reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

no to gotujemy ;)

Viki my pasztet robimy ze 3 razy w roku, tak po 4 brytfanki i do zamrażarki ;-):tak:

Tak mniej więcej Ci napiszę co dajemy...
0,5kg łopatki wieprzowej
0,5kr karkówki wieprz.
0,5kg podgardla
0,5kg wątróbki albo drobiowa, albo wieprz.
1 pierś z kurczaka.
4 duże cebule
2 opakowania grzybów suszonych
3/4 szkalnki bułki tartej
mleko
2 jajka

Z tego wyjdą Ci ze dwie duże brytfanki :tak:

Grzybki moczę całą noc, potem gotuję z godzinkę... :tak:
Wątróbkę duszę na patelni z cebulką, a resztę mięs gotuję do miękkości ze 2h.:tak:

Potem wszystko kroję przepuszczam ze dwa razy przez maszynkę do mielenia (najpierw duże potem małe oczka na sitku) :-)

Na koniec dodaję namoczoną w ciepłym mleku bułkę tartą, surowe jajka sól i pieprz

Do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką foremek wykładam i z godzinę w piekarniku...

Wychodzi pycha... cała rodzinka się zawsze zachwyca... :-):tak:
 
reklama
kurde Paula tak to prosto opisalas ze chyba i ja sie skusze zrobic

tylko ta cebulka mnie zastanawia czy moja mama tez daje, nie pomyslalaby ze sie daje.

fajny przepis i w sumie nic trudnego ;-):tak::tak:
 
paula dzięki:tak:szkoda ze wczesniej nie napisałam o tym to bys zrobiła na zlocie reklame swojego pasztetu i degustacje oczywiscie:rofl2:

no ja pytam bo zbliza się komunia damiana, wprawdzie robimy w lokalu ale kilka osób bedzie u nas nocowało wiec postanowiłam zrobić coś dobrego:tak:

a moze macie jeszcze jakies fajne przepisy na "cos" do chleba???
 
o matko moja jedyna Paula podgardle??? ale nazwa....tzn.kojarze co to....ale to zjeść....cholercia:szok: i watrobka....chociaz nigdy nie jadlam to ten zapach jezeli to mozna nazwac zapachem mnie odrzuca....hihi....ale się czepiam....ale to tylko takie moje bazgrołki piedrolki:-D;-):-D

Viki ja nie mam zadnych pomyslow.....ale komunia to juz wydarzenie,co?? ja chrzciny przezywalam jak nie wiem i ile zalatwiania było....
A! troche wypytaywalam Damianka o komunie na zlocie:tak:
 
Viki-to może i ja Ci trochę pomogę???

pasztet wyborny
składniki:
30dag.surowego boczku
60dag.karczku
3 ząbki czosnku
1łyżka vegety
1mały kubek śmietany-18%

przygotowanie
boczek,karczek i czosnek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.do zmielonej masy dodajemy smietanę,doprawimy vegetą i dokładnie mieszamy.przekładamy do podłużnej brytfanki.piekarnik rozgrzewamy do temp.ok.180*C pieczemy ok.1.5godz.


pasztet z brokułami i kalafiorem
składniki:
35dag.kalafiora
35dag.brokuła
30dag.piersi z kurczaka
1/2 litra wywaru z drobiu
2 jajka
2łyżki mąki
cytryna
200ml.śmietany
marchewka
cukier
sól pieprz
masło do wysmarowania formy

przygotowanie:
kalafiora i brokuła myjemy,dzielimy na różyczki zalewamy gorącym wywarem i sokiem z cytryny i gotujemy 7min. oddzielnie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę.filety z kurczaka miksujemy z marchewką.wbijamy jajka,dodajemy mąkę skórkę startą z cytryny i smietanę.doprawiamy solą pieprzem i cukrem.wyrabiamy na jednolitą masę.formę smarujemy masłem,dno wykładamy częścią masy drobiowej,a następnie na przemian układamy brokuła i kalafiora kwiatkamu do dołu.przykrywamy masą i wyrównujemy.pieczemy w piekarniku 1.5godz.studzimy i na 6godz.wkładamy do lodówki.

pasztet razowy

składniki:
1/2 chleba razowego
25dag.pieczarek
3cebule
2zabki czosnku
4-6łyżek oliwy
2łyzki mąki kukurydzianej
po łyżce tyminku,rozmarynu,bazylii
sól pieprz

przygotowanie:
chleb kroimy i moczymy w wodzie.pieczarki oczyszczamy,kroimy i dusimy na dwóch łyzkach rozgrzanej oliwy.cebule kroimy i dusimy na złoty kolor na dwuch lłyzkach gorącej oliwy a nast.razem z pozostałymi składnikami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.do masy dodajemy makę kukurydzianą i przyprawiamy tymiankiem rozmarynem i bazylią oraz solą i pieprzem.mieszamy i wkładamy do małej prostokatnej foremki wysmarowanej oliwą.pieczemy ok.50min.w średnio nagrzanym piekarniku.

smacznego!!!!
 
a mnie sie przypomniał przepis dla ciebie viki na komunie do chlebka może byc

no więc potrzebne polędwiczki wieprzowe ilośc zależn a od zapotrzebowania

seler naciowy i marchewka i sznurek

obkładasz polędwiczki selerem naciowym i marchewką i przewiazujesz sznureczkiem tak przygotowane gotujesz w niewielkiej ilosci wody z dodatkiem vegety przez 10-15 min wiecej poledwicy nie trzeba

wkładasz takie polędwiczki razem z warzywami do lodówki na noc żeby jeszcze przeszły zapachem i smakiem

nastepnego dnia kroisz poledwiczki w cieniuteńkie plasterki najlpepoiej takie aż przezroczyste każdy kawałek smarujesz majonezem cieniutko tylko tylko na to posyupujesz pokrojonym w kosteczke ogórkiem moze byc Świerzy albo konserwowy i kaparami pieknie układasz na talerzu i i juz mozna jeść jako przystawke lub na chlebek

łatwe szybkie i wykwintne a co najwazniejsze pyszne

można jeszcze takie plastry zapiec przez chwilke w piekarniku posypane serkiem

naprawde polecam
 
reklama
sznurek to taka dekoracja???hihi:-D mozna tak pokroic poledwiczki aby przypominaly myszki i wtedy sznurek mozna ulozyc jako ogonek,wąsy...goście na pewno beda zachwyceni:-p
 
Do góry