reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

Neilaa, teraz wszyscy sobie pomyślą - znowu ona.. ale ja Cię chyba mogę uspokoić:)
W poprzedniej ciąży robiłam ten test w 14tc +0 dni (jakoś tak później miałam i usg genetyczne i ten test).
Beta wyszła mi również poza normą jaka przysługiwała na ten tydzień - wyszła za wysoka - jak Tobie. To samo miałam z PAAP-A, miałam za niski w porównaniu do norm dla tego tygodnia (tzn. miałam 2,57 a powinnam mieć co najmniej powyżej 4 z hakiem). Dlatego na podstawie tego testu obniżyli mi wiek ciąży (do zapłodnienia mogło dojść później(doszło:)) niż standardowo - np. ja mam cykle 30 dniowe, ale owulacje zawsze miałam 21/22 dc). Ale to nie miało żadnych konsekwencji - dziecko urodziło się w 100% zdrowe, 10pkt, urodzone przed terminem 3 tygodnie(terminem z miesiączki, ten z testu PAAP-A olałam i dobrze- a o 2 tyg na podstawie jego mi przesunęli). Także spokojnie - nie bój żaby:) Może dzieciątko jest troszkę mniejsze niż pokazują to normy ? Gin Ci nie mówił/a, że CRL jest troszkę mniejsze niż powinno?

reklama
mucha_nie_siada dziękuję bardzo podniosłaś mnie troszę na duchu. CRL miałam 5,8 cm w 12t2d, ale u mnie jest przypadek że wieku maleństwa nie da się ustalić na podstawie @, ponieważ zaszłam w ciąże po ciąży obumarłej i przed pierwsza @, więc w razie pytań podaję termin ewentualnego zapłodnienia. Więc może to z tego powodu taki wynik, ale jutro się okaże. Wiem jedno, amniopunkcji nie zrobię bo nie narażę aż tak dzieciątka.

Dziękuję Wam bardzo i trzymam kciuki żeby u każdej z Was nie było żadnych zmartwień na wizytach:tak:.

Ja wlasnie tez dzisiaj mam pierwszy dzien, kiedy brzuszek widac mi od rana! Już pisalam na innym watku, ze koszulka ktora normalnie byla do paska spodni, dzisiaj opiela mi się na brzuszku i byla za pepek, swedzi mnie brzuch, a w srodku mnie cos laskocze :)
niedlugo tez wrzuce zdjecie swojego, ale poki co to lenistwo gora, skonczylam wlasnie moja prace po pracy i moja godzina spania sie zbliza, wiec bede sie szykowac do lozka, a pozatym jest mi caly czas niedobrze i slabo!!!!

i jak ja to zrobilam, ze chcialam napisac w watku nasze ciążowe brzuszki, a napisałam tutaj :p

Neilaaa, jak prawdopodobieństwa wyszły ładne i na usg lekarz nic złego nie zauważył to myślę, że naprawdę nie masz czym się martwić :)

neilaaa moje wyniki były następujące-B-HCG-67,8,a PAPP-A - 1,23.NT-1,9-ja co prawda miałam badanie w 11 tygodniu-CRL-46,8 mm.Moja Córcia ma zespół Downa.teraz także robiłam test,ale póki co nie mam wyników.Ja rozumiem,że się denerwujesz,ale skoro masz jutro wizytę,to nie jest tak źle.Czasami lepiej,jak wyniki przesyłają prosto do lekarza,bo nie interpretujemy wyników same.Kochana trzymam kciuki,aby wszystko było ok i nie mam w zamiarze Ciebie straszyć,bo Nasze wyniki są różne.

Fajnie ,że wizyty się udały!

Neilaa sam izolowany wynik wolnego beta HCG, czy bialka ciąż. PAPPa jest do niczego nie przydatny. Dopiero lącznie wszystkie te wyniki wraz z pomiarami z usg daja prawdopodobieństwo i tyle. Także jeśli prawdopodobieństwo wyszlo ok to naprawde nie ma sie co martwić :-)

edyta.editt, biedroneczka1980 - dziękuję Wam kochane. Już się nie martwię, co ma być to będzie, ja już kocham to maleństwo z całego serca i będę kochała cokolwiek nas spotka bo to Nasze dzieciątko. Najważniejsze żeby je nie stracić.

Witajcie dziewczyny,
Jestem tu po raz pierwszy. Termin mam na 10 sierpnia, więc chyba dobrze trafiłam :)

neilaaa i edyta.editt zainteresował mnie poruszony przez Was temat testu PAPP-a, gdyż również go wykonywałam. Moje wyniki: bHCG - 1,97 Corrected MoM, PAPP-A - 0,9 Corrected MoM, co w połączeniu z NT 1,1 mm (=0,88 Corrected MoM) i moim wiekiem - 29 lat dało wyliczone ryzyko ZD 1:5500.
Z tego co mi wiadomo te wartości Corrected MoM to wielokrotność median dla kobiet, które urodziły zdrowe dzieci skorygowane do masy ciała kobiety.

neilaaa i edyta.editt jeśli również macie na wyniku te wartości MoM mogłybyście napisać jakie miałyście? A jeśli nie macie podanych MoM to możecie napisać jednostki w jakich Wam podano te wartości? U mnie białko PAPP-A ok, ale bHCG wysokie. Tak jak napisała biedroneczka1980 nie należy oceniać tych parametrów oddzielnie - tylko razem mają jakąś wartość diagnostyczną, chociaż moim zdaniem to jednak niedoskonałe wskaźniki i trzeba podchodzic do nich z rezerwą.

Pozdrawiam

reklama
Do góry