zdjecie nie moje
robilam na niedziele i szybko zostalo zjedzone
D
CIASTO KUBUSIOWE
biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
czubata łyżeczka proszku do piecze
Białka ubijamy z cukrem, na pianę, dodajemy żółtka, miksujemy aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści.Na końcu dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w 180st C, ok 20-25 minut.
Warstwa Kubuś
1 sok kubuś (duża butelka 900 ml)smak dowolny
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 galaretka pomarańczowa
Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, tyle że mleko zastępujemy sokiem.Oba budynie rozrabiamy dokładnie(by nie było grudek) w szklance soku, wlewamy to, do gotującego się pozostałego soku,nieustannie mieszamy, gdy budyń będzie gęsty ściągamy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy,by ta się rozpuściła.
Ciepłą(nie gorącą!) masę wykładamy na wystudzony biszkopt.
Warstwa "pianka"
2 śmietany kremowe 30% ( każda po 330 ml )
opakowanie galaretki pomarańczowej
starta czekolada mleczna na wierzch
W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się tęgnąć wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki.
Tą warstwę wykładamy na zimną warstwę kubusiową.Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę Ciasto przechowujemy je w lodówce.