jak bedzie glodna to sama da Ci o tym znac...:tak:;-)

reklama
moj tez z niczego nie chce pic dzis sie uparlam i po obiadku sprubowalam lyzeczka no i pierwsze nie chcial za bardzo ale pozniej otwieral juz bardziej buzke no i tak wypil 60 ml wody :-) trzeba cierpliwosciiiiiii nieziemskiej dac wode dziecku lyczeczka ale udalo sie:-D
ja dawałam herbatkę łyżeczką i wiem co to znaczy:-D:-Dale trwało to tak długo,że zawziełam sie z butlami:tak: Bianka ma 3 różne butelki(tzn.smoczki) i dwa kubki niekapki i co chwilę daję jej którąś do rączki a ona bawi się nimi,podgryza i coś tam zawsze jej do buzki poleci-może w końcu zacznie pić:zawstydzona/y:

Madzienka na ząbki dzieci też mają słabszy apetyt,ja smarowałam Biance dziąełka żelem chłodzącym i po chwili zaczynała jeść :tak: a swoją drogą upały też odbierają dzieciom apetyt -tak jak nam , ja widzę po cycorach,że Bianka mniej je bo non stop przepełnione mam i ściągam dla ulgi a już dawno tak nie miałam

Hej dziewczęta chciałam się pochwalic że Zuzce dwa ząbki na dole wychodzą:)

Ale z innej beczki: nie wiem czy to normalne że moja mała jak coś ją tak bardzo zainteresuje np. coś nowego zobaczy to tak się tym podnieca że aż cała sztywnieje. Prostuje nóżki i tak się napina że nie można jej prawie ruszyć.... Czy któreś z waszych pociech też ma bądź miało coś takiego?

A co do jedzenia... u nas też był wczoraj straszny upał i mała tez nie chciała jeść, więc chyba to przez tą duchotę...

czy Wasze dzieci umieja juz pic z kubka niekapka?moj wlasnie go gryzie...:confused:
Kuba ssie dziubek i zachłystuje się pięknie wielkim chaustem dlatego cierpliwie daję mu picie łyżeczką albo kieliszkiem (ostatnio wymyśliłam, że będzie szybciej) i nawet sprawnie mu idzie. Smoczki od butelek niestety gryzie.

Ale z innej beczki: nie wiem czy to normalne że moja mała jak coś ją tak bardzo zainteresuje np. coś nowego zobaczy to tak się tym podnieca że aż cała sztywnieje. Prostuje nóżki i tak się napina że nie można jej prawie ruszyć.... Czy któreś z waszych pociech też ma bądź miało coś takiego?
Moja bratanica robi dokładnie tak samo. Wczoraj zauważyłam. Ma 7 miesięcy i tydzień. Chyba to normalne.

Dziewczyny pomocy.
Jak dziecku pulsuje ciemiączko to co to oznacza?
Ja kiedyś o tym czytałam ale teraz nie mogę sobie przypomnieć:-(

Alex dzisiaj wypił 70 ml bobo fruta jabłkowo-marchwiowego...ale...pił z kubka niekapka ale bez niekapka...:eek: tzn z samego kubeczka...:eek::laugh2:
no ale zawsze cos...i dostał dzisiaj pierwszego biszkopcika...pyszniusi był jak nic dotad..:-D no i na przemian biszkopcik,lyczek soczku i jakos nam poszło...
A herbatkami dalej pluje...tzn zawsze cos tam wypije ale sa to skrajne ilosci...:no:

Dziewczyny pomocy.

Alexowi pulsowało jak miał biegunki....tzn...z wycienczenia organizmu oraz stopniowego odwadniania...
ale nie raz tez mu delikatnie pulsuje...

Ostatnia edycja:
Dziewczyny pomocy.

Mojej pulsowalo przy wysiłku.

Znalazłam takie coś:
"Pulsowanie ciemiączka jest zjawiskiem normalnym (możesz to wyczuć ręką, a nawet zauważyć). Powodem do niepokoju jest wyraźne uwypuklenie się ciemiączka (może to świadczyć o zbyt wysokim ciśnieniu w czaszce) czy jego zapadnięcie (objaw odwodnienia się maleństwa)."

"Normalnie powinno być lekko zapadnięte i delikatnie pulsować. Oczywiście, gdy maluch płacze, ciemiączko od razu robi się trochę wypukłe. Jednak nic złego się wtedy nie dzieje – ciemiączko reaguje w ten sposób na zmianę ciśnienia w główce. Jeśli natomiast maluszek jest spokojny, a ciemię staje się wypukłe, twarde i napięte, może to być objawem choroby (np. zapalenia opon mózgowych). Wtedy natychmiast trzeba iść do lekarza! Zbyt wklęsłe ciemiączko to także powód do niepokoju, ponieważ może świadczyć o odwodnieniu. Towarzyszą temu inne objawy, np. spierzchnięte usta czy suche śluzówki. U niemowląt bardzo łatwo o odwodnienie np. z powodu biegunki lub wymiotów. W takiej sytuacji również niezbędny jest lekarz."

reklama

A co do jedzenia... u nas też był wczoraj straszny upał i mała tez nie chciała jeść, więc chyba to przez tą duchotę...

Moja tak ma:tak: do tego az sie zała trzesie zanim zlapie w łapki:tak:Śmiesznie to wygląda ale juz sie przyzwyczailismy:tak:

Do góry