To moze i ja coś dodam
Moja ulubiona zupa-prosta i szybka a jaka smaczna
Zupa cebulowa
Porcja na 3-4 osoby
2 litry bulionu-w oryginalnym przepisie są kostki rosołowe ale ja zawsze gotuje rosół
-rosół każdy robi inaczej-ja zwykle gotuje na kurczaku,dodaje marchewke, selera,pietruszki,2 rozgniecione ząbki czosnku,cebulę,3-4 ziela angielskie i 2-3 listki laurowe,plus przyprawy-sol pieprz,warzywko,ale ostatnio zrobilam cebulowa na rosole z karczki i była pyszna
-5-6 duzych cebul,
-3 łyzki masła
-1-2 łyzki mąki
-grzanki z bułki pszennej(mozna kupic gotowe-ja robie sama)-takie malutkie kwadraciki
-pół do 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz do smaku,
-żółty ser do zapieczenia(ja biore goude lub ementaler)
Kroimy cebule w drobniutki piórka podsmażamy na masle lekko oprószając je mąka, smazymy az cebula będzie miala lekko złoty kolor jakies 5-7 minut, zalewamy odrobina bulionu mieszamy i dodajemy calosc do reszty bulionu, gotujemy jakies 20-30 minut, podczas gotowania dolewamy białe wino.
zupe cebulowa wlewamy do zaroodpornych miseczek-dodajemy pokrojone grzanki,posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika zeby ser sie zapiekł.
Moja ulubiona zupa-prosta i szybka a jaka smaczna
Zupa cebulowa
Porcja na 3-4 osoby
2 litry bulionu-w oryginalnym przepisie są kostki rosołowe ale ja zawsze gotuje rosół
-rosół każdy robi inaczej-ja zwykle gotuje na kurczaku,dodaje marchewke, selera,pietruszki,2 rozgniecione ząbki czosnku,cebulę,3-4 ziela angielskie i 2-3 listki laurowe,plus przyprawy-sol pieprz,warzywko,ale ostatnio zrobilam cebulowa na rosole z karczki i była pyszna
-5-6 duzych cebul,
-3 łyzki masła
-1-2 łyzki mąki
-grzanki z bułki pszennej(mozna kupic gotowe-ja robie sama)-takie malutkie kwadraciki
-pół do 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz do smaku,
-żółty ser do zapieczenia(ja biore goude lub ementaler)
Kroimy cebule w drobniutki piórka podsmażamy na masle lekko oprószając je mąka, smazymy az cebula będzie miala lekko złoty kolor jakies 5-7 minut, zalewamy odrobina bulionu mieszamy i dodajemy calosc do reszty bulionu, gotujemy jakies 20-30 minut, podczas gotowania dolewamy białe wino.
zupe cebulowa wlewamy do zaroodpornych miseczek-dodajemy pokrojone grzanki,posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika zeby ser sie zapiekł.