kasiekz
Fanka BB :)
Zupa musztardowa (wg M to krupnik z dodatkami;p)
- ziemniaki
- marchew
- pietruszka
- pieczarki/grzyby
- por
- kasza jęczmienna
- garść sezamu, siemia i słonecznika
- musztarda francuska (ta z kulkami gorczycy)
- zielona natka pietruszki
Ziemniaki kroje w drobniutką kosteczkę, a marchewkę i pietruszkę w cieniuteńkie słupki, pieczarki/grzyby i por też w małe kawałki. Wszystko wrzucam do garnka z wodą i gotuję. Oczywiście dodaję pieprz i sól. Jak warzywa lekko zmiękną dodaję krupnik (pół torebki), posiekaną grubo zieloną pietruszkę, garść sezamu, garść słonecznika i pół garści siemia. Do tego 3 duże łyżki musztardy francuskiej. U mnie pychotka. Musi być gęsta!
Ciężko podać ilość składników. Jak robię w średnim garnku to 1 duża marchew, 2-3 ziemniaczki, 1 duża pietrucha, 4 duże pieczary i pół torebki kaszy jęczmiennej. Jak w dużym to składników więcej, tak aby była gęsta
Makaron z cukinią
- makaron rurki (penne)
- 2-3 cukinie (zależy od wielkości)
- 1-2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- serek ricotta
- świeża mięta
- oliwa, pieprz, sól
Podsmażam czosnek z cebulą. Dodaję pokrojoną w gruba kostkę cukinię. Chwilę smażę, po czym zalewam wodą i duszę aż cukinia zmięknie. Wrzucam pieprz i sól. Jak wsio odparuje dodaję ricottę i miętę. Mieszam.
- ziemniaki
- marchew
- pietruszka
- pieczarki/grzyby
- por
- kasza jęczmienna
- garść sezamu, siemia i słonecznika
- musztarda francuska (ta z kulkami gorczycy)
- zielona natka pietruszki
Ziemniaki kroje w drobniutką kosteczkę, a marchewkę i pietruszkę w cieniuteńkie słupki, pieczarki/grzyby i por też w małe kawałki. Wszystko wrzucam do garnka z wodą i gotuję. Oczywiście dodaję pieprz i sól. Jak warzywa lekko zmiękną dodaję krupnik (pół torebki), posiekaną grubo zieloną pietruszkę, garść sezamu, garść słonecznika i pół garści siemia. Do tego 3 duże łyżki musztardy francuskiej. U mnie pychotka. Musi być gęsta!
Ciężko podać ilość składników. Jak robię w średnim garnku to 1 duża marchew, 2-3 ziemniaczki, 1 duża pietrucha, 4 duże pieczary i pół torebki kaszy jęczmiennej. Jak w dużym to składników więcej, tak aby była gęsta
Makaron z cukinią
- makaron rurki (penne)
- 2-3 cukinie (zależy od wielkości)
- 1-2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- serek ricotta
- świeża mięta
- oliwa, pieprz, sól
Podsmażam czosnek z cebulą. Dodaję pokrojoną w gruba kostkę cukinię. Chwilę smażę, po czym zalewam wodą i duszę aż cukinia zmięknie. Wrzucam pieprz i sól. Jak wsio odparuje dodaję ricottę i miętę. Mieszam.
Ostatnia edycja: