Ja też miałam nieduży brzuch ale jak zobaczyłam siebie na zdjęciu z 8 m-ca to normalnie byłam w szoku - taka spuchnięta na buzi i w T-shircie małża wyglądałam jak wieloryb ... masakra!
Dzisiaj z NUDÓW (Mój Miłosz spał prawie cały dzień!!!) szukałam wątków o wprowadzaniu pokarmów i znalazłam taki oto temat
https://www.babyboom.pl/forum/zywienie-f314/blw-czyli-baby-led-weaning-47557/ idąc dalej
Baby Led Weaning - niezmiernie mnie to zainteresowało
Roladki z wędzonego łososia
250 g sera ricotta
łyżka oliwy
mielony biały pieprz
sól czosnkowa
kilka kropli sosu sojowego
200 g wędzonego łososia
mała główka sałaty lodowej
sok z cytryny
szczypior
Ser utrzeć z oliwą. Doprawić białym pieprzem, solą czosnkową i sosem sojowym. Masę rozłożyć na plastrach łososia. Zrolować, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Schłodzone pokroić w plastry. Podawać z sałatą skropioną cytryną i posypaną szczypiorkiem.
Kotlety z kaszy gryczanej z białym serem
Porcja na dwie osoby
- kasza gryczana (1 torebka)
- cebula
- twaróg - 1/2 kostki
- vegeta, sól, pieprz, czosnek (może być granulowany)
- jajka - 2 szt
- bułka tarta
Kaszę gotujemy... oczywiście.
Posiekaną w kosteczkę cebulkę rumienimy na patelni. I dodajemy do wystudzonej kaszy.
Dodajemy twarożek, jaja i przyprawiamy wg. uznania.
Możemy wsypać także troszkę zieleninki: koperek i pietruszka będą mile widziane
Wszystko dokładnie mieszamy (aby składniki dobrze się połączyły warto to zrobić rękami, ściskając dokładnie "ciasto").
Gdy jest za rzadkie możemy dodać bułkę tartą lub odrobinkę mąki.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Pyszne są! Polecam!
Pomidory faszerowane twarożkiem
4 duże pomidory
30 dag twarożku
pół pojemnika śmietany
2 ząbki czosnku
garść oliwek, bazylia, pół łyżki oliwy
sól, pieprz
Pomidory porządnie wyszoruj. Nożem zetnij czubek. Ostrożnie wydrąż miąższ, uważając aby nie uszkodzić skórki pomidora (miąższ można użyć do przygotowania np. soku lub zupy).
Twarożek rozetrzyj ze śmietaną. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Oliwki dobrze osącz z zalewy, pokrój na cienkie plasterki. Dodaj do twarożku, wrzuć listki bazylii, wymieszaj i dopraw do smaku.
Wnętrza pomidorów osól i napełniaj farszem. Podawaj natychmiast.
Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami
Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć z cebulką z dodatkiem soli i pieprzu.
Do przestudzonych pieczarek dodać paprykę czerwoną pokrojoną w drobną kostkę i trochę startego żółtego sera.
Piersi kurczaka rozciąć wbijając ostrożnie nóż od zaokrąglonej części, tak żeby powstała swoista kieszeń którą faszerujemy wcześnie przygotowanymi pieczarkami.
Kieszonki zamykamy wykałaczką, obtaczamy w rozbełtanym jajku z mlekiem i panierujemy - może być bułka tarta z przyprawami lub wasza ulubiona panierka.
Tak przygotowane kieszonki kładziemy na rozgrzaną patelnie żeby się zarumieniły i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy 30 - 45 minut w temp 180 stopni.
Skrzydełka miodowo i pikantnie
10 skrzydełek
3 łyżki miodu naturalnego
papryka ostra
sól, pieprz przyprawa do kurczaka
1-3 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
Skrzydełka oczyszczamy.
Ja odcinam lotki i dodatkowo rozcinam je jeszcze na dwie części - wygodniej się je - taka jedna część jest na jeden gryz
W głębokiej misce pocięte skrzydełka posypujemy przyprawami i wymieszamy.
Dodajemy ketchup, sos sojowy i miód.
Zostawiamy na 3-4 godziny w chłodnym miejscu i co jakiś czas wszystko wymieszamy. Oczywiście są dużo lepsze gdy poleżą w marynacie cała noc (w lodówce).
Do nagrzanego do 180 st. piekarnika wkładamy skrzydełka i pozostawiamy do uzyskania pięknego złocistego koloru.
Co jakiś czas należy je obracać by ładnie się zarumieniły z każdej strony
Polecam wyłożyć blachę folią aluminiową gdyż miód powoduje przywieranie mięsa.
Pyszne!!!
Kotleciki drobiowo - pieczarkowe
1/2 kg filetów z kurczaka
250 g pieczarek
natka pietruszki
starty żółty ser
2 łyżki majonezu
vegeta
2-3 jaja
2-3 łyżki mąki
1 łyżka masła
tłuszcz do smażenia
Jaja mieszamy z majonezem, serem żółtym, mąką, posiekaną natką i vegetą.
Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na maśle, aż woda wyparuje.
Mięso kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z pieczarkami i masą jajeczną. Wstawiamy wszystko na 2 godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nabieramy masę mięsno-jajeczno-pieczarkową i smażymy nieduże kotleciki.
I może coś jeszcze na:
www.garnuszek-maliny.pl