Meksykańskie naleśniki (10 szt.)
(Jestem z nich szczególnie dumna, bo od początku do końca są moim pomysłem, a ostatnio sama zjadłam jednego i byłam pod wrażeniem
)
Moje danie ogólnie wygląda tak, że mięsko z warzywami w stylu meksykańskim zawienięte jest w naleśniki i zapieczone w pomidorach wymieszanych ze startym żółtym serem. (Na ciasto naleśnikowe pewnie przepis macie, ale jeśli nie, napiszę).
* 60 dag mielonego mięsa (np. łopatki)
* 1 czerwona papryka
* 30 dag pieczarek
* 1 cebula
* 1 łodyga selera naciowego (nie jest niezbędny, ale jest charakterystyczny dla tej kuchni, więc polecam)
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* przyprawy: kmin rzymski (koniecznie!; ok. 1 łyżeczki; kminek się nie nada
), sól, pieprz, słodka papryka, chilli.
* do zapieczenia: puszka pomidorów krojonych, 20 dag startego żółtego sera.
* no i oczywiście 10 naleśników
Warzywa kroimi dość drobno i posolone podsmażamy na patelni. Osobno podsmażamy mięsko (posolone i popieprzone). Na koniec dodajemy do niego przecier pomidorowy i przyprawy (ma być ostro
). Do mięska dokładamy podsmażone warzywa i fasolę. Farsz gotowy
Mi najwygodniej jest rolować naleśniki z farszem, więc robię właśnie tak. Wypełnioną brytfankę zalewam po wierzchu pomidorami wymieszanymi z serem.
Zapiekam jakieś 20 minut - ser musi się roztopić.
Aha, ciasto naleśnikowe nie tylko lekko solę, ale dodaję też vegetę.