reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjęcia USG

Fazerka a przypomnij mi ile waży Twój maluszek?
coś późno to badanie glukozy, u nas sie mówi, że między 24-28 tc powinno się zrobić
a do glukozy wciśnij sok z połowy cytryny i da się wypić, nie rozpuszczaj też w zbyt dużej ilości wody bo Cie zemdli i powodzenia!!!

aha i jeszcze coś,
mialyście w ciązy badanie TSH, bo mi wyszła znowu sublkiniczna nadczynnośc tarczycy, TSH mam na poziomie 0,01 a norma jest 0,27 i teraz zanim to skonsultuję to zamartwię się.
Szkoda, że mi ginka tego nie zleciła wcześniej...

Ostatnia edycja:
reklama
donia hmmm ja zawsze z ft4 mierzę. Chociaz to drugie mam przy granicy normy. Pewnie leki dostaniesz jakie. Chociaz mi na poczatku 1 trymestru wyszlo 0.22 ale to spadek byl nbiy fizjologiczny. Nawet jak dostaniesz tabeltki to sie nie smutaj. Ja od 25 z Nikulkiem bralam euthyrox. Lepiej brac niz nie wiadomo

zrobię FT3 i FT4 w przyszłym tygodniu. Ja już przed zajściem w ciążę miałam subkliniczną nadczynność tarczycy i nic na to się nie bierze, mam nadzieję, że teraz też nic nie będę musiała brać.
Przeczytałam gdzieś, że zaburzenia hormonów tarczycy u matki mogą być przyczyną niepełnosprawności intelektualnej u dzieci, spotkałyście z tym?
Chociaż mnie się wydaje, że jak u dziecka są zaburzenia tych hormonów i tego się nie leczy to wtedy może coś takiego wystąpić i po to właśnie robi się test przesiewowy na hipotyreozę.
Hmmm już się nakręcam :confused:

ja tez mialam/mam subkliniczna.
ogolnie choroby tarczycy dlugo nieleczone moga powodowac zaburzenia psychiczne. Same objawy nie sa miłe, mozna zeswirowac. Ja o tej hipo ...nie slyszalam ale nie nakrecaj sie kochana:-) W szpitalu po porodzie na pewno zrobia maluszkowi badanie na tarczyce

Donia mój maluszek ma 1890g o 10dni za duży :-) a tutaj glukozę nawet do 32tyg. robią.. :)

wczoraj byłam u teściów i ja już wiem skąd mój Szkrab taki duży!! To GENY!! wszyscy od strony mojego mężusia rodzili się duzi.. mój M. 4kg. jego brat tak samo.. teściowa 5,600kg także przestałam się przejmować :) i ginowi powiem na następnej wizycie że to geny :-p

Witam,
Nadrobiłam zaległości w czytaniu, fajnie, że wasze dzieciaczki tak dobrze rosną. :-)Moja chyba też podrosła bo brzuch mi rozsadza. Ja jestem na niedoczynności tarczycy i biorę eutyrox od początku ciąży, mam mierzone TSH co dwa miesiące. O nadczynności nic ie wiem ale chyba wszystkie dzieciaczki są po porodzie badane.:angry: Ja USG mam mieć gdzieś dopiero za 4 tygodnie.:baffled:

fazerkamm u mnie też spore dzieci się rodziły; emek 4500 g ja ponad 4000g a moje Male póki co jest średnie, zobacze za tydz na usg:-)
dziś byłam na samej wizycie i szyjka znów się nieco skróciła:-(

Donia mój maluszek ma 1890g o 10dni za duży :-) a tutaj glukozę nawet do 32tyg. robią.. :)

wczoraj byłam u teściów i ja już wiem skąd mój Szkrab taki duży!! To GENY!! wszyscy od strony mojego mężusia rodzili się duzi.. mój M. 4kg. jego brat tak samo.. teściowa 5,600kg także przestałam się przejmować :) i ginowi powiem na następnej wizycie że to geny :-p
No to już lekarz nie będzie mieć argumentów:-D,4kg jeszcze rozumie, ale 5,600kg-wow normalnie.

reklama
Heloo Lejdis :p
Ciesze sie bardzo, ze Wasze Skarbeczki rosna zdrowo :) i sowicie. Ja nie wiem ile moj Synus wazy, na zadnym usg nikt mi tego nie wyliczyl, nawet nie wiem ile mierzy :p ostatnio rejestrowalam sie na drugie usg na kase chorych (dobrze ze chodzilam na usg prywtanie bo jak narazie Synka na nfz widzialam raz) i mowie ze chce sie zarejestrowac na poczatek listopada a babka do mnie, ze ma wolny termin na polowe GRUDNIA :/ na co ja jej mowie, ze wtedy to ja juz moge urodzic! i udalo jej sie wpisac mnie na 28 listopada :/ masakra. A jak idziesz prywtanie to z biegu Cie przyjmuja :/ co za panstwo ja nie moge!! :crazy::crazy:

Do góry