reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

reklama
Od jakiegoś czasu marzę o nakarmieniu głodnej drużyny piłkarskiej, ale zmieniam marzenie na nalot bb-głodomorów :D
 
Ostatnia edycja:
Lekki, małokaloryczny, prosty i szybki :)

Panna Cotta light

30iw7rl.jpg P7211164.jpg

* 500 ml jogurtu naturalnego
* 1 galaretka
* bita śmietana do dekoracji (Śnieżka albo w sprayu)
* owoce do dekoracji

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić. Jogurt ubić mikserem na puszysto, dodać chłodną ale nie ściętą galaretkę, wymieszać mikserem i przelać do pucharków. Wstawić do lodówki na co najmniej 1h.
Ja podaję ją w pucharkach, udekorowałam bitą śmietaną i owocami. Można jednak pucharek zanurzyć w gorącej wodzie na 5 sek. i przełożyć panna cottę na talerzyk.
Deser jest szczególny, ponieważ pianka jest lekko kwaskowata i mało słodka, za to bita śmietana słodka, ale łagodna. Bardzo mi do tego pasują borówki. Ewentualnie wybrałabym inne niekwaskowate owoce, np. brzoskwinie.
 
Ostatnia edycja:
Sałatka kalafiorowa

P7211161.jpg

* 1 średni kalafior
* 5 ogórków kiszonych
* 1 puszka groszku konserwowego
* 6 jajek na twardo
* 2 ząbki czosnku
* majonez, jogurt naturalny
* sól, pieprz

Kalafior umyć, pokroić na drobne różyczki, ugotować na półtwardo. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Zmieszać z kalafiorem, dodać groszek, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i jogurt (wg uznania). Doprawić solą i pieprzem.

Wersja II sałatki

* dodać 1 puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
 
Mła a może powinnaś prowadzić jakiś blog kulinarny?? (albo się nie chwalisz i już taki jest?? :-))
Jutro mam nadzieje ze na obiad pójdziemy do rodziców M ake od pon zacznę testować Wasze przepisy bo ostatnio nie mam weny.
Dla mojego M musi być mięso i warzywa, ryż, makaron lub ziemniaki już niekoniecznie :-)
 
Inka, niestety nie mam na to czasu. No i na bloga trzeba mieć już bardziej wyjściowe foty potraw ;)

Mój M mięso niekoniecznie. A zamiast ziemniaków zwykle woli ryż, makaron, a od jakiegoś czasu kaszę, zwłaszcza jęczmienną.
 
Cos na letnie sniadanko:

Dip z awokado (moja wersja guacamole):
1 awokado
sok z 1/2 limonki/cytryny
zabek czosnku
pomidor
cebulka (nieduza, moze byc szalotka)
kolendra (swieza, garsc listkow) - dodatek opcjonalny
sol, pieprz

Awokado (musi byc dojrzale, miekkie) obieram, kroje na male kawalki i rozgniatam widelcem z dodatkiem soku z limonki w wiekszej miseczce, w ktorej bede robic dip. Dodaje przecisniety przez praske zabek czosnku, pokrojona drobniutko cebule i pomidorka (sparzony, bez skorki) pokrojonego w kostke bez soku i nasion, sam miazsz. Sol i pieprz do smaku, posiekana drobno kolendra - wymieszac i gotowe. Kolendra opcjonalnie - bo albo sie ja kocha, albo nienawidzi. ja kocham:) Lepiej nieco schlodzic przed podaniem.

Salsa z pomidorow

2-3 wieksze dojrzale pomidory
peczek bazylii
1-2 zabki czosnku (zalezy od gustu)
oliwa z oliwek

Pomidory sparzyc, obrac pokroic w kostke (bez soku i pestek - sam miazsz) i do miseczki. Nastepnie przecisniety przez praske czosnek, posiekana bazylka i oliwa z oliwek (tak aby pomidorki w niej plywaly). Sol i pieprz do smaku. Na troche do lodowki.

Do obu dipow najlepsze sa podpieczone w piekarniku (polewam kromki odrobina oliwa z oliwek przed pieczeniem) / tosterze - bagietka, angielka (bulka poznanska) lub pieczywo tostowe, na ktore nakladam dip / salse i od razu hop do buzi - aby grzanki nie stracily na chrupkosci;)
Smacznego!
 
Salatka z poledwica wieprzowa

1 salata (najczesciej uzywam Lollo Rosso, moze byc tez lodowa)
2 pomidory
peczek szczypiorku
1 dojrzale awokado
sok z limonki / cytryny
1 poledwiczka wieprzowa
kapary (okolo 10-15 szt - wg gustu)
oliwki zielone (okolo 10 szt - wg gustu)
grubo zmielony pieprz cytrynowy lub zwykly

Sos
oliwa z oliwek okolo 1/3 szklanki
musztarda okolo lyzeczki
miod - okolo pol lyzeczki
ocet balsamiczny - 1 lyzka stolowa
czosnek - 1 zabek
sol i pieprz

Do podania z bagietka z maslem czosnkowym (maslo ok. 1/4 paczki, oregano, 3 zabki czosnku, sol, pieprz)
Bagietke nacinam i w zaglebienia wkladam maslo (uprzednio roztarte z ww. skladnikami), zawijam szczelnie w folie alu i do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na okolo 10 - 15 minut (trzeba sprawdzac, a przed wyjeciem mozna rozchylic folie by byla chrupka na wierzchu)...

Salate myje dre na kawaleczki, na to laduje obrane i pokrojone w srednie kawalki awokado skropione uprzednio sokiem z limonki, pokrojone w osemki pomidory, posiekany szczypiorek oraz kapary i oliwki.
Poledwiczke oczyszczam z blon, obtaczam w pieprzu i podsmazamz obu stron na patelni na oliwie z odrobina masla. Nastepnie zdejmuje poledwiczke z patelni, zawijam w folie aluminiowa i wkladam do nagrzanego piekarnika aby nieco doszla - czas zalezy od grubosci poledwiczki i tego jakie mieso lubimy... mnie wystarcza zwykle okolo 5 - 10 minut w 220 stopniach. Upieczona poledwiczke, gdy nieco wystygnie kroje na plastry i ukladam na salatce, ktora przed podaniem polewam sosem.

Sos
wszystkie skladniki mieszam ze soba w nieduzym zakreconym;) sloiczku, ewentualnie koryguje smak octem / miodem
 
reklama
Ziemniaki po chłopsku (dla 2-3 osób)

P7221276.JPG P7221281.JPG

* 4 średnie ziemniaki
* 1,5 laski kiełbasy (np. podwawelskiej)
* 20 dag pieczarek
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 15 dag żółtego sera w kawałku (np. salami)
* sól, pieprz

Ziemniaki obrać lub umyć (młode smaczniejsze są w mundurkach), pokroić w plastry lub półplastry i podgotować w solonej wodzie niemal na miękko.
Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni. Wyciągnąć i na tej samej patelni podsmażyć cebule pokrojone w piórka dodając po kilku minutach pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy pieczarki będą gotowe dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kiełbasę i ziemniak. Posolić i popieprzyć i jeszcze chwilę wszystko razem smażyć.
Na koniec zmniejszyć ogień, posypać potrawę startym żółtym serem i nie mieszając przykryć pokrywką na kilka minut, żeby ser się roztopił.

Do potrawy można dodać różne zioła i np. przecier pomidorowy, ale w tym wypadku wydaje mi się, że urok dania polega na jego prostocie i "swojskości" :)
 
Do góry