reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze przepisy ;-)

To moze i ja coś dodam
Moja ulubiona zupa-prosta i szybka a jaka smaczna

Zupa cebulowa

Porcja na 3-4 osoby

2 litry bulionu-w oryginalnym przepisie są kostki rosołowe ale ja zawsze gotuje rosół
-rosół każdy robi inaczej-ja zwykle gotuje na kurczaku,dodaje marchewke, selera,pietruszki,2 rozgniecione ząbki czosnku,cebulę,3-4 ziela angielskie i 2-3 listki laurowe,plus przyprawy-sol pieprz,warzywko,ale ostatnio zrobilam cebulowa na rosole z karczki i była pyszna

-5-6 duzych cebul,
-3 łyzki masła
-1-2 łyzki mąki
-grzanki z bułki pszennej(mozna kupic gotowe-ja robie sama)-takie malutkie kwadraciki
-pół do 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz do smaku,
-żółty ser do zapieczenia(ja biore goude lub ementaler)

Kroimy cebule w drobniutki piórka podsmażamy na masle lekko oprószając je mąka, smazymy az cebula będzie miala lekko złoty kolor jakies 5-7 minut, zalewamy odrobina bulionu mieszamy i dodajemy calosc do reszty bulionu, gotujemy jakies 20-30 minut, podczas gotowania dolewamy białe wino.


zupe cebulowa wlewamy do zaroodpornych miseczek-dodajemy pokrojone grzanki,posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika zeby ser sie zapiekł.
 
reklama
Mła teraz to ja bede prosila o bezwzględny zakaz dodawania przez Ciebie nowych przepisów do odwołania!!!

Nie moge jesc nabiału, jajek a Ty tutaj takie pysznosci serwujesz no :(
 
Mła jakbyście kiedyś chcieli przyjechać na wakacje do Warszawy to mój dom stoi dla was otworem (zwłaszcza kuchnia :D), dobre warunki! osobny pokój, ogród, dziecko do towarzystwa dla Emilki! W zamian tylko obiad :D Ale nawet zakupy bym przynosiła :D
 
Freiya, jak kiedyś M przegnie (czytaj pojedzie na ryby o jeden raz za dużo), pakuję Miśkę i wpadamy do Ciebie! Emilki będą się razem bawić, ja będę gotowała, a Ty będziesz na to wszystko robić! :D
Oddzielny pokój mi pasuje, ale zapomniałaś wspomnieć o okupującej go od czasu do czasu teściowej ;)
 
Ostatnia edycja:
Pikantne paszteciki na szybko (10 szt)

Obraz 002.jpg

* 1 opak. ciasta francuskiego
* 15-20 dag pieczonego pasztetu (najlepiej tłustego)
* 8 średnich pieczarek
* 1 cebula
* 1 jajko
* sól, pieprz, odrobina oleju

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z cebulą. Posolić i popieprzyć, a pod koniec smażenia dodać pokrojony pasztet i jeszcze chwilkę razem smażyć często mieszając. Ciasto rozwinąć, posmarować całość rozkłóconym jajkiem. Lekko przestudzony farsz wyłożyć na ciasto zostawiając jedynie pas wzdłuż jednego z dłuższych boków szerokości ok. 3-4 cm. Zrolować zaczynając od dłuższego boku z farszem. Pokroić nożem na 10 równych kawałków. Układać na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia - ślimakiem do góry - lekko odkształcając palcami spłaszczone ślimaczki. Posmarować resztą jajka - zarówno boki, jak i wierzch z wystającym farszem. Piec 20 min. w 180 stop.

Te paszteciki to moja dzisiejsza improwizacja, ale jestem z nich zadowolona, więc polecam :)
 
Ostatnia edycja:
Szybkie ciastko z brzoskwinią (4 duże szt.)

Obraz 004.jpg

* 1 opak. ciasta francuskiego
* 4 połówki brzoskwini z puszki
* 4 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego
* 1 jajko
* trochę cukru

Ciasto rozwinąć i rozkroić na 8 równych kawałków (1 cięcie przez środek wzdłuż i 3 cięcia w poprzek ;))
Wszystko posmarować rozkłóconym jajkiem. Na 4 kawałkach wyłożyć po łyżeczce dżemu, a na nim po połówce brzoskwini. Pozostałe kawałki ciasta naciąć nożem - 3 krótkie nacięcia - i przykryć nimi kawałki z brzoskwiniami dociskając brzegi widelcem. Wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec 20 min. w 180 stop. (ja musiałam przewinąć dziecko i piekłam za długo ;))
 
Ostatnia edycja:
Któraś z Was wrzucała przepis na kotlety z kalafiora ale nie mogę znaleźć, mogę poprosić o jeszcze raz ten przepis.
 
reklama
Do góry