Salatka z poledwica wieprzowa
1 salata (najczesciej uzywam Lollo Rosso, moze byc tez lodowa)
2 pomidory
peczek szczypiorku
1 dojrzale awokado
sok z limonki / cytryny
1 poledwiczka wieprzowa
kapary (okolo 10-15 szt - wg gustu)
oliwki zielone (okolo 10 szt - wg gustu)
grubo zmielony pieprz cytrynowy lub zwykly
Sos
oliwa z oliwek okolo 1/3 szklanki
musztarda okolo lyzeczki
miod - okolo pol lyzeczki
ocet balsamiczny - 1 lyzka stolowa
czosnek - 1 zabek
sol i pieprz
Do podania z bagietka z maslem czosnkowym (maslo ok. 1/4 paczki, oregano, 3 zabki czosnku, sol, pieprz)
Bagietke nacinam i w zaglebienia wkladam maslo (uprzednio roztarte z ww. skladnikami), zawijam szczelnie w folie alu i do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na okolo 10 - 15 minut (trzeba sprawdzac, a przed wyjeciem mozna rozchylic folie by byla chrupka na wierzchu)...
Salate myje dre na kawaleczki, na to laduje obrane i pokrojone w srednie kawalki awokado skropione uprzednio sokiem z limonki, pokrojone w osemki pomidory, posiekany szczypiorek oraz kapary i oliwki.
Poledwiczke oczyszczam z blon, obtaczam w pieprzu i podsmazamz obu stron na patelni na oliwie z odrobina masla. Nastepnie zdejmuje poledwiczke z patelni, zawijam w folie aluminiowa i wkladam do nagrzanego piekarnika aby nieco doszla - czas zalezy od grubosci poledwiczki i tego jakie mieso lubimy... mnie wystarcza zwykle okolo 5 - 10 minut w 220 stopniach. Upieczona poledwiczke, gdy nieco wystygnie kroje na plastry i ukladam na salatce, ktora przed podaniem polewam sosem.
Sos
wszystkie skladniki mieszam ze soba w nieduzym zakreconym
sloiczku, ewentualnie koryguje smak octem / miodem