reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Niebo w gębie

Składniki w mniejszej ilości duuuużo mniejszej :-D
1 kg wołowiny bez kości
1 kg fasoli szparagowej
30 dkg pomidorów
1 cebula
natka pietruszki, bazylia,
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, pokroić w kostkę zalać minimalną ilością wody (tak aby mięso było przykryte, gotować na wolnym ogniu aż mięso zmięknie, a bulion zredukuje się do minimum. Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, zieleninę i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę - ja daje mrożoną lub ze słokika, dusić 10 minut bez przykrycia aby fasola zachowała kolor. Gdy fasola zmięknie, dodać obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze 5 minut.
 
reklama
Miodowa sałata
Składniki:
sałata lodowa
rukola
roszponka
2 kromeczki z bułki "angielki"
4 plasterki wędzonego boczku
5 łyżek miodu
2 łyżki orzechów włoskich
1/2 cytryny
suszone pomidory


Przygotowanie:
Boczek dosyć mocno wysmażamy, dodajemy pomidory i miód. Orzechy prażymy bez tłuszczu. Pomieszane sałaty polewamy letnim sosem tuż przed podaniem. Nie zapominamy o kilku grzankach zarumienionych na maśle.
 
anna_ajra - co to jest bułka "angielka"? Szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę, a przepis jest smakowity. Czy zamiast tego może być inna bułeczka?
 
hehe no teraz to mi dopiero zrobiłyście wodę z mózgu :-D czy to jest to samo, co francuska bagietka??? czyli długa, biała bułka?
 
Przepisy Kluski:

Soja w pomidorach:
kroje cebule i posmażam, dodaje jeden ząbek czosnku (rozgnieciony lub pokrojony) i smaże jeszcze chwilke, dodaje pomidory z puszki krojone i lekko odsączone. Dusze to ok 10 min na małym ogniu, następnie dodaje ok 2 łyżki groszku zielonego z puszki , starte pół marchewki i soje z puszki lub słoika, doprawiam solą ,pieprzem,majerankiem , papryką w proszku, cukrem itp. i gotuje jeszcze 5 minut.
Pomidory z awokado:
Koktajlowe pomidory przekrajam na pół , kroje cebule, awokado obrane i bez pestki kroje w kawałki ok 1cm x 1 cm i wrzucam wwszystko do miski, w kubeczku mieszam rozgnieciony czosnek z solą, dodaje soku z cytryny, oliwe z oliwek, pieprz i wlewam do pomidorów z awokado. (pyszna bomba witaminowa )
Kasze gryczaną w woreczku gotuję, nakładam na talerz, polewam soją w pomidorach, nakładam sałatke i obiad gotowy!
Smacznego
 
Gruszki w czekoladzie:
gruszki (połówki) z kompotu lub z puszki układam w naczyniu żaroodpornym lub na blache do pieczenia.
Do miski wsypuje 1 szklanke mąki, 3/4 szklanki cukru pudru,kopiastą łyżeczke proszku do pieczenia, 2 lub 3 jajka ( zależy od wielkości), 140 g masła, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao. Wszystko razem miksuje, wychodzi gęsta kakaowa masa którą łyżką wykładam na gruszki i wygładzam. Wkładam do rozgrzanego do 185 stopni piekarnika na 25 minut. Ciasto najlepsze jest ciepłe, nie musi być krojone w równe kawałki, po przekrojeniu przy gruszkach powina być miękka czekolada.
Smacznego
 
reklama
:-DZupa Bisque z krewetek i warzyw:-D :

3 łyżki masła
1 posiekany ząbek czosnku (jeśli jest mały to 2)
1 pokrojona cebula
1 posiekana marchew
1 pokrojona łodyga selera
5 kubków bulionu rybnego
4 łyżki czerwonego wina
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
600 g surowych, łuskanych i oczyszczonych krewetek (mogą być też mrożone)
1/3 kubka gęstej śmietany 18% oraz dodatkowo do przybrania
sól i pieprz

Bulion rybny robię idąc na łatwizne:zawstydzona/y: czyli do wywaru warzywnego dodaje 2 filety rybne i gotuje ok 15 min, przecedzam i gotowe.

W dużym garnku roztopić masło na średnim ogniu i smażyć cebule ok 2 minuty, dodać czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty mieszając co chwile. Marchew i seler dorzucić do garnka po czym smażyć kolejne 3 minuuty mieszając. Nalać bulion i wino, a następnie dodać przecier pomidorowy i liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdy zacznie wrzeć, zmiejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zdjąc z ognia i poczekać przez 10 mint, a gdy przestygnie wyciągnąć liść laurowy.
Połowe zupy nalać do miski miksera lub robota kuchennego i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Przelać z powrotem do garnka z resztą zupy, dodać krewetki i gotować przez 5-6 minut.
Dodać śmietane i gotować przez kolejne 2 minuty.
Podawać ozdobione odrobiną śmietany, można na górze ułożyć również2 krewetki wcześniej osobno podgotowane.
Zupa jest naprawde prosta w przygotowaniu i przepyszna.
Smacznego:-)
 
Do góry