reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Czy Wy robiłyscie swoim maluchom badanie na fosfataze alkaliczna?
Wiem ze to dawno bylo ale moze pamietacie.
My zrobilismy Zuzi w pl i wynik wyszedł ponad 5000 a norma od 120-500 przerazilam sie wiec i powtorzylam. Kolejny wynik 1200 wiec mniej ale i tak wysoki. Zadzwonilam do naszego pediatry no i beszczelnie mnie spławił, slyszalam na jego temat ze nie chce udzielac porad przez tel, bo przeciej korzystniej jest gdy przyjade i zaplace za wizyte. Tylko ze ja juz byłam tutaj wiec mogłam tylko zadzwonic.
Wybiory sie jeszcze z tym wynikiem tutaj do lekarza, ale bije zaklad ze nic sie nie dowiem.

reklama
Anoli my miałysmy to badanie chyba aby sprawdzić czy nie mamy niedoboru wit D3 z tego co pamietam , ale nie powiem Ci jaki był wynik.Jeśli chodzi o was to pierwszy wynik przerażający:szok: dobrze,że powtórzyłaś badanie i jest niższy, może mała ma za mało Wit D3 , nie martw się na zapas tylko idzcie do lekarza dziewuszki

Dzieki dziewczyny, własnie Zuzia nie miala podawanej wit. D3 bo tutaj nie zalecaja a ze miala od urodzenia bardzo male ciemie to na wlasna reke jej nie podawalam. Zaczelam dopiero teraz po wizycie u pediatry ktory kazal 1 kropelke dac. Tak sie tez uspokajam ze to z braku tej witaminy, ale czytajac mozliwe choroby przy podwyzszonej fosfatazie to włas sie jezy:dry::szok:

A czy wasze dzieciaki długo mialy ciemie?
Hani zarosło normalnie nie wiem za bardzo kiedy, ale Zuzia juz ma zarosniete i to jest duzo za szybko. Musze wiec kontrolowac czy jej prawidłowo główka rosnie:-:)dry: Mowie Wam dziewczyny myslałam ze z drugim dzieckiem to juz latwiej i z górki, ae wcale nie:zawstydzona/y::baffled:

Anoli jeśli ciemiączko szybko zarasta to ponoć dziecko ma w organizmie odpowiednią ilość wit d3,ale nie zawsze - nie denerwuj się kochana tylko skonsultuj to z lekarzem. Dużo czytałam na temat wit d i krzywicy jak Bianka byla mala, bo obawialam się ,ze mamy krzywice ze wzgledu na bardzo szybki przyrost glowki i kwadratowe czólko:-(
Jesli chodzi o ciemię to Bianka miała wielkie 3x3 aż do 7 miesiąca, a kiedy zwiększyłam jej dawkę witaminy d3 na wlasna reke (bo lekarze nie umieli podjąc tej decyzji) to w 8 miesiącu zaczelo jej w końcu zarastać.

anoli, mojemu Olkowi ciemię zarosło dopiero jak miał ponad dwa lata. Też się martwiłam, bo od początku miał duże, ale już taka jego uroda po mamusi :-D Moi rodzice sprowadzali mi na początku lat 80' witaminę d2 z Niemiec, bo miałam właśnie problem z ciemiączkiem. A tak w ogóle powiem Wam, ze ostatnio dorwałam swoją książeczkę zdrowia i wyczytałam że przy urodzeniu miałam tylko 2 punkty Apgar i musieli mi podać tlen. Masakra jakaś....

Ostatnia edycja:
reklama
A znowu neurolog u ktorego bylam ponoc najlepszy w miescie, powiedzial zebym sobie nie zarzucala bo wit d3 ma prawdopodobnie znikomy wpływ na ciemie, tu raczej geny zdecydowaly ze szybko zarosło:baffled:
W poniedzialek popedze tutaj do przychodni zobaczymy co powiedza. Mialam dzisiaj ale jak na zlosc skonczyl mi sie tusz w drukarce a musze te wyniki wydrukowac:sorry2:

Kankiya tez z Bianką widze swoje przeszlyscie:-( masakra z niektorymi lekarzami:angry:

reklama
Do góry