reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Olsztyńskie mamy.

Wiele osób właśnie odradza mi zakup laktatora przed porodem. Tylko, że ja bardzo chcę karmić piersią, a bardzo się boję że tego pokarmu za dużo mieć nie będę (moja mama miała mało i mnie nastraszyła, że ja na pewno tez dużo nie będę miała), a wiem że laktatorem można rozkręcić laktację.
Wypożyczanie laktatora nie opłaca się, oni coś sobie liczą 5zł za dobę, choć można wypożyczyć te Medeli z wyższej półki, które są bardzo dobre.

Kochana, posłuchaj dziewczyn! Wstrzymaj się z kupnem laktatora do czasu aż zaczniesz karmić i zobaczysz jak to będzie. U mnie akurat było bardzo dużo pokarmu, kupiłam laktator i ... użyłam go może dwa razy bo po kilku dniach piersi zaczęły produkować akurat tyle pokarmu ile potrzebował Młody.
Jak częściej przystawiasz dzidziusia to Twój organizm dostaje sygnał aby produkować więcej mleczka i odwrotnie:)

A tak w ogóle to odradzam zakup ręcznego BabyOno. Miła pani doradziła mężowi w aptece ... o rany normalnie masakra jakaś!

reklama
a ja uważam, że kupno laktatora to wcale nie jest taki głupi pomysł :), co prawda jeżeli chodzi o laktacje to macie rację, ale fantastycznie się przydaje gdy chcemy wyjść z domu, ja zawsze ściągam mleczko i zostawiam mężowi, mi sie takze przydał podczas nawałów mlecznych, ściągalam z piersi i w moim przypadku było po kłopocie :).

Ja kupiłam laktator medeli elektrik na allegro, w aukcji było napisane, że użyty raz i faktycznie przyszedł jak nowiutki z gwarancją od sierpnia, kupiłam w listopadzie za ok 170zł wiec cena atrakcyjna, widziałam, ze nawet można dokupić końcówkę nową tą co przykłada sie do piersi, żeby było higieniczniej, ten model mogę polecić z całego serca, szybko ściąga but 150ml ok 10-15min max, piersi nie bola przy ściąganiu, łatwy w umyciu i zajmije niewiele miejsca.

Moim zdaniem lepiej sie dobrze rozejrzeć niz potem wysyłać męża do apteki :D, bo często się przepłaca i korzysta z produktu takiego jaki wciśnie pani, najczęściej co ma :) :). A z tego co widziałam to chyba tez bez problemu medelę można odsprzedać.

Więc moim zdaniem jeżeli planujesz wychodzić z domku na zakupy, do kina, czy fryzjera to warto mieć na wszelki wypadek, jeżeli tylko boisz się o laktację to tak jak piszą dziewczyny często przystawiać maluszka do piersi,a laktacja sama się rozbuja :). I dużo pić płynów i herbatek laktacyjnych :)

ojej tak jeszcze teraz spojrzałam ten model swing strasznie drogi, jeżeli możesz karmić piersią i laktator będzie używany czasami to naprawdę nie ma sensu wydawać takich pieniędzy, moja koleżanka nie mogła karmić piersią musiała ściągać i podawać specjalną butelką i używała elektrica i sprawdził się doskonale.

Ostatnia edycja:
Gosiaczek tak jak dziewczyny pisza.To ze mama miala malo pokarmu to nie znaczy ze ty tez tak bedziesz miala.Jezeli wiesz ze bedziesz duzo wychodzila to laktator sie przyda.Ja mialam(mam) reczny Medeli i wyciagalam 150 ml w 15 min tak jak ten elektryczny..Poszukaj na all.Ja medele moge z czystym sumieniem polecic.Teraz uzywa go sasiadka.

Ja też byłam szczęśliwa jak mogłam sobie pospać chociaż do tej 3 w nocy:) Miałam nadzieję, że już tak zostanie...a tu ZONK :)))

A tak poza tym to daleko mieszkamy od siebie, że musimy rozmawiać przez forum :-D

oj bardzo daleko, ale wczoraj nadrobiłyśmy :)
musimy się gdzieś wybrać, a facetów zostawić z maluchami

Dziękuję za odpowiedzi w sprawie laktatora. Chciałabym elektryczny, chyba jestem za swingiem. No i tak teraz przeglądam, że na allegro jednak będzie najtaniej.

Podpowiedzcie jeszcze gdzie najtaniej szczepionki można wykupić, apteki, czy jakieś punkty szczepień?

a ze szczepionkami jest - tak, że zazwyczaj w przychodnido której będziesz chodziła z maleństwem będą mieli szczepionki, więc zapłacisz u nich, po szczepieniu, lub jak będziesz korzystała z darmowych to free

mój mały obudził się dziś tylko dwa razy w nocy :), nasuwa mi się taka myśl od jakiegoś czasu troszkę przystopowałam z jadzeniem, odstawiłam słodycze i ciężkie potrawy, a przerzuciłam się na dużo warzyw, sałatki, pieczone ryby i pierś, pieczywo chrupkie, chciałabym wrócić do formy i do swoich ciuszków z przed porodu, bo balastu nabrałam prawie 20kg :p, no a wczoraj troszkę pojadłam bo mieliśmy gości drożdzóweczka z kruszonką, a na obiad domowa pizza, dużo węglowodanów :) no i tak się zastanawiam może to głupie czy po bardziej kalorycznym jedzeniu jest bardziej kaloryczne mleko ??? bo może jak ja jem lekko to jest lżejsze mleko i dlatego młody głodny w nocy co godzinę :). Co wy o tym sądzicie ??

A z tymi szczepionkami to tez mnie ciekawi, moze można faktycznie kupić na własną rękę taniej w aptece ? I czy szczepicie swoje dzieci na pneumokoki i rotawirusy ?? My wzielismy te szczepienia 5w1 i zastanawiałam sie jeszcze nad pneumokokami, ale sama nie wiem...

Napewno mozna kupic samemu szczepionki.Ale ja placiłam w przychodni.My szczepilismy na 6w1 plus pneumokoki i rota.Za całość 700 zł ale nie zaluje.panowal u nas rota a oli nie mial mimo ze mial stycznosc z dziecmi chorymi.

Kochana, posłuchaj dziewczyn! Wstrzymaj się z kupnem laktatora do czasu aż zaczniesz karmić i zobaczysz jak to będzie.
Wiem, że może okazać się niepotrzebny.
Wstrzymam się z zakupem, tylko że jak będzie mi potrzebny to czas dostawy to będzie jakieś 2-3 dni.

Medela Electric jest podobno bardzo dobrym laktatorem, jest dużo tańszy od Swinga, ale przeraża mnie jego hałas YouTube - Noise of Breast Pumps - Mini Electric and Swing

ojej tak jeszcze teraz spojrzałam ten model swing strasznie drogi, jeżeli możesz karmić piersią i laktator będzie używany czasami to naprawdę nie ma sensu wydawać takich pieniędzy, moja koleżanka nie mogła karmić piersią musiała ściągać i podawać specjalną butelką i używała elektrica i sprawdził się doskonale.

Ano dokładnie, ja od samego poczatku nie miałam zamiaru podawać Młodemu butelki i laktator to była ostatnia rzecz na mojej liście zakupów. Mleczko miało Mu się kojarzyć z ciepłem i zapachem mamy:) Egoistka ze mnie;) Męża wysłałam do apteki w desperacji gdy Mały przez kilka pierwszych dni spał zamiast jeść i piersi bardzo mnie bolały... i tak jak mówiłam, użyłam go zaledwie kilka razy, bo potem wszystko się unormowało. Gdybym (nawet w okazyjnej cenie) wydała 170 zł to plułabym sobie potem w brodę bo urządzenie leżałoby w szufladzie, a te pieniążki mogłabym przecież przeznaczyć na coś ekstra - lepszy fotelik samochodowy albo...szczepionki :) Mój laktator może okazał się nietrafiony ale przynajmniej przydało się pudełko wkładek laktacyjnych, które były załączone gratis :D
A do kina i fryzjera i tak wychodzę, wystarczy tylko dobra logistyka;D

oj bardzo daleko, ale wczoraj nadrobiłyśmy :)
musimy się gdzieś wybrać, a facetów zostawić z maluchami

Też o tym wczoraj pomyślałam :D
I może mój M mówił Ci już, ale dałam Młodemu do spróbowania wczoraj waszego chrupka:) Był zaskoczony nowym smakiem ale chyba Mu się spodobało.

Wiem, że może okazać się niepotrzebny.
Wstrzymam się z zakupem, tylko że jak będzie mi potrzebny to czas dostawy to będzie jakieś 2-3 dni.

I bardzo dobrze myślisz :)

reklama
mój mały obudził się dziś tylko dwa razy w nocy :), nasuwa mi się taka myśl od jakiegoś czasu troszkę przystopowałam z jadzeniem, odstawiłam słodycze i ciężkie potrawy, a przerzuciłam się na dużo warzyw, sałatki, pieczone ryby i pierś, pieczywo chrupkie, chciałabym wrócić do formy i do swoich ciuszków z przed porodu, bo balastu nabrałam prawie 20kg :p, no a wczoraj troszkę pojadłam bo mieliśmy gości drożdzóweczka z kruszonką, a na obiad domowa pizza, dużo węglowodanów :) no i tak się zastanawiam może to głupie czy po bardziej kalorycznym jedzeniu jest bardziej kaloryczne mleko ??? bo może jak ja jem lekko to jest lżejsze mleko i dlatego młody głodny w nocy co godzinę :). Co wy o tym sądzicie ??

A z tymi szczepionkami to tez mnie ciekawi, moze można faktycznie kupić na własną rękę taniej w aptece ? I czy szczepicie swoje dzieci na pneumokoki i rotawirusy ?? My wzielismy te szczepienia 5w1 i zastanawiałam sie jeszcze nad pneumokokami, ale sama nie wiem...

O rety... mój Młody też dzisiaj obudził się tylko dwa razy:D I też pożerałam drożdżówkę :D
Ja myślę, że jedzenie na pewno ma jakiś wpływ na mleko ale czy robi je bardziej kaloryczne to nie jestem pewna. Ja walczę z moją mamą i jej starą opinią "tłuste - chude mleko", z tego co wszędzie czytam to mleko jest zawsze takie jak ma być - czyli zawsze dostosowane do potrzeb dziecka, w dzień troszkę lżejsze a w nocy troszkę bardziej pożywne (brzdąc, który się rozwija i więcej się rusza spala w dzień więcej mleczka i dlatego w nocy je częściej żeby nadrobić to co spalił) Ale to oczywiście przeczytane teorie :)
Pozostaje nam tylko jedno - jeść dużo drożdżówek bo widocznie dobrze działają na nasze maluchy :D Gorzej na nas i nasze pupy... ale to zawsze można spalić podczas aerobiku. No właśnie - ja też stęskniłam się za dżinsami sprzed ciąży, zaczynam dbać o siebie i w ramach tego planuję chodzić na step dwa razy w tygodniu :)

Szczepiliśmy 6w1 i rotawirusy. Pneumokoki też mamy w planach ale może troszkę później. Jak narazie Młody nie ma zbyt wielu kontaktów z innymi dziećmi więc chyba nic się nie stanie jeżeli zaszczepimy go jak będzie miał około roczku.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry