reklama
Z
zaz208622
Gość
OMG jaki negatywny wpływ? Pytam serio, bo tone tego brałam w ostatnich ciążach i jak dopytywałam o skutki uboczne, to tylko raczej usłyszałam, że dobrze, że to dziewczyna :/
@Martynka90 W regularnym cyklu (nie jakimś kopnietym przez poronienie, poród, karmienie piersią, chorobę albo leki) bada się progesteron z krwi po owulacji. Mnie kazano badać 3-krotnie w odpowiednim odstępie od szczytu śluzu płodnego (niestety już nie pamiętam które dni to były). Do tego lekarz zebrał wywiad (pomocne byly obserwacje śluzu i/lub temperatury z poprzednich cyklów, żeby ustalić typowa długość fazy lutealnej), w tym pytał o plamienia występujące w cyklu, także takie przed okresem, oglądał opis USG macicy (na pewno pod kątem czy są polipy, może też jakimś innym). Ja diagnozowalam u endokrynologa (i wyszło, że nie mam), ale dla ginekologa to też nie powinna być czarna magia.
Nie przepadam za tą Panią, ale tu akurat jest merytorycznie
Załączniki
Z
zaz208622
Gość
Sorki, że się wtrace. Jak można zdiagnozować niedomoge lutealną? Kiedy powinnam udać się w tym celu do gina? Jakie są objawy? Oczywiście odpisz jeśli masz ochotę, jak nie po prostu zignoruj
Autorce życzę zdrowej donoszonej ciąży
Najlepiej po potwierdzonej owulacji zbadać kilkukrotnie poziom progesteronu, zaleca się nawet kilka dni pod rząd. Ważny też jest poziom progesteronu w szczycie czyli ok 6-7 dnia po owulacji. Niedomoga lutealna często objawia się plamieniami w drugiej fazie cyklu
Z
zaz208622
Gość
@Zazuu dziękuję za cierpliwość do miliona moich pytań.
Przy podejrzeniu cp kontola usg służy głównie kontrolowaniu czy nie pojawia się krew w otrzewnej. Ja miałam kontrolę chyba od bety 13 jak już było wiadomo, że jest coś nie tak. U mnie oczyściło się wszystko samo
aspekt
Fanka BB :)
Nie przepadam za tą Panią, ale tu akurat jest merytorycznie
Link do: A systematic review of dydrogesterone for the treatment of threatened miscarriage tu pisza ze ta androgenizacja to nieprawda, ale może przez 20 lat się coś zmieniło. Jak się wczoraj kładłam z tym Twoim postem w głowie, to sobie przypomniałam, że w poprzedniej ciąży coś czytałam na ten temat (nie tylko o duphastonie, ale tez o progesteronie), ale albo wyparlam w imię tego, że ciąża była bardzo powiklana, albo było o płodach męskich i nie przywiązywałam wagi (pomijam spodziectwo, które chyba nadal jest w ulotce). Wiem, że są lekarze, ktorzy nie dają duphastonu a dają progesteron, tacy co dają na odwrót albo dają i to, i to.Nie przepadam za tą Panią, ale tu akurat jest merytorycznie
Z
zaz208622
Gość
Link do: A systematic review of dydrogesterone for the treatment of threatened miscarriage tu pisza ze ta androgenizacja to nieprawda, ale może przez 20 lat się coś zmieniło. Jak się wczoraj kładłam z tym Twoim postem w głowie, to sobie przypomniałam, że w poprzedniej ciąży coś czytałam na ten temat (nie tylko o duphastonie, ale tez o progesteronie), ale albo wyparlam w imię tego, że ciąża była bardzo powiklana, albo było o płodach męskich i nie przywiązywałam wagi (pomijam spodziectwo, które chyba nadal jest w ulotce). Wiem, że są lekarze, ktorzy nie dają duphastonu a dają progesteron, tacy co dają na odwrót albo dają i to, i to.
Ja generalnie uważam, że jeśli jestt jakieś wskazanie to decyzję co podać podejmuje lekarz i zakładam, że wtedy ma pewność, że korzyści są większe niz ewentualne skutki uboczne. Ale jak czytam tu w co drugim poście "załatw sobie dupka" to mi się ulewa
olka11135
Chyba zejdę na zawał jeszcze nie ma wyników .
Ja chyba rekordowo miałam jakoś po 21
aspekt
@Martynaad znasz już wyniki?
reklama