reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

no to gotujemy ;)

reklama
A ja ładnie poproszę o przepis na chłodnik:-)
taki sprawdzony-moze macie jakis ulubiony?....jest tego tyle na necie...niewiadomo co wybrac....
Jeszcze nie robiłam...zobaczymy czy bedzie smaczny;-):-)
 
dota ja robvie taki chłodnik litewski typowy

pęczek boćwiny opłukać posiekać
buraczki obrać i pokroić w kostkę niedużą
wszystko zalac wodą nieduzo tak żeby zakryła wszystko lekko posolić i gotować 15 min nastepnie schłodzić można dodac łyzke octuy żeby ładny kolorek był i smak to tez poprawia

do schłodzonej boćwiny dolać 0/5 l kefiru lub mleka zsiadłego + szklanke kwaśnej smietany wymieszać dodać 2 pokrojone w kostke ogórki świerze pęczek koperku i peczek szczypiorku
niektórzy dodaja jeszcze rzodkiewke pokrojoną w kostke tez dobre
to wszystko doprawic do smaku moze byc wegetką
wszystko wymieszac i mocno schłodzic

ja podaje to razem z goracymi gotowanymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym do tego moze byc troszke skwareczek
no ale wy pewnie takich tłustych nie jecie wiec jak bez ziemniaków to koniecznie jajko ugotowane na twardo dodac do chłodniku juz na tależu
z5609343M.jpg



kasia tort ooooo ja chyba takiego nie umiem ale ty mi zrobisz i przyślesz co ???:)))
 
Ostatnia edycja:
dzieki Grzechotka! ale to jest apetyczne:tak: i jakie zdrowe...:tak::-)

Kasia super Ci ta laska wyszła...hihi...ale "balony":-D:-D
 
a ja robię taki;

OGÓRKOWY NA MAŚLANCE
ogórki
gałązki świeżego kopru
1pomidor
1Lmaślanki
! duży kubek jogurtu gęstego typu grecki
3 łyzki kiełków (ale nie muszą być)
sól pieprz
2 roztarte ząbki czosnku

ogórki umyć z jednego odetnij kawałek pokrój w kostkę odłóż do dekoracji
resztę ogórków zetrzyj na tarce jarzynowej potem przełóż je na sitko i lekko posól.Odstaw na kilka minut żeby puściły wodę.
koperek posiekaj -trochę odłóż do dekoracji
pomidor umyj potnij na cząstki usuń środek z pestkami a miąższ pokrój w kosteczkę.starte ogórki dobrze odciśnij
maślankę roztrzep widelcem wymieszaj z jogurtem i startymi ogórkami dołóż kiełki oraz koperek dopraw solą i pieprzem i czosnkiem.zupę mocno schłódz.przelej do miseczek i udekoruj pomidorem ogórkiem i koperkiem.
 
uuu Kasia ciezka sprawa...jak ja nie lubie grillowanych rzeczy.....
ale wierze,ze dziewczyny Ci pomogą:tak::tak: i dzieki za przepis!:-)
 
Dota-nie ma za co.......

mogą to być przepisy np.na jakąś sałatkę do rzeczy z grilla....nie wiem?może macie jakieś pomysły-w niedzielę mamy gości i muszę coś wyczaszkować.
 
reklama
KASIA U NAS ZAZWYCZAJ DWIE SAŁATKI W OBIEGU.

1 ziemniaczana.
gotujesz ziemniaki tak nie za miękko.
kroisz w kostke ale taką większą.
boczek kroisz w kosteczke i przysmarzasz na oleju.
cebule kroisz w kostke i dodajesz do boczku ale nie przysmarzasz.
do szklanki wlewasz wrzatku tak 3/4 i w tym rozpuszczasz kostke bulionu.
i tym bulionem zalewasz boczek i cebule. wymieszaj wszystko dokładnie i zalej tym ziemniaki.
dopraw pieprzem sola...
pycha.
2. z fasolki szparagowej.

fasolke ugotowac w bulionie(kostka drobiowa)

boczek pokroic w kosteczke i podsmarzyc.
fasolke pokroic nie w kostke ale tak 1 fasolke np na 3 czesci.
pokroic cebule w kostke, dodac do fasolki, dodac do tego podsmarzony boczek, pieprz, sól łyżke octu jabłkowego.
wymieszac...odstawic na troche do lodówki.
pychota.

a moi tesciowie robią czesto sałatke z pekinskiej ktora układa sie warstwami, ale ja wole zmieszac wszystko od razu...

kapuste pokroic w paseczki. dodac kukurydze z puszki.
piersi z kurczaka pokroic w cieniutkie paseczki bądź drobną kostke i podsmarzyc.
mozna dodac jeszcze papryke czerwoną.

kupic przyprawe do gyrosa i wymieszac ją w polowie szklanki ketchupu i połowie szklanki majonezu.
zalac składniki i wymieszac.
tesciowie kładą warstwami. kapusta, kukurydza, kapusta, papryka, kapusta mięso i zalewają od góry sosem...
 
Do góry