reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Niski progesteron początek ciąży

reklama
OMG jaki negatywny wpływ? Pytam serio, bo tone tego brałam w ostatnich ciążach i jak dopytywałam o skutki uboczne, to tylko raczej usłyszałam, że dobrze, że to dziewczyna :/

@Martynka90 W regularnym cyklu (nie jakimś kopnietym przez poronienie, poród, karmienie piersią, chorobę albo leki) bada się progesteron z krwi po owulacji. Mnie kazano badać 3-krotnie w odpowiednim odstępie od szczytu śluzu płodnego (niestety już nie pamiętam które dni to były). Do tego lekarz zebrał wywiad (pomocne byly obserwacje śluzu i/lub temperatury z poprzednich cyklów, żeby ustalić typowa długość fazy lutealnej), w tym pytał o plamienia występujące w cyklu, także takie przed okresem, oglądał opis USG macicy (na pewno pod kątem czy są polipy, może też jakimś innym). Ja diagnozowalam u endokrynologa (i wyszło, że nie mam), ale dla ginekologa to też nie powinna być czarna magia.

Nie przepadam za tą Panią, ale tu akurat jest merytorycznie

Załączniki

• 7f229eb0-145a-4b8f-aa2f-d21b3089a454.jpg
    7f229eb0-145a-4b8f-aa2f-d21b3089a454.jpg
    96,3 KB · Wyświetleń: 72
Sorki, że się wtrace. Jak można zdiagnozować niedomoge lutealną? Kiedy powinnam udać się w tym celu do gina? Jakie są objawy? Oczywiście odpisz jeśli masz ochotę, jak nie po prostu zignoruj 🙂
Autorce życzę zdrowej donoszonej ciąży 🙂

Najlepiej po potwierdzonej owulacji zbadać kilkukrotnie poziom progesteronu, zaleca się nawet kilka dni pod rząd. Ważny też jest poziom progesteronu w szczycie czyli ok 6-7 dnia po owulacji. Niedomoga lutealna często objawia się plamieniami w drugiej fazie cyklu

Link do: A systematic review of dydrogesterone for the treatment of threatened miscarriage tu pisza ze ta androgenizacja to nieprawda, ale może przez 20 lat się coś zmieniło. Jak się wczoraj kładłam z tym Twoim postem w głowie, to sobie przypomniałam, że w poprzedniej ciąży coś czytałam na ten temat (nie tylko o duphastonie, ale tez o progesteronie), ale albo wyparlam w imię tego, że ciąża była bardzo powiklana, albo było o płodach męskich i nie przywiązywałam wagi (pomijam spodziectwo, które chyba nadal jest w ulotce). Wiem, że są lekarze, ktorzy nie dają duphastonu a dają progesteron, tacy co dają na odwrót albo dają i to, i to.

Link do: A systematic review of dydrogesterone for the treatment of threatened miscarriage tu pisza ze ta androgenizacja to nieprawda, ale może przez 20 lat się coś zmieniło. Jak się wczoraj kładłam z tym Twoim postem w głowie, to sobie przypomniałam, że w poprzedniej ciąży coś czytałam na ten temat (nie tylko o duphastonie, ale tez o progesteronie), ale albo wyparlam w imię tego, że ciąża była bardzo powiklana, albo było o płodach męskich i nie przywiązywałam wagi (pomijam spodziectwo, które chyba nadal jest w ulotce). Wiem, że są lekarze, ktorzy nie dają duphastonu a dają progesteron, tacy co dają na odwrót albo dają i to, i to.

Ja generalnie uważam, że jeśli jestt jakieś wskazanie to decyzję co podać podejmuje lekarz i zakładam, że wtedy ma pewność, że korzyści są większe niz ewentualne skutki uboczne. Ale jak czytam tu w co drugim poście "załatw sobie dupka" to mi się ulewa

reklama
Do góry