reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

reklama
Potwierdzam ze ciasto czekoladowe wyszlo dobre, za slodkie i troche za ciezkie jak Na moj gust ale to kwestia zmniejszenia skladnikow. Ogolnie polecam Bo szybko sie robi.

Dzis zrobilam szyszki z ryzu preparowanego ;) nie wiem czy pamietacie ze sklepikow szkolnych :-)

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    35 KB · Wyświetleń: 30
Jesienne naleśniki (6 szt.)

DSCF0080.jpg

* 6 naleśników (w razie "w" służę przepisem)
* 30 dag mielonego mięsa
* 3 pomidory
* 8 pieczarek
* pół papryki
* 1/3 średniej cukini
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* natka pietruszki
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* sok z plasterka cytryny
* 1/2 łyżeczki cukru
* sól, pieprz, chili, papryka ostra
* łyżka serka śmietankowego naturalnego

Posiekaną cebulkę zeszklić na 2 łyżkach oleju i dodać drobno posiekane pieczarki. Po kilku minutach dodać na patelnię pokrojoną w drobną kostkę paprykę, a chwilę później pokrojoną w paski cukinię. Jak się wszystko lekko poddusi dodać mięso i chwilę razem smażyć. Kiedy mięso nie będzie już surowe dodać sparzone i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier i posiekany drobniutko czosnek. Wszystko dusić doprawiając sokiem z cytryny, cukrem i przyprawami. Ma być pikantnie, żeby smak nie zginął w naleśnikach. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i serek dla zagęszczenia. Przełożyć ciepłe naleśniki.

DSCF0084.jpg

Warzywne trio z makaronem i bułką tartą

DSCF0204.jpg

* szklanka makaronu świderki
* pół kalafiora
* pół cukini
* garść fasolki szparagowej
* 1/3 kostki masła
* 4 łyżki bułki tartej
* sól

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Fasolkę umyć, odciąć końce i przekroić na pół. Kalafior podzielić na niewielkie różyczki. Wszystko ugotować w posolonej wodzie (wrzucić na wrzątek). Cukinię pokroić w plastry, a potem w ósemki. Posolić i podsmażyć lekko na maśle, zsunąć na bok i wsypać bułkę lekko ją rumieniąc. Wymieszać z cukinią, makaronem i resztą warzyw. Smażyć wszystko jeszcze chwilę często ale delikatnie mieszając.

Specjalnie na życzenie Mły przepis dla mam niekarmiących ;) Drinka znam od prawdziwego brazylijczyka więc jest na pewno oryginalny ;)

Caipirinha :)

składniki:
1 limonka
75ml cachaccy (brazylijska wódka trzcinowa, u nich najpospolitsza, u nas niestety dość droga)
3 łyżeczki brązowego cukru
lód
listki mięty

limonkę wyszorować, sparzyć, podzielić na czwórki lub ósemki i wrzucić cząstki do wysokiej szklanki, wycisnąć łyżeczką i z tym sokiem wymieszać cukier, do tego wrzucić lód do wysokości 3/4 szklanki, dolać cachacę i wstrząsnąć. Udekorować listkami mięty (można ew. zgnieść żeby puściły zapach) i pić przez słomkę. :)

dziewczynki potrzebuję przepis na sprawdzone dobre buraczki, albo takie papkowate albo wiórki, bez chrzanu zadnych dodatkowych, poprostu same buraczki:) plisss bo nie chce z neta nei sprawdzonych.

reklama
Freiya, z wszystkich składników mam tylko lód, i to nie w kostkach tylko dookoła zamrażalnika :D
Brzmi baaaardzo orzeźwiająco :)

Asko, ja chyba nie pomogę. Do obiadu robię takie zwykłe - gotuję, ścieram, dodaję chrzan, musztardę, cukier, sól i sok z cytryny. Ja je lubię na zimno, a M czasem sobie podgrzewa. Ale Ty chyba masz na myśli jakieś przetwory słoikowe, a ja takich nie robię :)

Naleśniki dla Izi :D (10 szt.)

* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 1,5 szklanki mleka
* 3 jajka
* pół szklanki wody
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju (+ dodatkowy olej do smażenia; ja nanoszę na patelnię pędzlem do białek ;))

Mąkę przesiać. Do naczynia wbić jajka, dodać sól i olej. Chwilę miksować, a następnie miksując dodawać stopniowo mąkę i mleko, a na końcu wodę (ilość w zależności od konsystencji ciasta). Po wymieszaniu składników ciasto odstawić na 1/2h.
Do dań na słono często dodaję do ciasta vegetę, albo posiekany szczypiorek.

Izi, a Ty jakie robisz?

Ostatnia edycja:
Do góry