To ja wrzucę przepisy na moje (ostatnio) ulubione sałatki.
BROKUŁOWA Z FETĄ
brokuła, ser feta, paczka słonecznika obranego nie smażonego
Brokuły gotujemy w wodzie- ilość zależna od osób do konsumcji (dla nas gotuję jedną, a na imprezkę 2)
Słonecznik na patelni z odrobiną oleju przysmażamy.
W misce mieszamy rozdrobniony brokuł, ser feta pokrojony w kostkę i słonecznik i tyle. Bez przypraw.
KIEŁBASA Z ANANASEM I FASOLĄ CZERWONĄ.
kiełbasa np podwawelska, puszka czerwonej fasoli, puszka ananasa, przecier pomidorowy, bazylia, cebula, masło
Na patelni podsmażamy pokrojoną na kostkę kiełbasę. Następnie wyciągamy ją do garnka, w którym będziemy mieszać pozostałe produkty. Na tą samą patelnię dodajemy masło - pół kostki i wrzucamy pokrojoną w większą kostkę cebulę- smażymy do koloru złocistego. Wrzucamy do garnka z kiełbasą.
Następnie dodajemy odcedzoną fasole czerwoną ( ja ją płuczę bo nie lubię tej zalewy z puszki). Potem dodajemy w całości łącznie z sokiem pokrojony ananas ( ja dla wygody kupuję już krojony w puszce).
Wszystko mieszamy w garnku na ogniu, dodajemy 2 łyżeczki mielonej bazyli i 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Czasem przelewam wszystko do naczynia żaroodpornego i przed podaniem podgrzewam w piekarniku.
Ja nie dodaję innych przypraw. Jem z chrupiącą bagietką.