Pychotka (u mnie w domu "Pański placek" )
Ciasto:
* 4 szklanki mąki
* 1 i 1/2 kostki margaryny
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 6 żółtek
* 1 opakowanie (16g) proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru waniliowego
Do przełożenia:
* 1 szklanka cukru
* 6 białek
* 1 słoik (250ml) powideł śliwkowych
* 20 dag łuskanych orzechów
Krem:
* 1 opakowanie kremu Karpatka (polecam z Delecty)
* 1 kostka masła
* 2 szklanki mleka
* (opcjonalnie 100g wódki)
Opcjonalnie polewa czekoladowa.
1. Z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron, podzielić je na pół i wyłożyć nim 2 identyczne prostokątne blachy (najlepiej podłożyć papier do pieczenia). Posmarować powidłami.
2. Białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru. Wyłożyć ją na powidła i posypać posiekanymi orzechami.
Piec 40-50 min w temp. 180 stopni.
3. Krem Karpatka przygotować wg opisu na opakowaniu, dodając ewentualnie na końcu wódkę.
4. Na pierwszy przestudzony placek nałożyć krem i:
- zsunąć na wierzch 2 placek pianą do góry (ja tak wolę, nie przepadam za czekoladą i wolę taki wygląd)
- lub przyłożyć drugim plackiem obróconym pianą do dołu, a wierzch polać gotową polewą czekoladową.
Robiłam ten placek wiele, wiele razy i nigdy mnie nie zawiódł. U mnie w starej pracy zawsze się upominali na imieniny o Pański placek
Fotka nie moja (z oryginalnego przepisu), ale uważam, że jest zachęcająca, więc wrzucam, bo nie mam własnej