reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Op. makaronu rurki
Spory kawałek łososia (nie znam się na wadze:p)
2 główki brokułów
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
Duże op. śmietany 12-18%
Pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Ugotować makaron (ja używam tylko kukurydzianego). Na oliwie zeszklić czosnek z cebulą, kawałkami łososia (ok. 2 godz. wcześniej lub na noc oblewam go obficie cytryną), dodać przyprawy i śmietanę - dusić chwilę. Jak zbyt gęste to dolać wody z makaronu. Brokuły gotuję osobno na parze, bo wychodzi mi sporo różyczek i nie mam problemu z mieszaniem (jak zrobiłam razem to brokuły się porozwalały i nie wyglądało atrakcyjnie:p). Sosem polać makaron:)


Ryba na szpinaku

Kilka płatów ryby (dorsz, morszczuk, mintaj, miruna)
Opakowanie mrożonego liściastego szpinaku
2 średnie cebule
małe opakowanie śmietany 12-18%
kilka ząbków czosnku
2 pomidory
2 garści oliwek bez pestek


Rybę porządnie skropić cytryną. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i kilka łyżek wody. Dusić kilka minut, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na to poukładać płaty ryby. Na rybę poukładać pokrojone w plastry pomidory, rozrzucić posiekane oliwki i jeszcze raz posolić i popieprzyć. Wsadzić do piekarnika 180C na 30min. PYCHA!!!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Piersi kurczaka z miodem i czosnkiem

Piersi kurczaka
4 zabki czosnku
lyzeczka/poltorej miodu
lyzka maselka
sol
pieprze
(vegeta) opcjonalnie
papryka slodka/ostra
ziola prowansalskie
- przyprawy na oko :sorry2:
bulka tarta

Na rozgrzanej pateli klade maselko, dodaje przyprawy, czosnek - kiedy sie zeszkli dodaje miod. Mieszam przez chwilke, nie za dlugo zeby sie czosnej nie spalil. Zalewam ta marynata piersi wczesniej pokrojone w paseczki ale to wg gustu, i odstawaiam na kilka godzin albo przygotowuje dzien wczesniej. Opruszam w bulce tartej i smaze na patelni.
 
Sos dyniowy do makaronu (rurki najlepszy)

2 szklanki pokrojonej dyni (użyłam mrożonej pokrojonej w kostkę)
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki wody lub wywaru warzywnego
1 duża cebula (dałam 2 średnie)
Świeża szałwia lub suszona, pieprz, sól

Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę. Dokładamy dynię, doprawiamy pieprzem i silą - mieszamy. Po kilku minutach dodajemy wodę/bulion i dusimy pod przykryciem. Jeśli będzie nadmiar wody to odparowujemy bez pokrywki. Pod koniec duszenia dodajemy szałwię. Sosik dla dziecka miksujemy na gładką masę, aby lepiej smakował:) Polewamy makaronik.

Trochę dla BOBASÓW z gazetki przetestowane

Kotlety rybne

- 3 filet z białej ryby
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łyż. masła
- jajo
- 0,5szkl. mleka/śmietany
- koperek lub pietruszka
- łyżka musztardy, pieprz, sól i papryka w proszku
- bułka tarta

Ziemniaki gotuję na parze po paru minutach dodaję rybę. Ugotowane rozgniatam, dodaję masło i mleko/śmietanę - mieszam. Dodaję jajko, przyprawy i jeśli masa zbyt rzadka to dodaję bułkę tartą. Mieszam, formuje kulki zgniecione i smażę na oleju.

Pulpety rybne

- 3-4 filety z białej ryby
- 3 łyż. mleka
- 0,5szkl. śmietany
- 2 łyż. mąki ziemniaczanej
- jajo
- duża marchewka (2średnie)
- gałka muszkatołowa, pieprz i sól

Miksuję rybę z mlekiem. Marchewkę ścieram na tarce. Łączę z masą rybną i dodaję roztrzepane jajo, śmietanę, mąkę oraz przyprawy - mieszam. Wstawiam do lodówki na godzinę. W garnku gotuję osoloną wodę, z masy formułuję kulki jak na pulpety i wrzucam na wrzątek na ok. 15min. Podaje z sosem koperkowym zrobionym na zasmażce:)

Papryka z kuskusem
- 4 papryki (ja używam tej słodkiej podłużnej dla P)
- 3/4szkl. kuskus
- 200g. zielonej fasolki szparagowej (czyli pół opakowania mrożonki Hortex:p)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 pomidory
- 2-3 łyż. masła
- 4 plasterki żółtego sera
- 1 szkl. bulionu (dałam wodę:p)
- koperek, pieprz, sól

Kuskus zalej wrzątkiem lub bulionem, dodaj masło, przykryj i odstaw na 5 min. Fasolkę ugotuj, osącz i pokrój w malutkie kawałki. Zmieszaj kuskus, fasolkę, kukurydzę i przyprawy. Paprykę oczyść, przekrój na pół i napełnij farszem, na wierzch połóż plaster sera. Zapiekaj 25min w 180C.

Placki serowo-ziemniaczane
- 0,5kg ziemniaków (ok. 10 średnich)
- 200g półtłustego twarogu (ok 3/4 kostki)
- 2 jaja
- 2 łyż.cukru (nie koniecznie!)
- garść rodzynek

Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielę wraz z serem. Do masy dodaję jaja, cukier, rodzynki (sparzone) i mieszam. Z masy nalewam chochelką na patelnię placki i smażę z obu stron na złoty kolor (jak zwykłe ziemniaczane) :)

Prosta i szybka rybna zapiekanka

- 3 płaty ugotowanego na parze dorsza/halibuta
- 4 ugotowane ziemniaki
- koperek
- szklanka śmietany 18%
- 2 garści startego żółtego sera
- sól, pieprz, 2 łyż. oliwy

Ziemniaki kroje w kostkę i mieszam z rybą, pełną garścią posiekanego koperku i przyprawami. Wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Śmietanę mieszam ze startym serem i zalewam rybę z ziemniakami. Wstawiam do piekarnika na ok. 15-20min. w temperaturze 180C. Ja osobiście to danie urozmaicam brokułami i marchewką ugotowanymi ziemniakami i rybą na parze:D

Coś jak risotto
- torebka ryżu
- 3 łyż. masła
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 2 garści zielonego groszku
- 3 plasterki szynki lub ugotowana pierś z kurczaka
- sól
- ser żółty starty na proszek

Ryż gotuję w osolonej wodzie. Szynkę/kurczaka kroję w kosteczkę. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażam na maśle, pod koniec dodaję ryż i podlewam kilkoma łyżkami z wody po gotowanym ryżu. Dodaję szynkę/kurczaka i groszek (z puszki), mieszam na małym ogniu i przyprawiam solą. Na sam koniec dodaję dużą łyżkę startego na proszek (najdrobniejsze oczka na tarce) sera. Sama to wciągam!
 
Ostatnia edycja:
BURGERY RYBNE

300 g filetów łososia bez skóry i ości (mogą być surowe lub wcześniej pieczone czy zgrillowane) Ja miałam zgrilowany
100 g (1 torebka) ryżu, trochę dłużej gotowany niż czas podany na opakowaniu
150 g szpinaku
sól i pieprz
1 duże jajko
1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku
2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. tymianku lub oregano, ewentualnie natka pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oliwy extra lub śmietany 30%




Dodalam czosnek bo mi do szpinaku pasował



  • Łososia rozdrobnić, sprawdzić czy nie ma ości, włożyć do miski. Dodać ugotowany i odcedzony ryż. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie, co chwilę mieszając. Zdjąć z patelni i odcisnąć. Drobno posiekać i dodać do miski z łososiem.
  • Wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, suszone i świeże zioła lub natkę, gałkę muszkatołową oraz oliwę lub śmietankę. Wymieszać, uformować 8 kotlecików i ułożyć je na tacy. Do tej samej miski wlać oliwę, dłońmi smarować kotleciki oliwą i z powrotem układać je na tacy.
  • Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, ułożyć kotleciki i smażyć przez około 3 minuty z każdej strony (z surowego łososia) lub po około 2 minuty (z łososia wcześniej upieczonego/zgrillowanego).




Poledwiczka

A poledwiczke robię jeszcze tak: w kawałku, obtaczam w grubo mielunym pieprzu i soli. Odstawiam na 20 minut, potem na patelnie i obsmażam z każdej strony tak po 2-3 minuty. W tym czasie nagrzewam piekarnik i polędwiczke wkładam do niego na 20 minut. Potem wyciagam i przez 10 minut nie wolno jej pokroic - wszystkie "soki" inaczej wypłyna. Do polędwiczki robie sos - albo sliwkowy albo pieczarkowy dla leniwych. Pieczarki w całości małe, duze na pół kroje - wrzucam razem z pokrojona cebulka na patelnie. Podsmażam, dodaje łyzke musztardy sól, pieprz lub sos worcester. Następnie odrobine slodkiej smietanki i gotowe


Rogaliki drożdzowe brioche

Składniki, 12 rogalików:

15 g świeżych drożdży, ogrzanych do temperatury pokojowej, (lub 5 g suchych drożdży instant)
1/4 szklanki mleka (ciepłego, letniego)
250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej lub do wypieków drożdżowych)
2 jajka (ogrzane do temperatury pokojowej)
4 stołowe łyżki cukru
szczypta soli
100 g masła (miękkiego)

1 jajko do posmarowania rogalików

Nadzienie: 12 łyżeczek dżemu z zielonych pomidorów lub innych ulubionych
Propozycje dodatków:
cukier puder, masło do posmarowania, powidła lub krem czekoladowy

Przygotowanie:

  • Drożdże skruszyć do dużej miski, dodać ciepłe (letnie) mleko i wymieszać. Dodać 1 łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 15 minut, aż rozczyn się spieni.
  • Do wyrośniętych drożdży przesiać (z wysoka) mąkę i zamieszać drewnianą łyżką. Jajka roztrzepać z cukrem i solą i dodać do miski z mąką. Wymieszać łyżką i dodać kawałki miękkiego masła. Mieszać i wyrabiać ciasto długo i energicznie, unosząc i kilkakrotnie ugniatając je (można wyrabiać ciasto ręką w misce, na stolnicy lub też mieszadłem odpowiednim do ciasta drożdżowego). Ciasto będzie gotowe jeśli z łatwością będzie odlepiało się od rąk (a na pewno będzie! - potrzeba tylko cierpliwości). Ciasto będzie dość rzadkie i ciągnące się jak guma. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski, ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce miejsce.
  • Przerwać wyrastanie wyrabiając ciasto na stolnicy lub blacie przez około 2 - 3 minuty. Włożyć je do większej miski, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Ponownie wyrobić ciasto (około 3 minuty), rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości 1 cm, (o wymiarach około 24 x 36 cm). Ciasto podzielić na 2 paski o szerokości 12 cm każdy. Paski podzielić na 3 kwadraty o boku 12 cm i przekroić je po przekątnej na 2 trójkąty. Na środku każdego trójkąta położyć po 1 łyżeczce dżemu i zwinąć ciasto w rulonik, zaczynając od dłuższego boku. Przykleić zawinięty rożek do rogala, zwinąć dwa pozostałe rożki ciasta w spiralkę (do środka rogalika), skleić je ze sobą pośrodku.
  • Rogaliki ułożyć łączeniem do dołu na dwóch blaszkach do pieczenia posmarowanych oliwą i posypanych cienko mąką lub wyłożonych papierem do pieczenia. Zachować odstępy między rogalikami. Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i odstawić na około 30 minut, aż podrosną. W trakcie wyrastania można poprawić jeszcze kształt rogalików zawijając ich końce do środka i sklejając je.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Rogaliki z pierwszej blaszki jeszcze raz posmarować jajkiem i piec przez około 15 minut, do czau aż lekko się zrumienią na wierzchu i na spodzie. Wyjąć z piekarnika i po chwili przełożyć na metalową kratkę. Posmarować jajkiem rogaliki z drugiej blaszki i wstawić do piekarnika.
 
Ostatnia edycja:
Dla chetnych :-)

Paczki

Składniki na pełny duży talerz:
300 g serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia

Dodatkowo:drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu)

Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru.

Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze.
 
Ostatnia edycja:
Ziołowe burgery z soczewicy

  • 350 g czerwonej soczewicy
  • duża cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 3 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • kasza kukurydziana
  • olej do smażenia

Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody na papkę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Na patelnię dodać posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i sól do smaku. Całość przełożyć do oddzielnej miski i dodać soczewicę. Wymieszać, wsypać bułkę, dodać jajko i wyrobić masę. Jeśli jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę bułki. Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w kaszy kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego :)

Otrębowe placuszki

  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cynamon
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody
  • 1 duże jabłko lub jagody

Do miski wlewamy kefir lub jogurt, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia, otręby, przesianą mąkę oraz cynamon i dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego jeśli takie nie jest dodajemy jeszcze odrobinę mąki).
Jabłko kroimy w kostkę (lub ścieramy na tarce), dorzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, oleju lub oliwy, wykładamy porcje ciasta formując kółeczka i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.

Biszkoptowy omlet

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cukru
  • dużo malin

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty blendera i cały czas ubijając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu stopniowo dodajemy przesianą mąkę oraz płatki owsiane i delikatnie mieszamy (najpierw dodajemy łyżkę mąki - mieszamy a potem płatki owsiane i ponownie mieszamy).
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, wylewamy masę jajeczną i na małym ogniu smażymy omlet z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Usmażony omlet delikatnie przekładamy na talerz, wykładamy na niego maliny i delikatnie składamy na pół.

Placuszki z niespodzianką

  • 1 szklanka mąki (może też być orkiszowa)
  • 3/4szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ananas z puszki (pierścienie)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/2 banana pokrojonego w cienkie plasterki

Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (jeśli trzeba dosypujemy mąki lub dolewamy mleka). Rozgrzewamy olej na patelni. Każdy plaster ananasa zanurzamy w cieście i smażymy na oleju przez ok. 2-3 minuty z obydwu stron. Gotowe placuszki podajemy z plasterkami banana i posypane wiórkami kokosa (ja wiórki kokosa dodałam do ciasta:p).

Placki bananowe

  • 1 duży banan
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki (najlepiej orkiszowej)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • nieco ponad 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

Banana rozgniatamy na gładką masę po czym dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego w razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka/wody. Odstawiamy na 5-10 minut (placuszki wychodzą smaczniejsze) i smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni teflonowej lub na oleju z obydwu stron. Placuszki odwracamy dopiero wtedy kiedy z jednej strony pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
 
Ostatnia edycja:
Placek drożdżowy (a w sumie dwa placki)

Składniki i tym samym warstwy dodawane w takiej kolejności jak poniżej (ja robię to w większym garnku)


0,5 szkl. cukru
cukier wanilinowy
50g drożdży (rozkruszyć)
3 jajka + jedno żółtko + pół płaskiej łyżeczki soli (roztrzepać)
¾ szkl. ciepłego mleka
½ szkl. oleju (nie z lodówki)
rodzynki (ilość dowolna)
0,5 kg mąki tortowej

Potrzebne:

dwie formy keksówki
kruszonka

Przykryć ścierką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie całość wymieszać do uzyskania gęstej konsystencji.
Wyłożyć do dwóch keksówek, posypać kruszonką.

Piec ok. 30 minut (sprawdzić, czy upieczone) w 180st.

SMACZNEGO!!
 
Sos sliwkowy w 2 wersjach:
Cynamonowy sos śliwkowy:

350 g śliwek (użyłam dojrzałych i miękkich bordowych, okrągłych, większych śliwek z żółtym miąższem, tzw. japońskie)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej chili
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (cornstarch, maizena), lub 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych
po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu

pokroić śliwki i usunąć pestki. Resztę składników sosu umieścić w miseczce i wymieszać. Na patelnię włożyć śliwki i na większym ogniu smażyć co jakiś czas mieszając, przez około 2 minuty (czas smażenia zależy od dojrzałości śliwek). Wlać sos i zagotować. Gotowe


Szybki sos śliwkowy z czerwonego wina:
1 szklanka (250 ml) czerwonego wytrawnego wina
4 łyżki powideł śliwkowych + 12 suszonych sliwek
2,5 łyżeczki przyprawy korzennej
skórka starta z 1/2 mandarynki
szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w szerokim garnku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje.
 
Tarte robię z tego przepisu. Zamiast ricotty daję zwykły serek śmietankowy np President delikatny. No i w zależności od tego na co mam ochotę zmieniam rybę na łososia a szpinak na brokuły.
Robota przy tym żadna a smak super.
Tarta z ciasta francuskiego z tuńczykiem, szpinakiem i ricottą | Ulubione Przepisy

Rolada

1,5kg piersi z indyka, paczka mrozonego szpinaku, 10 suszonych pomidorów w zalewie, 3 ząbki czosnku, feta, 10-15 plastrow szynki dlugodojrzewajacej. Sznurek, masło ok 1 łyżki

Pierś rozkroic tak aby powstał szeroki płat, trochę tak jakby otwierało się książkę. Rozbijamy tluczkiem dokładnie. Solimy lekko i polewamy roztopionym masłem. Na 2/3 mięsa wykladamy szpinak usmazony z czosnkiem. Posypujemy fetą drobno pokrojona. Na brzegu od którego zaczynamy zwijac rolade układamy pomidory. Zwijamy rolade, obkladamy szynką i zawiązujemy sznurkiem.
Pieczemy przez 30 minut w temp. 200 stopni potem zmniejszyć temperaturę do 170 i pieczemy jeszcze 40-50 minut. Jak widelec lekko wchodzi to już jest gotowa :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Tarta z owocami (truskawki, maliny, borówki etc.)

Ciasto:

150g mąki pszennej
120g margaryny
30g cukru pudru
łyżka wody (opcjonalnie)

Krem:

szklanka mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
ok.pół szklanki cukru (ilość też w zależności jaką słodycz chce się uzyskać)
cukier wanilinowy
pół kostki masła zwykłego i pół roślinnego (ja dałam pół zwykłego i niecałe pół Kasi)

Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Ze szklanki mleka odlewamy 1/4 i w tym mieszamy mąki, resztę mleka zagotowć dodając cukry. Po zaagotowaniu wlać rozrobione mąki z mlekiem (powoli, najlepiej odstawić na chwikę garnek, żeby nie powstały grudy). Powstały budyń zmiksować z masłem.

Ciasto wysmarować masą, poukładać owoce i zalać galaretką.
 
Do góry