reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

reklama
Sosnowiczanka, jak wolisz, możńa i tu i tu, ja trzymałam z zamrażarce, bo chciałam takie mocno lodowe, zresztą i tak poszło na na raz, bo kilka osób było chętnych i po degustacji już po prostu została pusta blacha :)

po przeprowadzce zrobię je jeszcze raz na spokojnie.
 
Dziewczyny pomozcie, orientujecie sie czy w tym przepisie koty to maslo trzeba rozpuscic z cukrem i dodac ciastka czy takie miekkie maslo trzeba jakos pomieszac z cukrem i tymi ciasteczkami.??

edit; juz sobie poradzilam i ciacho chlodzi sie w zamrazarce;)
 
Ostatnia edycja:
Pasztet z pieczarek

Składniki

  • 1 kg – 1,5 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • 3 czerstwe bułki
  • mleko do namoczenia
  • 4 jajka
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka wiórków masła
  • natka pietruszki


    Pieczarki myjemy-ja dałam 1 kg i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odparowujemy na suchej patelni(trzeba naprawde do końca odparować bo inaczej pasztet jest nieco za wilgotny), po czym smażymy na oleju. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na osobnej patelni na oleju. Pieczarki i cebulę przekładamy do jednej miski. Bułki moczymy w mleku i odciskamy, mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żółtka i miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek oraz natkę pietruszki do masy-ja zrobiłam bez natki bo nie lubie. Masę wkładamy do dwóch keksówek wysmarowanych i posypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem. Napełniamy blaszki do połowy. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC stopni około 1 godziny. Ja piekłam dłużej bo 1,5h w 190C bo po godzinie pasztet był za bardzo wilgotny. Nastepnym razem do jednej keksówki dodam czosnek

    Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem-polecam jest pycha

    Składniki
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • dwa serki Almette śmietankowe plus 2 ząbki czosnku
  • łosoś wędzony w plastrach 400g-ja dałam 200g i wystarczyło


Na patelni podsmażamy z masłem szpinak(najlepiej ten rozdrobiony a nie w liściach), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do zimnego szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku, wsypujemy tą 1 łyżkę mąki i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem z roztartym czosnkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ja zrobiłam na sylwestra-poszedł natychmiast.:-)
 
Ostatnia edycja:
To ja wrzucę przepisy na moje (ostatnio) ulubione sałatki.
BROKUŁOWA Z FETĄ
brokuła, ser feta, paczka słonecznika obranego nie smażonego

Brokuły gotujemy w wodzie- ilość zależna od osób do konsumcji (dla nas gotuję jedną, a na imprezkę 2)
Słonecznik na patelni z odrobiną oleju przysmażamy.
W misce mieszamy rozdrobniony brokuł, ser feta pokrojony w kostkę i słonecznik i tyle. Bez przypraw.

KIEŁBASA Z ANANASEM I FASOLĄ CZERWONĄ.

kiełbasa np podwawelska, puszka czerwonej fasoli, puszka ananasa, przecier pomidorowy, bazylia, cebula, masło

Na patelni podsmażamy pokrojoną na kostkę kiełbasę. Następnie wyciągamy ją do garnka, w którym będziemy mieszać pozostałe produkty. Na tą samą patelnię dodajemy masło - pół kostki i wrzucamy pokrojoną w większą kostkę cebulę- smażymy do koloru złocistego. Wrzucamy do garnka z kiełbasą.
Następnie dodajemy odcedzoną fasole czerwoną ( ja ją płuczę bo nie lubię tej zalewy z puszki). Potem dodajemy w całości łącznie z sokiem pokrojony ananas ( ja dla wygody kupuję już krojony w puszce).
Wszystko mieszamy w garnku na ogniu, dodajemy 2 łyżeczki mielonej bazyli i 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Czasem przelewam wszystko do naczynia żaroodpornego i przed podaniem podgrzewam w piekarniku.
Ja nie dodaję innych przypraw. Jem z chrupiącą bagietką.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Kota -dzisiaj chcę piec to ciasto wiśniowe i mam pytanie. Czy mieszamy wszystko ręcznie czy mogę potraktować to mikserem???
 
Do góry