reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze przepisy ;-)

Ja dziś zrobiłam piersi w cieście francuskim
pierś z kurczaka (całą, taką połówkę) rozcinam na długości przez środek, tak żeby powstała kieszonka (M mówi, że wygląda jak cipka :p), nacieram całą pierś bazylią, tę kieszonkę w środku smaruję pastą curry, wciskam w nią mozarellę i suszone pomidory, na koniec zawijam w ciasto francuskie, układam na placku i nacinam go po bokach w takie paski, żeby owinąć kurę jakby warkoczem, po zawinięciu smaruję to ciasto oliwą z pomidorów :> i do pieca, siedzi niecałą godzinę w 180stopniach. Bardzo syte i nie potrzeba żadnych dodatków, ale ew. można zjeść z bagietką.
 
reklama
Jajka faszerowane z pieczarkami

Skladniki:
jajka
pieczarki
przyprawy

Sposób przygotowania:

Ugotowac jajka na twardo, przekroić na pol, wyjąc zóltka, pieczarki umyc obrac, zetrzec na tarce na grubych oczkach ( mozna tez pokroic w kostke) posmazyc na masle troszeczke, jajka i pieczarki wymieszac i zblendowac?? ( ja mam takie uzaczenie do robienia pasty jajecznej i w tym to mieszam i robie taka mase) przyprawic do smaku sola i pieprzem, wlozyc to do bialek jajka, posmarowac majonezem i posypac rzodkiewka lub szczypiorkiem i gotowe;)
Ja zawsze robie z papieru taki stożek jak do dekorowania ciast i ladnie nakladam to zoltko z pieczarkami w takiego slimaka;)
 
Smażone jaja faszerowane

(przepis mam od kolezanki która pracowała w jednej z najlepszych Sosnowieckich restauracji):

Jaja ugotowane na twardo
1 surowe jajko
bułka tarta
olej
pieczarki
masło
sól, pieprz


Jaja przekroic na pół, ostroznie wyjąć żółtka. Pieczarki zetrzec na tarce o srednich oczkach, udusic na masle, odczekac az ostygną. Na najdrobniejszej tarce zetrzec zółtka z ugotowanych jaj. Wymieszac z pieczarkami (nie blenderowac), doprawic solą, pieprzem. Pastę pieczarkowa włożyc w ugotowane bialka jajek. Surowe jajko roztrzepac na talerzu. Maczać w nim nasze faszerowane połówki płaską stroną jaja, a następnie w bułce tartej (tak jak kotlety schabowe) Następnie na chwilę na patalnie na rozgrzany olej az sie zarumienią.(tylko ta płaska strona)
Odsączyc na papierowym ręczniku. Na wierzch dekorujemy kleksem majonezu (Kamila zawsze daje jeszcze cieniutkie paseczki zielonej papryki i oprusza pieprzem)-jają są przepyszne!
 
Sosnowiczka to podobne jajka do moich;)


Kota wybacz ze dopiero teraz ale calkiem zapomnialam o tym przepisie dla Ciebie

PASZTET

0,5kg udzca z indyka
20g lopatki wieprzowej
20g wolowiny
20 podgardla lub boczku
2 watrobki z indyka

Mieso pokroic w kostke i zagotowac w wywarze (marchewke, pietruszke, por i seler plus 2 liscie laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego i sol do smaku.) Gotowac az mieso bedzie miekkie. Wyjac i ostudzic. Po ostudzeniu zmielic mieso i marchweki. Przerzucic wszystko do miski dodac 2 jajka, jak konsystencja bedzie za sucha to dodac troche wywaru. Wysmarowac blaszke maslem i bulka tarta, przelozyz mase i piec 1 godzine w 180 stopniach. Ja robilam w malej foremce. Ostudzic i jest pycha :)

Ja nie lubie watrobek ale w pasztecie sa dobre.
 
Mięsko wg przepisu mojego mąża:

2kg mieska (karczek, szynka, łopatka- co kto lubi)
sól zmiekczajaca mieso (zwana tez peklosolą)
Przyprawa do szynki staropolskiej
czosnek w proszku

Sól rozpuszczamy w wodzie. Wody ma byc tyle ze jak włozymy do garnka mieso woda ma je przykryc. Mieso nakłuwamy widelcem dosc licznie. Wsypujemy równiez do wody przyprawę do miesa. Ma to lezec w ldówce minimum 2 doby. Przed pieczeniem z kazdej strony posypujemy suszonym czosnkiem. Pieczemy 2godz w temp 180stopni, po czym temperature zwiekszamy do 200stopni i pieczemy jeszcze poł godziny.

Jemy na zimno( w przypadku "poczęstowania sie" ciepłym miesem grozi tym ze zaraz zniknie;))
 
ja tez robie jajka faszerowane, tyle, ze wyjmuje z ugotowanego i przekrojonego na pol jajka wszytsko, zostaje tylko skorupka.... zoltko i bialko siekam, dodaje do tego podsmazone na masle (starte na tarce) pieczarki, posiekana natke pietruszki, troche majonezu, moze by tez troszke jog nat lub smietany by polaczyc mase, sol i pieprz. Masa napelniam skorupki, potem panieruje w bulce tartej (te strone z masa) i podsmazam na oliwie z maslem az do delikatnego zbrazowienia.
 
i jeszcze obiad na szybko;

Poledwiczka wp w sosie koniakowym/brandy

1 poledwiczka
opakowanie smietany 30% plynnej
sol pieprz
brandy/koniak - okolo 1/3 szklanki - zwykle leje mniej wiecej tyle....
kostka rosolowa
ew. zielony pieprz z zalewy

poledwiczke kroje na plastry okolo 2 cm grubosci, troszke rozbijam dlonia, sole, pieprze i opruszam maka. Wrzucam poldwiczki na rozgrzany na patelni olej, podsmazam z obu stron, zlewam olej (nie bedzie potrzebny) wlema koniak/brandy i podpalam. gdy sie zredukuje dodaje smietanke, pokruszona kostke rosolowa i ew zielony pieprz i chwile gotuje razem.
podaje z brokulami gotowanymi na parze i ziemniakami puree.
 
reklama
Milva mam pyszny przepis na babkę. Ciasto jest wilgotne i puszyste.

SKŁADNIKI:(na 1 keksówkę)
4 jajka
20dkg mąki pszennej
20dkg cukru
14dkg miękkiego masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
*Oddzielić białka od żółtek,utrzeć mikserem masło z cukrem i żółtkami,dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Następnie ubić piane z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem.
Ciastem napełnić formę keksową i piec 1 godz. w temp.150-170 stopni.

Ciasto można dowolnie zmieniać np:
* do surowego ciasta dodać pokrojone 2 jabłka średniej wielkości
*do 1/3 ciasta surowego dodać 2 łyżki kakao.Do formy wlać jasne ciasto potem ciemne i zamieszać delikatnie widelcem.

Ja daję 1 łyżkę gorzkiego kakao i jest super!!

Przepis pochodzi ze strony :
Little baking world...: Ciasta i desery
 
Do góry