reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

no to gotujemy ;)

kasia obojętnie byle bez majonezu żebym mogła zjeść :-p

choć ten przepis też wygląda pysznie ale to wypróbuję jak odstawię młodą bo źle reaguje na majonez :sorry:

reklama
Kata-no to może taki?
filety moczymy przez 6-12 godz.dwukrotnie zmieniając wodę-ostatnie 2 godz.w mleku.odsączamy i kroimy w kostkę.chyba że mamy gotowe filety wtedy od razu kroimy.

sos-śmietankowy
250-ml.kwaśnej śmietany 18%
150g.posiekanej cebuli
2kwaśne jabłka
2kiszone ogórki

drobno siekamy ogórki i odsączamy obieramy jabłka trochę ogórków i jabłek zostawiamy do przybrania.śmietanę mieszamy z drobno posiekaną cebulką jabłkami i ogórkiem.polewamy śledzie.

albo.....
Śledzie w sosie pomidorowym
składniki
8-10 filetów
szkl.mleka
cebula
sok z cytryny
cukier
pieprz
sos:
2 łyżki koncentratu
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy

przygotowanie
filety skropić sokiem z cytryny,posypać odrobiną cukru i pieprzem.przygotować sos-koncentrat pom.wymieszać z musztardą i olejem na jednolitą masę.filety pokroić.oblać śledzia przygotowanym sosem przykryć i odstawić do lodówki do następnego dnia.przed podaniem ułożyć wokól półmiska wianuszek z pierścieni cebuli skropionej sokiem z cytryny.podawać z pieczywem lub z ziemniakami bądz sałatką ziemniaczaną.

albo.....
Śledzie "atrakcja"
składniki:
8-filetów śledziowych (matiesów)
szkl.mleka.
sos
4 papryki czerwone
2 cebule
2 jabłka
szkl.śmietany
żółtko jaja na twardo
łżka siekanej natki pietruszki
łyżeczka musztardy
łyżeczka octu winnego
pieprz
sól
przygotowanie:
filety moczyć 2-3 godz.w mleku-lub kupić gotowe.
sos
paprykę umyć,przekroić,wyjąć gniazda nasienne,cebule i jabłka pokroić drobno,skropić octem oprószyć solą i pieprzem.żółtko rozetrzeć z musztardą,wlewając powoli śmietanę,do sosu włożyć jabłka i cebulę ,wymieszać z siekaną zieleniną.Każdy filet zawinąć w rulonik.z większych filetów przygotować dwa ruloniki.włożyć łyżkę cebuli z jabłkami do każdej połówki papryki,na to położyć zwinięte śledzie,kopiasto przykryć sosem.podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty.
smacznego!

a ja śledzie na świeta robię w marynacie occtowej bo lubimy wszyscy
ok 1 kg sledzi namoczyć w mleku ze 2 h
zrobić marynate woda ocet liśc laurowy zoiiele angielskie i gorczyca troszke cukru i soli zagotowac wystudzic zalac sledzie potrzymac najlepiej w słoiku ze 2 h i pycha jemy

Ech....a mnie sledziami mozna z domu wygonic, wiec nie sypne przepisem i nie powiem, ze te Wasze sie smakowicie zapowiadaja:-D hehe

Szkoda, ze nikt przepisu na jakiegos sprawdzonego mazurka nie zapodal, trzeba sie na neta zdac:-) W sumie to juz mam koncepcje, tylko mi potrzeba dobrego przepisu na pyszne kruche ciasto:tak: Ide szukac....

pryzybela ja mam przepis na mazurka
a więc ubierasz sie wychodzisz z domu i idziesz do piekarni tam kupujesz mazurka i wracasz do domu :-D:-D:-D:-D zawsze się sprawdza:-D:-D:-D

a ja upiekłam serniczek mniam wyszedł:-D:-D

i tylko jajka kolorowe nie wyszły tak jak chciałam kupiłam farbki do jajek za 8 zyla a r kupił brązowe jajka :angry: 20 brązowych jajek:angry::angry:

pryzybela ja mam przepis na mazurka
a więc ubierasz sie wychodzisz z domu i idziesz do piekarni tam kupujesz mazurka i wracasz do domu :-D:-D:-D:-D zawsze się sprawdza:-D:-D:-D

a ja upiekłam serniczek mniam wyszedł:-D:-D

i tylko jajka kolorowe nie wyszły tak jak chciałam kupiłam farbki do jajek za 8 zyla a r kupił brązowe jajka :angry: 20 brązowych jajek:angry::angry:

mam ten sam przepis na mazurek, jutro bede robic :-D:-D

i tez mam farbki i brazaowe jajka :-D:-D:-D

reklama
dziewczyny potrzebuje dobry sprawdzony przepis na jakis domowy pasztet....
pleaseeee

Do góry