reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Niski progesteron początek ciąży

@Bibi89 Na razie wszystko ok. Nic się nie dzieje nawet cycki znów bolą :/ choć rano wstałam.o mówię o przestały. Długa noc jutro po pracy lecę dobrze że tak w laboratorium szybko są wyniki :)

reklama
A jak jest przy pozamacicznej samemu można się oczyścić ? Napiszę Wam jutro co i jak , zbadam też progesteron.
Jedni mówią co to za gin że nie dała duphastonu , drudzy że lepiej że nie dała . Ech my kobiety czasem mamy bardzo pod górkę

Wiele ciąż nawet pozamacicznych zatrzymuje swój rozwój na niskim poziomie i oczyszcza się samoistnie.
Generalnie nie istnieje żaden dowód na to, że suplementacja progesteronu bez niedomogi lutealnej zmniejsza ryzyko poronienia. Tylko w Polsce jest jakaś dziwna moda na łykaniu dupka jak tiktoki. A mało która wie, że może mieć on na przykład negatywny wpływ na żeńskie zarodki 💁‍♀️
Najważniejsza jest jutrzejszą beta i regularna kontrola usg. Ja w takiej sytuacji mialam usg co okolica 3 dni

Wiele ciąż nawet pozamacicznych zatrzymuje swój rozwój na niskim poziomie i oczyszcza się samoistnie.
Generalnie nie istnieje żaden dowód na to, że suplementacja progesteronu bez niedomogi lutealnej zmniejsza ryzyko poronienia. Tylko w Polsce jest jakaś dziwna moda na łykaniu dupka jak tiktoki. A mało która wie, że może mieć on na przykład negatywny wpływ na żeńskie zarodki 💁‍♀️
Najważniejsza jest jutrzejszą beta i regularna kontrola usg. Ja w takiej sytuacji mialam usg co okolica 3 dni
Nawet przy tak niskiej becie ?

Autorko wiem, że się martwisz i przeżywasz stres ale decyzja lekarza jest słuszna i podjęta z poszanowaniem troski o Twoje zdrowie i być może życie. Bardzo dobrze, że wyłapałas wczesną ciążę i kontrolujesz wzrosty bo dzięki temu jesteś bezpieczna, a to teraz najważniejsze.
Przy takich wartościach bety nie należy suplementowac progesteronu, wyjątkiem jest niedomoga lutealna ale jej nie diagnozuje się w ciąży.
Jeśli ciąża jesy zdrowa i prawidłowo zagnieżdżona to ten progesteron sam skoczy, jeśli jest z nią coś nie tak yo suplementacja progesteronu jej nie uratuje, a Tobie może zagrozić.
Trzymam kciuki za jutrzejsze wyniki ✊
Sorki, że się wtrace. Jak można zdiagnozować niedomoge lutealną? Kiedy powinnam udać się w tym celu do gina? Jakie są objawy? Oczywiście odpisz jeśli masz ochotę, jak nie po prostu zignoruj 🙂
Autorce życzę zdrowej donoszonej ciąży 🙂

OMG jaki negatywny wpływ? Pytam serio, bo tone tego brałam w ostatnich ciążach i jak dopytywałam o skutki uboczne, to tylko raczej usłyszałam, że dobrze, że to dziewczyna :/

@Martynka90 W regularnym cyklu (nie jakimś kopnietym przez poronienie, poród, karmienie piersią, chorobę albo leki) bada się progesteron z krwi po owulacji. Mnie kazano badać 3-krotnie w odpowiednim odstępie od szczytu śluzu płodnego (niestety już nie pamiętam które dni to były). Do tego lekarz zebrał wywiad (pomocne byly obserwacje śluzu i/lub temperatury z poprzednich cyklów, żeby ustalić typowa długość fazy lutealnej), w tym pytał o plamienia występujące w cyklu, także takie przed okresem, oglądał opis USG macicy (na pewno pod kątem czy są polipy, może też jakimś innym). Ja diagnozowalam u endokrynologa (i wyszło, że nie mam), ale dla ginekologa to też nie powinna być czarna magia.

reklama
OMG jaki negatywny wpływ? Pytam serio, bo tone tego brałam w ostatnich ciążach i jak dopytywałam o skutki uboczne, to tylko raczej usłyszałam, że dobrze, że to dziewczyna :/

@Martynka90 W regularnym cyklu (nie jakimś kopnietym przez poronienie, poród, karmienie piersią, chorobę albo leki) bada się progesteron z krwi po owulacji. Mnie kazano badać 3-krotnie w odpowiednim odstępie od szczytu śluzu płodnego (niestety już nie pamiętam które dni to były). Do tego lekarz zebrał wywiad (pomocne byly obserwacje śluzu i/lub temperatury z poprzednich cyklów, żeby ustalić typowa długość fazy lutealnej), w tym pytał o plamienia występujące w cyklu, także takie przed okresem, oglądał opis USG macicy (na pewno pod kątem czy są polipy, może też jakimś innym). Ja diagnozowalam u endokrynologa (i wyszło, że nie mam), ale dla ginekologa to też nie powinna być czarna magia.
O, dziękuję 😘 zgłębię temat i podpytam mojej endokrynolog.

Do góry