Palce Lizać:
Ciasto:
5 jaj
5 łyżeczek cukru
5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
oddzielić żółtka od białek, białka ubijać pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku
wreszcie lekko mieszając łyżką mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.
Masa: 5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki i połową litra mleka, stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. Do masy można dodać trochę wiórków kokosowyc. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Piana: W 1/2 szkl przegotowanej gorącej wody rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny, 5 białek ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania szklankę cukru. Następnie wlać żelatynę ostudzoną, wymieszać i od razu wyłozyć na masę.
Polewa: 1/2 kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyzki kakao, 2 łyżki cukru.
Ucierać łyżką aż trochę wystygnie. Potem dodać roztrzepane jajo, ucierać jeszcze i wylać na pianę.
TROCHĘ DROGI ALE PYYYSZNY :-)
MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJE!!!!!!!!
Ciasto:
40 dag maku,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki bułki tartej,
20 dag cukru,
6 jaj,
1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
olejek migdałowy,
bakalie.
Lukier:
szklanka cukru,
1/2 szkl wody,
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Mak sparzyć, osączyć i przepuścić 3 razy przez maszynkę z najmniejszymi oczkami ( ja robie to tylko raz
)
Utrzeć żółtka z cukrem dodać mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. Masę delikatnie wymieszać z ubitą piana z 6 białek a następnie dodać sodę, olejek i bakalie. Upiec w umiarkowanym piekarniku (około 180 - 200 stopni)Polać lukrem wystudzony placek.
Lukier: Zagotować cukier z wodą na dużym ogniu z dodatkiem soku.
Po 2 minutach przeprowadzić próbę. Łuyżka ma pozostawić nitkę. Po przestudzeniu do około 60 stopni ucierać aż zbieleje. Gdy zaczyna szybko gęstnieć rozcierać go sokiem z cytryny, wodą lub naparem z kawy.
Zamiast lukru można iść na łatwiznę i polać gotową polewą czekoladową. MAkowiec jest długo mokry i pyszny.