reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

To moze i ja coś dodam
Moja ulubiona zupa-prosta i szybka a jaka smaczna

Zupa cebulowa

Porcja na 3-4 osoby

2 litry bulionu-w oryginalnym przepisie są kostki rosołowe ale ja zawsze gotuje rosół
-rosół każdy robi inaczej-ja zwykle gotuje na kurczaku,dodaje marchewke, selera,pietruszki,2 rozgniecione ząbki czosnku,cebulę,3-4 ziela angielskie i 2-3 listki laurowe,plus przyprawy-sol pieprz,warzywko,ale ostatnio zrobilam cebulowa na rosole z karczki i była pyszna

-5-6 duzych cebul,
-3 łyzki masła
-1-2 łyzki mąki
-grzanki z bułki pszennej(mozna kupic gotowe-ja robie sama)-takie malutkie kwadraciki
-pół do 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz do smaku,
-żółty ser do zapieczenia(ja biore goude lub ementaler)

Kroimy cebule w drobniutki piórka podsmażamy na masle lekko oprószając je mąka, smazymy az cebula będzie miala lekko złoty kolor jakies 5-7 minut, zalewamy odrobina bulionu mieszamy i dodajemy calosc do reszty bulionu, gotujemy jakies 20-30 minut, podczas gotowania dolewamy białe wino.


zupe cebulowa wlewamy do zaroodpornych miseczek-dodajemy pokrojone grzanki,posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika zeby ser sie zapiekł.
 
reklama
Mła teraz to ja bede prosila o bezwzględny zakaz dodawania przez Ciebie nowych przepisów do odwołania!!!

Nie moge jesc nabiału, jajek a Ty tutaj takie pysznosci serwujesz no :(
 
Mła jakbyście kiedyś chcieli przyjechać na wakacje do Warszawy to mój dom stoi dla was otworem (zwłaszcza kuchnia :D), dobre warunki! osobny pokój, ogród, dziecko do towarzystwa dla Emilki! W zamian tylko obiad :D Ale nawet zakupy bym przynosiła :D
 
Freiya, jak kiedyś M przegnie (czytaj pojedzie na ryby o jeden raz za dużo), pakuję Miśkę i wpadamy do Ciebie! Emilki będą się razem bawić, ja będę gotowała, a Ty będziesz na to wszystko robić! :D
Oddzielny pokój mi pasuje, ale zapomniałaś wspomnieć o okupującej go od czasu do czasu teściowej ;)
 
Ostatnia edycja:
Pikantne paszteciki na szybko (10 szt)

Obraz 002.jpg

* 1 opak. ciasta francuskiego
* 15-20 dag pieczonego pasztetu (najlepiej tłustego)
* 8 średnich pieczarek
* 1 cebula
* 1 jajko
* sól, pieprz, odrobina oleju

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z cebulą. Posolić i popieprzyć, a pod koniec smażenia dodać pokrojony pasztet i jeszcze chwilkę razem smażyć często mieszając. Ciasto rozwinąć, posmarować całość rozkłóconym jajkiem. Lekko przestudzony farsz wyłożyć na ciasto zostawiając jedynie pas wzdłuż jednego z dłuższych boków szerokości ok. 3-4 cm. Zrolować zaczynając od dłuższego boku z farszem. Pokroić nożem na 10 równych kawałków. Układać na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia - ślimakiem do góry - lekko odkształcając palcami spłaszczone ślimaczki. Posmarować resztą jajka - zarówno boki, jak i wierzch z wystającym farszem. Piec 20 min. w 180 stop.

Te paszteciki to moja dzisiejsza improwizacja, ale jestem z nich zadowolona, więc polecam :)
 
Ostatnia edycja:
Szybkie ciastko z brzoskwinią (4 duże szt.)

Obraz 004.jpg

* 1 opak. ciasta francuskiego
* 4 połówki brzoskwini z puszki
* 4 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego
* 1 jajko
* trochę cukru

Ciasto rozwinąć i rozkroić na 8 równych kawałków (1 cięcie przez środek wzdłuż i 3 cięcia w poprzek ;))
Wszystko posmarować rozkłóconym jajkiem. Na 4 kawałkach wyłożyć po łyżeczce dżemu, a na nim po połówce brzoskwini. Pozostałe kawałki ciasta naciąć nożem - 3 krótkie nacięcia - i przykryć nimi kawałki z brzoskwiniami dociskając brzegi widelcem. Wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec 20 min. w 180 stop. (ja musiałam przewinąć dziecko i piekłam za długo ;))
 
Ostatnia edycja:
Któraś z Was wrzucała przepis na kotlety z kalafiora ale nie mogę znaleźć, mogę poprosić o jeszcze raz ten przepis.
 
reklama
Do góry