reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

reklama
Ryba w sosie pomidorowym z cebulką


5 filetów z ryby
1 kg cebuli
koncentrat pomidorowy
ketchup
jajko
bulka tarta
sól, pieprz
olej
margaryna lub masło

Rozmrozone filety pokroic na kawalki kazdy ok 5-6cm, przyprawic solą i pieprzem, opanierowac w jajku i bułce tarej, usmażyc na oleju.
Cebulę pokroic w półplasterki, zeszklic na masle (margarynie). Przyprawic solą pieprzem, dodac koncentrat i ketchup- tak zeby bylo dobre w smaku, ja daję ok pol ketchupu pudliszki i jeden koncentrat. Polozyc na talerzu warstwę ryby, na to warstwa cebuli, znowu ryba i zas cebula i tak do konca. Jak ostygnie wsadzić do lodówki. Jesc na zimno, chociaz i na ciepło smakuje.
 
laski, napiszcie co szykujecie na Święta, na Wigilię.. jakie ryby, ciacha itd?
u nas w tym roku będzie dorada pieczona z czosnkiem i oliwą i podana z pieczonymi ziemniaczkami w ziołach, pstrąg pieczony w folii z warzywami (ziemniaki, marchew, groszek) i odrobina karpia smażonego tradycyjnie, to dla M. i szwagra, ja karpia nie lubię.
z ciast właśnie się piecze sernik z serków kanapkowych w musem malinowym i będzie pomarańczowo-czekoladowe ciasto Nigelli, tradycyjnie śląska moczka (makówki w tym roku odpuszczam), kupiłam od babeczki ze wsi 2 kg domowych ciasteczek, więc odpadło trochę roboty.
A pierwszy i drugi dzień świąt na szczęście spędzamy u moich rodziców ;)
 
U nas standardowo łosoś pieczony (karpia nikt nie jada), łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i płatkami migdałowymi- to po raz pierwszy, pierwszy raz robimy także śledzie w zalewie korzennej z jałowcem,oczywiscie ryba po grecku, sałatka sledziowa.
Ciasta: sernik, makowiec japoński, piernik, szarlotka z maki okriszowej-to specjalnie dla mnie, mnóstwo domowych ciasteczek (jakies 8 rożnych)

Standardowo barszcz, uszka, pierogi, kompot
 
U nas tez tradycyjnie karp smażony tradycyjnie, łosoś z piekarnika i z ryb tyle, bo poza mną to nikt ni przepada. Dodatkowo dorsz z sosem cebulowo pomidorowym, jak wrzuciłam wyżej, Kapusta z grochem, barszcz z uszkami, sałatka jarzynowa, pierogi z kapustą i grzybami. Kompot z suszu. Zastanawiam sie czy nie zrobić śledzi z przepisu który wrzuciła Milva, tylko ze u mnie ten problem ze poza mną nikt śledzi nie jada więc nie wiem czy jest sens robić. Z ciast tylko sernik, bo jak bedzie cała blacha no to więcej niz jedną nie zjemy.

Swięta spedzamy z moim tatą i siostrą, więc grono najbliższych niewielkie.
 
Ja robię rybę po grecku- dorsz, śledzie te co wrzuciłam i jeszcze drugie z buraczkami, ale to dzielę się z mamą , więc wyjdzie po małej miseczce. Sałatka z zupek chińskich i druga jajeczna. Potrawka z kurczaka i ananasa i cos tam jeszcze Tz wymyśli.
Na wigilię idziemy do moich rodziców, a potem na chwilę do teściów- więc tradycyjnie zupa makowa, karp smażony- uwielbiam;-), ryby w occie dla mojego taty , pierogi z kapusta i grzybami, sama kapusta z grzybami, krokiety ...

Z ciast zrobiłam teraz tylko zawijasy makowe z ciasta francuskiego- jaka pychota!! A piekę w I święto sernik na herbatnikach i tort na urodziny młodego.
 
reklama
Łazanki z kap. kiszoną i mięsem mielonym.
Szybko, sprawnie i ludzkie.
Składniki:
- kapusta kiszona, poszatkować i gotowac w garnku,
- mięso mielone podsmażyć na patelni z przyprawami,
- makaron łazanki ugotować.
Potem mieszam wszystko w dużym garnku, dodaje przyprawy, wegete i smacznego.
1393162516327.jpg
 

Załączniki

  • 1393162516327.jpg
    1393162516327.jpg
    24,3 KB · Wyświetleń: 555
reklama
Do góry