kasiekz
Fanka BB :)
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Op. makaronu rurki
Spory kawałek łososia (nie znam się na wadze)
2 główki brokułów
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
Duże op. śmietany 12-18%
Pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Ugotować makaron (ja używam tylko kukurydzianego). Na oliwie zeszklić czosnek z cebulą, kawałkami łososia (ok. 2 godz. wcześniej lub na noc oblewam go obficie cytryną), dodać przyprawy i śmietanę - dusić chwilę. Jak zbyt gęste to dolać wody z makaronu. Brokuły gotuję osobno na parze, bo wychodzi mi sporo różyczek i nie mam problemu z mieszaniem (jak zrobiłam razem to brokuły się porozwalały i nie wyglądało atrakcyjnie). Sosem polać makaron
Ryba na szpinaku
Kilka płatów ryby (dorsz, morszczuk, mintaj, miruna)
Opakowanie mrożonego liściastego szpinaku
2 średnie cebule
małe opakowanie śmietany 12-18%
kilka ząbków czosnku
2 pomidory
2 garści oliwek bez pestek
Rybę porządnie skropić cytryną. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i kilka łyżek wody. Dusić kilka minut, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na to poukładać płaty ryby. Na rybę poukładać pokrojone w plastry pomidory, rozrzucić posiekane oliwki i jeszcze raz posolić i popieprzyć. Wsadzić do piekarnika 180C na 30min. PYCHA!!!
Op. makaronu rurki
Spory kawałek łososia (nie znam się na wadze)
2 główki brokułów
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
Duże op. śmietany 12-18%
Pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Ugotować makaron (ja używam tylko kukurydzianego). Na oliwie zeszklić czosnek z cebulą, kawałkami łososia (ok. 2 godz. wcześniej lub na noc oblewam go obficie cytryną), dodać przyprawy i śmietanę - dusić chwilę. Jak zbyt gęste to dolać wody z makaronu. Brokuły gotuję osobno na parze, bo wychodzi mi sporo różyczek i nie mam problemu z mieszaniem (jak zrobiłam razem to brokuły się porozwalały i nie wyglądało atrakcyjnie). Sosem polać makaron
Ryba na szpinaku
Kilka płatów ryby (dorsz, morszczuk, mintaj, miruna)
Opakowanie mrożonego liściastego szpinaku
2 średnie cebule
małe opakowanie śmietany 12-18%
kilka ząbków czosnku
2 pomidory
2 garści oliwek bez pestek
Rybę porządnie skropić cytryną. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i kilka łyżek wody. Dusić kilka minut, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na to poukładać płaty ryby. Na rybę poukładać pokrojone w plastry pomidory, rozrzucić posiekane oliwki i jeszcze raz posolić i popieprzyć. Wsadzić do piekarnika 180C na 30min. PYCHA!!!
Ostatnia edycja: