reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

no to gotujemy ;)

Szarlotka​

Ja korzystalam z tego przepisu z neta: Szarlotka

Z tym ze w przepisie nie bylo proszku do pieczenia i ja tez nie dalam, wyszlo dobrze, ale nastepnym razem dalabym go, byloby pulchniejsze....​
 
reklama
Brokulowa to wlasciwie chyba surowka bo brokuly tylko zblanszowane a reszta surowa:-)
Skladniki:
Brokuly
pieczarki
rzodkiewki
koperek
jogurt balkanski
No i tylko brokuly zblanszowac ,a potem podzielic na rozyczki, dodac pokrojone pieczarki(surowe), pokrojone rzodkiewki i wszystko zalac jogurtem z koperkiem.Dosmaczyc jak sie lubi.:-p
 
rolada z kurczaka
Skladniki:
Farsz:
Ser balkanski(nie wiem czy mozna go dostac gdzie indziej niz w lidlu:confused:)
2 lyzki kaszy manny
2 lyzki pogotowanego szpinaku(lub kilka posiekanych listkow swiezego)
2 lyzki orzechow wloskich lekko posiekanych(nie za drobno)
czosnek do smaku.
Skladniki farszu polaczyc ze soba(nie solic)

Rolada:
piersi z kurczaka 6 pojedynczych
boczek w plastrach

Na foli aluminiowej ukladasz plastry boczku jeden obok drugiego(tak zeby zrobic z nich taki duzy prostokat) na to ukladasz lekko rozbite piersi z kurczaka starajac sie zeby do siebie jak najbardziej przylegaly brzegami.Potem nakladasz farsz z sera balkanskiego(taki grubszy walek) i zawijasz to wszystko lapiac brzegi folii aluminiowej Powinien wyjsc taki walek z miesa owiniety plasterkami boczku .Potem wkladasz to do nagrzanego piekarnika na 45minut i gotowe.Mozna tez potem wyjac z folii i opiec troche ten boczek na koniec.Piersi z kurczaka nie trzeba przyprawiac bo ser i boczek sa slone.
Polecam bo jest naprawde pyycha
 
szukalam wlasnie przepisu na rybe po grecku i znalazlam swoj wpis ze zrobilam rafaello wg przepisu katy. juz zupelnie o tym zapomnialam a bylo bardzo dobree. rozmyslam co tu na swieta robic...
 
nic specjalnego, ale taka pycha:
Składniki:
Puszka ananasa,
Puszka kukurydzy,
3/4 szkl. obranych ze skórki orzechów włoskich,
Jabłko,
Majonez,
Sól,
Pieprz,
ok. 3/4 szkl. rodzynek ewentulanie pół na pół z żurawiną

Orzechy zalać wrzątkiem, dzięki czemu będzie można łatwiej obrać je ze skórki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, żeby troszkę spęczniały. Ananasa odsączyć i pokroić w prostokąty albo w kostkę.
Jabłko obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Wszystko wymieszać, trochę posolić, popieprzyć tyle, żeby Wam smakowało (lepiej sypcie ten pieprz na raty, bo sałatka jest dobra pikantna, ale jak przesadzicie to nie wiem co wtedy) i wymieszać z łychą majonezu. Sałatka ma wyjątkowy smak, warto się pomęczyć i obrać orzechy, nie będzie miała goryczki, a pikanterii doda jej zmielony czarny pieprz.
 
Zrazy dla Jutrzenki :)

Napiszę ci nieprzepisowo tylko tak, jak ja robię.

Kupuję ok. 1kg mięsa wołowego (najlepszy udziec wołowy).
Kroimy na dość cienkie plastry (jak schabowe), rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy (ja wmasowuję vegete, ale bez przesady) i odstawiam do lodówki na ok. godz.
Można sobie w tym czasie przygotować farsz, np. pieczarki z cebulką, albo co sama chcesz (ostatnio wkładałam ogórka kiszonego i paprykę.
Wyciągamy z lodówki kotlety, nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Można przewiązać nitką albo spiąć wykałaczką, żeby się nie rozlazły. Obtaczamy dobrze mąką i smażymy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do gara (dość sporego) i zalewamy bulionem ( tylko nie na kostce z kury a wołowym ;-)) i dusimy. Ja dodaję jeszcze ziarna pieprzy, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. Dusimy ok. 2godz. Powinien się zrobić taki gęsty sos od mąki, a jak jest za rzadki, to doprawiamy przypaloną lekko mąką.

Sacznego!!!

Mięsko powinno być soczyste i kruchutkie. Jest pyyyyyyyyyyycha!
 
reklama
Do góry