reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

Zupa musztardowa (wg M to krupnik z dodatkami;p)

- ziemniaki
- marchew
- pietruszka
- pieczarki/grzyby
- por
- kasza jęczmienna
- garść sezamu, siemia i słonecznika
- musztarda francuska (ta z kulkami gorczycy)
- zielona natka pietruszki

Ziemniaki kroje w drobniutką kosteczkę, a marchewkę i pietruszkę w cieniuteńkie słupki, pieczarki/grzyby i por też w małe kawałki. Wszystko wrzucam do garnka z wodą i gotuję. Oczywiście dodaję pieprz i sól. Jak warzywa lekko zmiękną dodaję krupnik (pół torebki), posiekaną grubo zieloną pietruszkę, garść sezamu, garść słonecznika i pół garści siemia. Do tego 3 duże łyżki musztardy francuskiej. U mnie pychotka. Musi być gęsta!

Ciężko podać ilość składników. Jak robię w średnim garnku to 1 duża marchew, 2-3 ziemniaczki, 1 duża pietrucha, 4 duże pieczary i pół torebki kaszy jęczmiennej. Jak w dużym to składników więcej, tak aby była gęsta;)

Makaron z cukinią

- makaron rurki (penne)
- 2-3 cukinie (zależy od wielkości)
- 1-2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- serek ricotta
- świeża mięta
- oliwa, pieprz, sól

Podsmażam czosnek z cebulą. Dodaję pokrojoną w gruba kostkę cukinię. Chwilę smażę, po czym zalewam wodą i duszę aż cukinia zmięknie. Wrzucam pieprz i sól. Jak wsio odparuje dodaję ricottę i miętę. Mieszam.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry