reklama
kasiamaj
mama 2007/2010
Kata-no to może taki?
filety moczymy przez 6-12 godz.dwukrotnie zmieniając wodę-ostatnie 2 godz.w mleku.odsączamy i kroimy w kostkę.chyba że mamy gotowe filety wtedy od razu kroimy.
sos-śmietankowy
250-ml.kwaśnej śmietany 18%
150g.posiekanej cebuli
2kwaśne jabłka
2kiszone ogórki
drobno siekamy ogórki i odsączamy obieramy jabłka trochę ogórków i jabłek zostawiamy do przybrania.śmietanę mieszamy z drobno posiekaną cebulką jabłkami i ogórkiem.polewamy śledzie.
albo.....
Śledzie w sosie pomidorowym
składniki
8-10 filetów
szkl.mleka
cebula
sok z cytryny
cukier
pieprz
sos:
2 łyżki koncentratu
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
przygotowanie
filety skropić sokiem z cytryny,posypać odrobiną cukru i pieprzem.przygotować sos-koncentrat pom.wymieszać z musztardą i olejem na jednolitą masę.filety pokroić.oblać śledzia przygotowanym sosem przykryć i odstawić do lodówki do następnego dnia.przed podaniem ułożyć wokól półmiska wianuszek z pierścieni cebuli skropionej sokiem z cytryny.podawać z pieczywem lub z ziemniakami bądz sałatką ziemniaczaną.
albo.....
Śledzie "atrakcja"
składniki:
8-filetów śledziowych (matiesów)
szkl.mleka.
sos
4 papryki czerwone
2 cebule
2 jabłka
szkl.śmietany
żółtko jaja na twardo
łżka siekanej natki pietruszki
łyżeczka musztardy
łyżeczka octu winnego
pieprz
sól
przygotowanie:
filety moczyć 2-3 godz.w mleku-lub kupić gotowe.
sos
paprykę umyć,przekroić,wyjąć gniazda nasienne,cebule i jabłka pokroić drobno,skropić octem oprószyć solą i pieprzem.żółtko rozetrzeć z musztardą,wlewając powoli śmietanę,do sosu włożyć jabłka i cebulę ,wymieszać z siekaną zieleniną.Każdy filet zawinąć w rulonik.z większych filetów przygotować dwa ruloniki.włożyć łyżkę cebuli z jabłkami do każdej połówki papryki,na to położyć zwinięte śledzie,kopiasto przykryć sosem.podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty.
smacznego!
filety moczymy przez 6-12 godz.dwukrotnie zmieniając wodę-ostatnie 2 godz.w mleku.odsączamy i kroimy w kostkę.chyba że mamy gotowe filety wtedy od razu kroimy.
sos-śmietankowy
250-ml.kwaśnej śmietany 18%
150g.posiekanej cebuli
2kwaśne jabłka
2kiszone ogórki
drobno siekamy ogórki i odsączamy obieramy jabłka trochę ogórków i jabłek zostawiamy do przybrania.śmietanę mieszamy z drobno posiekaną cebulką jabłkami i ogórkiem.polewamy śledzie.
albo.....
Śledzie w sosie pomidorowym
składniki
8-10 filetów
szkl.mleka
cebula
sok z cytryny
cukier
pieprz
sos:
2 łyżki koncentratu
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
przygotowanie
filety skropić sokiem z cytryny,posypać odrobiną cukru i pieprzem.przygotować sos-koncentrat pom.wymieszać z musztardą i olejem na jednolitą masę.filety pokroić.oblać śledzia przygotowanym sosem przykryć i odstawić do lodówki do następnego dnia.przed podaniem ułożyć wokól półmiska wianuszek z pierścieni cebuli skropionej sokiem z cytryny.podawać z pieczywem lub z ziemniakami bądz sałatką ziemniaczaną.
albo.....
Śledzie "atrakcja"
składniki:
8-filetów śledziowych (matiesów)
szkl.mleka.
sos
4 papryki czerwone
2 cebule
2 jabłka
szkl.śmietany
żółtko jaja na twardo
łżka siekanej natki pietruszki
łyżeczka musztardy
łyżeczka octu winnego
pieprz
sól
przygotowanie:
filety moczyć 2-3 godz.w mleku-lub kupić gotowe.
sos
paprykę umyć,przekroić,wyjąć gniazda nasienne,cebule i jabłka pokroić drobno,skropić octem oprószyć solą i pieprzem.żółtko rozetrzeć z musztardą,wlewając powoli śmietanę,do sosu włożyć jabłka i cebulę ,wymieszać z siekaną zieleniną.Każdy filet zawinąć w rulonik.z większych filetów przygotować dwa ruloniki.włożyć łyżkę cebuli z jabłkami do każdej połówki papryki,na to położyć zwinięte śledzie,kopiasto przykryć sosem.podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty.
smacznego!
grzechotka
Grudniowa mamusia Kubusia
a ja śledzie na świeta robię w marynacie occtowej bo lubimy wszyscy
ok 1 kg sledzi namoczyć w mleku ze 2 h
zrobić marynate woda ocet liśc laurowy zoiiele angielskie i gorczyca troszke cukru i soli zagotowac wystudzic zalac sledzie potrzymac najlepiej w słoiku ze 2 h i pycha jemy
ok 1 kg sledzi namoczyć w mleku ze 2 h
zrobić marynate woda ocet liśc laurowy zoiiele angielskie i gorczyca troszke cukru i soli zagotowac wystudzic zalac sledzie potrzymac najlepiej w słoiku ze 2 h i pycha jemy
Ech....a mnie sledziami mozna z domu wygonic, wiec nie sypne przepisem i nie powiem, ze te Wasze sie smakowicie zapowiadaja hehe
Szkoda, ze nikt przepisu na jakiegos sprawdzonego mazurka nie zapodal, trzeba sie na neta zdac:-) W sumie to juz mam koncepcje, tylko mi potrzeba dobrego przepisu na pyszne kruche ciasto Ide szukac....
Szkoda, ze nikt przepisu na jakiegos sprawdzonego mazurka nie zapodal, trzeba sie na neta zdac:-) W sumie to juz mam koncepcje, tylko mi potrzeba dobrego przepisu na pyszne kruche ciasto Ide szukac....
Paula21
Grudzień '07
Ech....a mnie sledziami mozna z domu wygonic,
hehe Pryzybela mnie też można śledziami gonić Tak jak D.
grzechotka
Grudniowa mamusia Kubusia
pryzybela ja mam przepis na mazurka
a więc ubierasz sie wychodzisz z domu i idziesz do piekarni tam kupujesz mazurka i wracasz do domu zawsze się sprawdza
a ja upiekłam serniczek mniam wyszedł
i tylko jajka kolorowe nie wyszły tak jak chciałam kupiłam farbki do jajek za 8 zyla a r kupił brązowe jajka 20 brązowych jajek
a więc ubierasz sie wychodzisz z domu i idziesz do piekarni tam kupujesz mazurka i wracasz do domu zawsze się sprawdza
i tylko jajka kolorowe nie wyszły tak jak chciałam kupiłam farbki do jajek za 8 zyla a r kupił brązowe jajka 20 brązowych jajek
jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
pryzybela ja mam przepis na mazurka
mam ten sam przepis na mazurek, jutro bede robic
i tez mam farbki i brazaowe jajka
reklama