reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

my mamy RCP...czyli wchodząc do pracy odbijasz się kartą magnetyczną.. wychodząc też.. i niestety nie ma litości..
ja poza tym pracuje przy m.in. infolinii- więc jak mnie nie ma- to ktoś inny musi odbierać telefon..
Pracuje kawałek za miastem..
itd.itd..

i tak mnie przez to portfel boli :baffled:

reklama
w Grudziądzu ;)
jak mi państwowo usuwali w poradni chirurgii onkologicznej dwa głupie pieprzyki.. to musiałam tam jeździć 6 razy.. 6 głupich wizyt i miałam 19 niedogodzin !
do tego miasto mamy rozkopane..korek na korku- bo budują nam średnicówkę..
aaaa... wiele by gadać !
dopóki nie jestem na L4 to muszę to przecierpieć..
zresztą.. co miesiąc też mi nie będą robić HCV, HIV, tokso, THC itd... wiec badanie wyjdzie taniej..mam nadzieje ;)

Marcelinaa- w takiej sytuacji nie dziwie sie ze nie masz mozliwosci skorzystania z panstwowej opieki :/ szkoda tylko ze przez to tyle dodatkowej kasy idzie :/

no :( na szczęście mąż jeszcze nie zrzędzi- pewnie się boi ;-)
150 zł wydałam 11.02 na USG prenatalnym.. teraz 205 zł na badania i jeszcze 25.02 z wynikami znowu do lekarza.. mam nadzieję, że jego normalna stawka jest niższa ..
poprzedni co chodziłam prywatnie brał 70 zł za zwykłą wizytę z USG.. dentysta mnie jeszcze "woła".. odrost na "pół głowy".. 22.02 przegląd samochodu a do 25.02 ważne ubezpiecznie.. a wypłata dopiero 10.03...

jak tak dalej pójdzie to wyprawkę dla dzidzi zacznę kompletować w wakacje... :szok:

Biedna Marcelinka :/ wiem co czujesz. Ja wczoraj za wizytę z USG zaplacilam 100 euro :-( a od panstwa dostaje 180 /tyg,wiec tez nie jest rozowo,a zyc ,placic rachunki tez trzeba...

Marcelina nie wiem czy wiesz ale kodeks pracy mówi ,że kobieta w ciąży ma swoje przywileje w pracy a m.i takie ,że jeśli ma wyznaczoną date badania lub wizyty lekarskiej w czasie trwania jej pracy to pracodawca ma obowiązek ją na ten czas zwolnić i to bez jakiegokolwiek odrabiania godzin.
Ogólnie to kochana współczuję takich wydatków

Marcelinaa z tego co mi wiadomo jest dokładnie tak jak napisała LANA - zaświadczenie o ciąży upoważnia kobietę do wizyty lekarskiej i wykonania badań w czasie pracy bez konieczności odrabiania tych godzin :) Ponadto zaświadczenie to zwalnia z obowiązku zapinania pasów w aucie - ale tego akurat nie popieram :no:

reklama
Marcelina nie wiem czy wiesz ale kodeks pracy mówi ,że kobieta w ciąży ma swoje przywileje w pracy a m.i takie ,że jeśli ma wyznaczoną date badania lub wizyty lekarskiej w czasie trwania jej pracy to pracodawca ma obowiązek ją na ten czas zwolnić i to bez jakiegokolwiek odrabiania godzin.
Ogólnie to kochana współczuję takich wydatków
Dokladnie jesli zanioslaś pracodawcy zaświadczenie o ciązy jest zobowiazany zwolnić cie z pracy bys mogla wykonac niezbędne w ciąży badania
"Pracodawca ma obowiązek zwalniać Cię z pracy na zlecone przez lekarza badania medyczne przeprowadzane w związku z ciążą, jeżeli nie możesz zgłosić się na nie poza godzinami pracy.

Za czas nieobecności należy Ci się normalne wynagrodzenie. Pracodawca oblicza je tak jak wynagrodzenie za urlop wypoczynkowy.

Szef nie może odmówić Ci zgody na wyjazd na badania, nawet jeśli musisz na nie jeździć przez kilka dni z rzędu."
i dodatkowo:
"Podczas ciąży nie wolno Ci pracować:
  • po godzinach — szef nie może Ci zlecać godzin nadliczbowych"

Do góry