reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze przepisy ;-)

#Jest bardzo wiele wariacji nt. barszczu ukrainskiego.... :) ale ukrainski barszcz ukrainski nie istnieje bez "zażarki" czyli podduszonej na oleju marchewki z cebula (moze byc zastapiona porem).... :) zachecam do sprobowania, bo smak jest troszke inny! :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
dziewczyny, ja wiem, że jeszcze czas, ale tak mnie naszło, co robicie na Wielkanoc??? :) bo ja będe w tym roku pierwszy raz robia świąteczne śniadanie itd dla rodziny, podrzućcie jakieś fajne przepisy.
 
Kota u nas to tak chyba tradycyjnie, jajka zwykle i faszerowane pieczarkami, barszcz biały, jakies salatki ( warzywna, z tunczyka), pasztet wlasnej roboty, mazurek, sernik.
Jak sobie cops przypomne to jeszcze napisze:) albo jak chcesz jakis przepis to pytaj
 
Gulasz w cieście francuskim (nasz wczorajszy obiad, ale zostało też na dzisiaj)

1 polędwiczka wieprzowa (akurat to miałam w lodówce, ale sprawdzi się każde inne mięso)
duża cebula
por
marchewka
pietruszka
kawałek selera
pomidor
trochę bulionu
wino lub kompot ;)
ostra i słodka papryka w proszku
gotowe ciasto francuskie w płatach

mięso pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem, do garnka w grubym dnem wrzucić posiekaną drobno cebulę i pokrojonowego pora (nie musi być drobno), zeszklić, dodać mięso i podsmażać kilka minut, zalać winem do połowy (ja akurat polałam kompotem truskawkowo-gruszkowym i wyszło super), trochę odparować i zalać całość gorącym bulionem, dodać pokrojonwe w kostkę warzywa, ugotować, jak wszystko będzie miękkie, całość zblendować, żeby powstała konsystencja sosu, doprawić do smaku.

rozgrzać piekarnik do 210st, wstawić ciasto francuskie posmarowane roztrzepanym jajkiem, piec ok 10 minut, wyjąć, delikatnie odkroić tylko górną warstę robiąc tym samym takie "pudełeczko", wpakować do środka gulasz, zamknąć odkrojoną częścią i smacznego :)

Kubie też smakowało :)
 
reklama
Do góry