reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze przepisy ;-)

Dagne, bardzo się cieszę :) Dzielę się z Wami tylko tym, co sama lubię. Twój farsz brzmi baaardzo apetycznie :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Curry z kalafiorem i cieciorką (dla 3 osób)

iwnezb.jpg

* 1 średni kalafior

* puszka krojonych pomidorów
* 3 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 1 puszka cieciorki (można zastąpić np. białą fasolą w puszce, albo... smażonymi kawałkami kurczaka)
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* pęczek natki pietruszki
* kostka rosołowa
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 1 łyżeczka curry
* 1 łyżeczka chili
* 2 łyżeczki masła
* 2 łyżki płatków migdałowych
* sól, pieprz

Kalafior opłukać i podzielić na niewielkie różyczki. Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać przyprawy, kalafior, pomidory, szklankę wody i kostkę rosołową. Dusić 15 minut.
Na końcu dodać cieciorkę i natkę pietruszki.
Mój M wymieszał to sobie ze 100g ugotowanej kaszy jęczmiennej i to był dobry pomysł ;)
 
Paszteciki z wędzoną rybą (12 szt.)

2vvsyh3.jpg

* 1 opak ciasta francuskiego
* 2 nieduże wędzone ryby
* 1 opak rozdrobnionego mrożonego szpinaku
* 250 ml jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego, bo jest bardzo gęsty)
* 2 ząbki czosnku
* posiekana natka pietruszki
* łyżka masła
* nieduży kawałek twardego żółtego sera
* 1 jajko

Z ryby usunąć ości i rozetrzeć ją z jogurtem.
Szpinak podgrzewać na patelni, a po odparowaniu podsmażyć z masłem i czosnkiem.
Ser pokroić w słupki 1 cm x 1 cm x 3 cm.
Ciasto przekroić wzdłuż na 2 części, a potem w poprzek na 6. Powstanie 12 podłużnych pasków. Na każdy pasek, zostawiając o 1 cm wzdłuż jednego krótszego końca, rozsmarować pastę rybną, posypać posiekaną natką, na niej szpinak, a na końcu położyć ser.
Skrawek ciasta bez farszu posmarować roztrzepanym jajkiem. Paszteciki zwijać od drugiego końca (tego z serem). Ułożyć na brytfance (na papierze do pieczenia) i posmarować wierzch jajkiem. Piec ok. 20 min w 175 stopniach C (przy termoobiegu i grzałce góra-dół). Ja piekę w 2 turach po 6 szt. bo paszteciki podczas pieczenia potrzebują miejsca (wypływa trochę sera).
Podawać koniecznie na ciepło - od razu po upieczeniu, lub podgrzane w mikrofali albo piecyku.
Ja podałam je z dipem czosnkowo-koperkowym, który świetnie pasuje (przepis przy papryczkach) :)
 
Ostatnia edycja:
Tagiatelle z tuńczykiem (dla 2-3 osób)

* makaron tagiatelle (w ilości odpowiedniej dla 2-3 osób)
* 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
* 1 puszka krojonych pomidorów
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* ok. 70g (pół małego opakowania) naturalnego serka śmietankowego
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* łyżka oleju
* bazylia, oregano, sól, pieprz, chili
* 2-3 płaskie łyżki startego parmezanu
* kilka pokrojonych oliwek

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać pomidory i przecier. Chwilę odparowywać i dodać tuńczyka (może być razem z sosem). Doprawić ziołami, solą, pieprzem i chili. Na samym końcu dodać serek.
Po nałożeniu makaronu na talerz polać go sosem, a wierzch posypać parmezanem i oliwkami (ser ma tu duże znaczenie, bo bardzo wpływa na smak, podobnie oliwki - nawet jeśli ich nie lubicie, to w tym daniu może się to zmienić :)
 
Sos boloński do spaghetti (dla 3-4 osób)

sy5mya.jpg

* 0,5 kg mielonego mięsa
* 4 średnie cebule
* 1 duża marchew
* pół małego (wielkości piłki do tenisa) selera
* puszka krojonych pomidorów
* ząbek czosnku
* 200 ml czerwonego wytrawnego wina (ja dałam Egri Bicaver - jest intensywne, a cena spoko)
* 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
* 5 łyżeczek cukru
* sól, pieprz, papryka, tymianek
* kilka listków świeżej bazylii
opcjonalnie: ja dodaję zawsze kilka pieczarek, pokrojonych i podsmażonych

Cebule drobno posiekać i zeszklić. Dodać drobniutko pokrojoną marchew i seler. Dusić razem 20 minut.
Dodać mięso i podsmażać. Po 10 min dodać posiekany czosnek i pozostałe przyprawy (poza świeżą bazylią).
Po kolejnych 10 min podlać winem i dodać pomidory.
Dusić od 30 do 60 min (w zależności od tego na ile wino ma być odparowane). Pod koniec dodać posiekaną bazylię.
 
Mła- Będę próbować ! Zacznę od faszerowanych papryczek tylko mięsko dodam - odmrożę farsz na pierogi

Dziewczyny może któraś ma doświadczenie i podpowie, bo chcę zrobić muffinki. Zastanawiam sie jakie foremki kupić ? Silikonowe czy jednak lepiej papierowe jednorazówki ? Czy można te pierwsze prać w zmywarce ?
 
Kupinosia- jak mieszkałam jeszcze u moich rodziców, to piekłam muffinki w silikonowych foremkach i moim zdaniem rewelacja. Chociaż mama ma zmywarkę, to ja myłam ręcznie :)


FILETY DROBIOWE Z SEREM


3 filety drobiowe
20 dkg sera salami
2-3 jaja
2-3 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula

Filety i cebulę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać razem z mąką, jajkami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, tak jak placki ziemniaczane.

foto 276.jpg Tak to wygląda po połączeniu składników ( wychodzi tego wiecej, ale u mnie było w trakcie smażenia, więc trochę ubyło)

foto 278.jpg Efekt końcowy. Kaloryczne , ale bardzo smaczne :-)
 
Ostatnia edycja:
MIĘSO MIELONE Z SOSEM BOLOGNESE W CIEŚCIE FRANCUZKIM.

Składniki:

Farsz
- pół kilo mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
-1 puszka pomidorów z puszki krojonych
- 100 ml bulionu
- małe opakowanie koncentratu
- bazylia
- sól
- pieprz

Cebule i marchewkę pokroic w kosteczke i podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Pod koniec smażenie dodać mięso i podsmażyc. Zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać pomidory, i koncentrat pomidorowy do smaku. Gotowac aż zgęsnieje. Jak będzie za bardzo wodniste można dodać troszkę mąki.

Ciasto franuzkie lekko rozwałkować wylożyć na pergaminie w naczyniu żaroodpornym ( ja robilam w okrąglym takim z mikrofalówki) wyłożyc warstwe farszu posypa serem i wyłożyc drugą warste farszu. Z pozostałego ciasta wyciac cieniutkie paseczki i ułożyc w taką kratę na wierzchu dania.

Piekarnik nagrzać do 180 st i piec 25-30 minut. Pod koniec posypac serem:)


Naprawde wyszło pyszne :) Zdjęc nie zdąrzyłam zrobić..
Danie najlepiej zrobić dzien wczesniej zeby sie 'zsiadlo" ":)
 
reklama
Do góry