Paula21
Grudzień '07
Viki my pasztet robimy ze 3 razy w roku, tak po 4 brytfanki i do zamrażarki ;-)
Tak mniej więcej Ci napiszę co dajemy...
0,5kg łopatki wieprzowej
0,5kr karkówki wieprz.
0,5kg podgardla
0,5kg wątróbki albo drobiowa, albo wieprz.
1 pierś z kurczaka.
4 duże cebule
2 opakowania grzybów suszonych
3/4 szkalnki bułki tartej
mleko
2 jajka
Z tego wyjdą Ci ze dwie duże brytfanki
Grzybki moczę całą noc, potem gotuję z godzinkę...
Wątróbkę duszę na patelni z cebulką, a resztę mięs gotuję do miękkości ze 2h.
Potem wszystko kroję przepuszczam ze dwa razy przez maszynkę do mielenia (najpierw duże potem małe oczka na sitku) :-)
Na koniec dodaję namoczoną w ciepłym mleku bułkę tartą, surowe jajka sól i pieprz
Do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką foremek wykładam i z godzinę w piekarniku...
Wychodzi pycha... cała rodzinka się zawsze zachwyca... :-)
Tak mniej więcej Ci napiszę co dajemy...
0,5kg łopatki wieprzowej
0,5kr karkówki wieprz.
0,5kg podgardla
0,5kg wątróbki albo drobiowa, albo wieprz.
1 pierś z kurczaka.
4 duże cebule
2 opakowania grzybów suszonych
3/4 szkalnki bułki tartej
mleko
2 jajka
Z tego wyjdą Ci ze dwie duże brytfanki
Grzybki moczę całą noc, potem gotuję z godzinkę...
Wątróbkę duszę na patelni z cebulką, a resztę mięs gotuję do miękkości ze 2h.
Potem wszystko kroję przepuszczam ze dwa razy przez maszynkę do mielenia (najpierw duże potem małe oczka na sitku) :-)
Na koniec dodaję namoczoną w ciepłym mleku bułkę tartą, surowe jajka sól i pieprz
Do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką foremek wykładam i z godzinę w piekarniku...
Wychodzi pycha... cała rodzinka się zawsze zachwyca... :-)