reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze sprawy...

reklama
Ale jaja wiecie co napisałam wczoraj do Bebiko daczego nie mają ładnych puszek a oni mi odpisali że mi wyślą puszkę ha ha ciekawe bo pytałam jeszcze o żywienie i mi napisała tak :
Witaj Marto,

Cieszę się, że Oliwier wspaniale rośnie. Przychylając się do Twojej prośby, wysyłam metalową puszkę. Puszka z logo BoboVita była w zestawach propocyjnych przygotowanych dla sieci Tesco parę lat wstecz. W sklepach zestawy nie są już dostępne, ale my mamy jeszcze niewielki zapas.

W trosce o bezpieczeństwo najmłodszych chcemy uniknąć sytuacji, że proszek będzie przesypywany do puszki/pojemnika. Możesz wstawić oryginalną torebkę z proszkiem do pojemnika (np. puszki BoboVita) aby zapewnić torebce stabilność, ale nie przesypuj mleka do puszki.

Dziekuję za skontaktowanie się z nami. Podstawowe wskazania co do ilości i rodzaju pokarmów ujęte są w schemacie żywienia: http://www.bobovita.com.pl/home/5-6...ia/schemat-zywienia-niemowlat-i-malych-dzieci

W świetle aktualnych zaleceń, po ukończeniu 4-go miesiąca, rozszerza się dietę malucha przez wprowadzenie uzupełniających pokarmów - np. produkty BoboVita. Informacja "po 4.mies" jest równoznaczna z informacją "w piątym miesiącu", bo dotyczy dziecka, które ukończyło pełne cztery miesiące i weszło w kolejny - piąty miesiąc życia.

Zalecana tzw. wczesna ekspozycja na gluten polega na podaniu kontrolowanej ilości produktu glutenowego (2-3g) jako dodatku do zupki/obiadku. W przypadku niemowląt karmionych butelką, ekspozycję rozpoczyna się po ukończeniu 5-go miesiąca (karmionym piersią - już po ukończeniu 4-go mies).

Nie ma sztywnych reguł co do kolejności wprowadzanych pokarmów, jednak zwykle zaczyna się od przecieru warzywnego gdyż rola zupki jest bardzo istotna - docelowo zastępuje posiłek mleczny w środku dnia. Zacznij od 2-3 łyżeczek i - z dnia na dzień - zwiększaj podane ilości. Docelowa porcja to zawartość słoiczka (125g).

Owoce mają smak bardziej atrakcyjny dla niemowlęcia niż smak warzyw, dlatego doradzamy właśnie od warzyw rozpoczynać rozszerzanie diety, zwłaszcza że rola zupki/obiadku jest znacząca, zaś owoce podaje się w niewielkich ilościach tylko jako przekąskę pod preferowaną formą (jako sok, deser lub mus). Początkowa dawka dla najmłodszych to 60 ml soku albo 1/2 słoiczka deserku. Potem stopniowo zwiększaj ilość podanych owoców nie przekraczając dawki 150 g/ml.

Kleiki i kaszki - stanowią głównie źródło energii w niemowlęcej diecie. Kaszkę na posiłek wprowadź wtedy, gdy Synek swoim zachowaniem zasygnalizuje większe potrzeby energetyczne. Młodszym niemowlętom podaje się jeden posiłek kaszkowy (zwykle jako drugi posiłek w ciągu dnia).

Chcę jeszcze skupić się na ekspozycji na gluten. W zależności od tego jaką kaszkę zastosujesz, dawce ekspozycyjnej odpowiada inna ilość kaszki. Jeśli sięgniesz po ogólnie dostępną w sklepach zwykłą kaszę manną, trzeba wziąć 1/2 łyżeczki suchej kaszki, rozgotować w wodzie i dodać do porcji zupki/deserku. Znacznie wygodniej jest używać kaszkę glutenową dla niemowląt (nie trzeba gotować) - Kaszka manna o smaku owocowym lub Mleczna kaszka manna. Wystarczy do ciepłej zupki/obiadku dodać płaską łyżkę stołową suchego proszku kaszki.

Wśród obiadków BoboVita znajdziesz obiadek z dodatkiem kaszy manny ("po 5.mies") - "Warzywa z kurczakiem i kaszką pszenną". W tym obiadku znajduje się ilość glutenu odpowiadająca dawce ekspozycyjnej.

Karmionym butelką niemowlętom trzeba zaplanować dwa okresy ekspozycji: I-szy z dawką 2-3g przez dwa miesiące i II-gi z dawką 6g.

Gdybym mogła jeszcze w czymś pomóc, proszę napisz do mnie.

Z pozdrowieniami,
Lucyna Bienek
Serwis Konsumencki

reklama
Do góry