reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Niski progesteron początek ciąży

@Bibi89 Na razie wszystko ok. Nic się nie dzieje nawet cycki znów bolą :/ choć rano wstałam.o mówię o przestały. Długa noc jutro po pracy lecę dobrze że tak w laboratorium szybko są wyniki :)

reklama
A jak jest przy pozamacicznej samemu można się oczyścić ? Napiszę Wam jutro co i jak , zbadam też progesteron.
Jedni mówią co to za gin że nie dała duphastonu , drudzy że lepiej że nie dała . Ech my kobiety czasem mamy bardzo pod górkę

Wiele ciąż nawet pozamacicznych zatrzymuje swój rozwój na niskim poziomie i oczyszcza się samoistnie.
Generalnie nie istnieje żaden dowód na to, że suplementacja progesteronu bez niedomogi lutealnej zmniejsza ryzyko poronienia. Tylko w Polsce jest jakaś dziwna moda na łykaniu dupka jak tiktoki. A mało która wie, że może mieć on na przykład negatywny wpływ na żeńskie zarodki 💁‍♀️
Najważniejsza jest jutrzejszą beta i regularna kontrola usg. Ja w takiej sytuacji mialam usg co okolica 3 dni

Wiele ciąż nawet pozamacicznych zatrzymuje swój rozwój na niskim poziomie i oczyszcza się samoistnie.
Generalnie nie istnieje żaden dowód na to, że suplementacja progesteronu bez niedomogi lutealnej zmniejsza ryzyko poronienia. Tylko w Polsce jest jakaś dziwna moda na łykaniu dupka jak tiktoki. A mało która wie, że może mieć on na przykład negatywny wpływ na żeńskie zarodki 💁‍♀️
Najważniejsza jest jutrzejszą beta i regularna kontrola usg. Ja w takiej sytuacji mialam usg co okolica 3 dni
Nawet przy tak niskiej becie ?

Autorko wiem, że się martwisz i przeżywasz stres ale decyzja lekarza jest słuszna i podjęta z poszanowaniem troski o Twoje zdrowie i być może życie. Bardzo dobrze, że wyłapałas wczesną ciążę i kontrolujesz wzrosty bo dzięki temu jesteś bezpieczna, a to teraz najważniejsze.
Przy takich wartościach bety nie należy suplementowac progesteronu, wyjątkiem jest niedomoga lutealna ale jej nie diagnozuje się w ciąży.
Jeśli ciąża jesy zdrowa i prawidłowo zagnieżdżona to ten progesteron sam skoczy, jeśli jest z nią coś nie tak yo suplementacja progesteronu jej nie uratuje, a Tobie może zagrozić.
Trzymam kciuki za jutrzejsze wyniki ✊
Sorki, że się wtrace. Jak można zdiagnozować niedomoge lutealną? Kiedy powinnam udać się w tym celu do gina? Jakie są objawy? Oczywiście odpisz jeśli masz ochotę, jak nie po prostu zignoruj 🙂
Autorce życzę zdrowej donoszonej ciąży 🙂

OMG jaki negatywny wpływ? Pytam serio, bo tone tego brałam w ostatnich ciążach i jak dopytywałam o skutki uboczne, to tylko raczej usłyszałam, że dobrze, że to dziewczyna :/

@Martynka90 W regularnym cyklu (nie jakimś kopnietym przez poronienie, poród, karmienie piersią, chorobę albo leki) bada się progesteron z krwi po owulacji. Mnie kazano badać 3-krotnie w odpowiednim odstępie od szczytu śluzu płodnego (niestety już nie pamiętam które dni to były). Do tego lekarz zebrał wywiad (pomocne byly obserwacje śluzu i/lub temperatury z poprzednich cyklów, żeby ustalić typowa długość fazy lutealnej), w tym pytał o plamienia występujące w cyklu, także takie przed okresem, oglądał opis USG macicy (na pewno pod kątem czy są polipy, może też jakimś innym). Ja diagnozowalam u endokrynologa (i wyszło, że nie mam), ale dla ginekologa to też nie powinna być czarna magia.

reklama
OMG jaki negatywny wpływ? Pytam serio, bo tone tego brałam w ostatnich ciążach i jak dopytywałam o skutki uboczne, to tylko raczej usłyszałam, że dobrze, że to dziewczyna :/

@Martynka90 W regularnym cyklu (nie jakimś kopnietym przez poronienie, poród, karmienie piersią, chorobę albo leki) bada się progesteron z krwi po owulacji. Mnie kazano badać 3-krotnie w odpowiednim odstępie od szczytu śluzu płodnego (niestety już nie pamiętam które dni to były). Do tego lekarz zebrał wywiad (pomocne byly obserwacje śluzu i/lub temperatury z poprzednich cyklów, żeby ustalić typowa długość fazy lutealnej), w tym pytał o plamienia występujące w cyklu, także takie przed okresem, oglądał opis USG macicy (na pewno pod kątem czy są polipy, może też jakimś innym). Ja diagnozowalam u endokrynologa (i wyszło, że nie mam), ale dla ginekologa to też nie powinna być czarna magia.
O, dziękuję 😘 zgłębię temat i podpytam mojej endokrynolog.

Do góry