Gulasz w cieście francuskim (nasz wczorajszy obiad, ale zostało też na dzisiaj)
1 polędwiczka wieprzowa (akurat to miałam w lodówce, ale sprawdzi się każde inne mięso)
duża cebula
por
marchewka
pietruszka
kawałek selera
pomidor
trochę bulionu
wino lub kompot
ostra i słodka papryka w proszku
gotowe ciasto francuskie w płatach
mięso pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem, do garnka w grubym dnem wrzucić posiekaną drobno cebulę i pokrojonowego pora (nie musi być drobno), zeszklić, dodać mięso i podsmażać kilka minut, zalać winem do połowy (ja akurat polałam kompotem truskawkowo-gruszkowym i wyszło super), trochę odparować i zalać całość gorącym bulionem, dodać pokrojonwe w kostkę warzywa, ugotować, jak wszystko będzie miękkie, całość zblendować, żeby powstała konsystencja sosu, doprawić do smaku.
rozgrzać piekarnik do 210st, wstawić ciasto francuskie posmarowane roztrzepanym jajkiem, piec ok 10 minut, wyjąć, delikatnie odkroić tylko górną warstę robiąc tym samym takie "pudełeczko", wpakować do środka gulasz, zamknąć odkrojoną częścią i smacznego
Kubie też smakowało