reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

Dagne, bardzo się cieszę :) Dzielę się z Wami tylko tym, co sama lubię. Twój farsz brzmi baaardzo apetycznie :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Curry z kalafiorem i cieciorką (dla 3 osób)

iwnezb.jpg

* 1 średni kalafior

* puszka krojonych pomidorów
* 3 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 1 puszka cieciorki (można zastąpić np. białą fasolą w puszce, albo... smażonymi kawałkami kurczaka)
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* pęczek natki pietruszki
* kostka rosołowa
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 1 łyżeczka curry
* 1 łyżeczka chili
* 2 łyżeczki masła
* 2 łyżki płatków migdałowych
* sól, pieprz

Kalafior opłukać i podzielić na niewielkie różyczki. Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać przyprawy, kalafior, pomidory, szklankę wody i kostkę rosołową. Dusić 15 minut.
Na końcu dodać cieciorkę i natkę pietruszki.
Mój M wymieszał to sobie ze 100g ugotowanej kaszy jęczmiennej i to był dobry pomysł ;)
 
Paszteciki z wędzoną rybą (12 szt.)

2vvsyh3.jpg

* 1 opak ciasta francuskiego
* 2 nieduże wędzone ryby
* 1 opak rozdrobnionego mrożonego szpinaku
* 250 ml jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego, bo jest bardzo gęsty)
* 2 ząbki czosnku
* posiekana natka pietruszki
* łyżka masła
* nieduży kawałek twardego żółtego sera
* 1 jajko

Z ryby usunąć ości i rozetrzeć ją z jogurtem.
Szpinak podgrzewać na patelni, a po odparowaniu podsmażyć z masłem i czosnkiem.
Ser pokroić w słupki 1 cm x 1 cm x 3 cm.
Ciasto przekroić wzdłuż na 2 części, a potem w poprzek na 6. Powstanie 12 podłużnych pasków. Na każdy pasek, zostawiając o 1 cm wzdłuż jednego krótszego końca, rozsmarować pastę rybną, posypać posiekaną natką, na niej szpinak, a na końcu położyć ser.
Skrawek ciasta bez farszu posmarować roztrzepanym jajkiem. Paszteciki zwijać od drugiego końca (tego z serem). Ułożyć na brytfance (na papierze do pieczenia) i posmarować wierzch jajkiem. Piec ok. 20 min w 175 stopniach C (przy termoobiegu i grzałce góra-dół). Ja piekę w 2 turach po 6 szt. bo paszteciki podczas pieczenia potrzebują miejsca (wypływa trochę sera).
Podawać koniecznie na ciepło - od razu po upieczeniu, lub podgrzane w mikrofali albo piecyku.
Ja podałam je z dipem czosnkowo-koperkowym, który świetnie pasuje (przepis przy papryczkach) :)
 
Ostatnia edycja:
Tagiatelle z tuńczykiem (dla 2-3 osób)

* makaron tagiatelle (w ilości odpowiedniej dla 2-3 osób)
* 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
* 1 puszka krojonych pomidorów
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* ok. 70g (pół małego opakowania) naturalnego serka śmietankowego
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* łyżka oleju
* bazylia, oregano, sól, pieprz, chili
* 2-3 płaskie łyżki startego parmezanu
* kilka pokrojonych oliwek

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać pomidory i przecier. Chwilę odparowywać i dodać tuńczyka (może być razem z sosem). Doprawić ziołami, solą, pieprzem i chili. Na samym końcu dodać serek.
Po nałożeniu makaronu na talerz polać go sosem, a wierzch posypać parmezanem i oliwkami (ser ma tu duże znaczenie, bo bardzo wpływa na smak, podobnie oliwki - nawet jeśli ich nie lubicie, to w tym daniu może się to zmienić :)
 
Sos boloński do spaghetti (dla 3-4 osób)

sy5mya.jpg

* 0,5 kg mielonego mięsa
* 4 średnie cebule
* 1 duża marchew
* pół małego (wielkości piłki do tenisa) selera
* puszka krojonych pomidorów
* ząbek czosnku
* 200 ml czerwonego wytrawnego wina (ja dałam Egri Bicaver - jest intensywne, a cena spoko)
* 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
* 5 łyżeczek cukru
* sól, pieprz, papryka, tymianek
* kilka listków świeżej bazylii
opcjonalnie: ja dodaję zawsze kilka pieczarek, pokrojonych i podsmażonych

Cebule drobno posiekać i zeszklić. Dodać drobniutko pokrojoną marchew i seler. Dusić razem 20 minut.
Dodać mięso i podsmażać. Po 10 min dodać posiekany czosnek i pozostałe przyprawy (poza świeżą bazylią).
Po kolejnych 10 min podlać winem i dodać pomidory.
Dusić od 30 do 60 min (w zależności od tego na ile wino ma być odparowane). Pod koniec dodać posiekaną bazylię.
 
Mła- Będę próbować ! Zacznę od faszerowanych papryczek tylko mięsko dodam - odmrożę farsz na pierogi

Dziewczyny może któraś ma doświadczenie i podpowie, bo chcę zrobić muffinki. Zastanawiam sie jakie foremki kupić ? Silikonowe czy jednak lepiej papierowe jednorazówki ? Czy można te pierwsze prać w zmywarce ?
 
Kupinosia- jak mieszkałam jeszcze u moich rodziców, to piekłam muffinki w silikonowych foremkach i moim zdaniem rewelacja. Chociaż mama ma zmywarkę, to ja myłam ręcznie :)


FILETY DROBIOWE Z SEREM


3 filety drobiowe
20 dkg sera salami
2-3 jaja
2-3 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula

Filety i cebulę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać razem z mąką, jajkami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, tak jak placki ziemniaczane.

foto 276.jpg Tak to wygląda po połączeniu składników ( wychodzi tego wiecej, ale u mnie było w trakcie smażenia, więc trochę ubyło)

foto 278.jpg Efekt końcowy. Kaloryczne , ale bardzo smaczne :-)
 
Ostatnia edycja:
MIĘSO MIELONE Z SOSEM BOLOGNESE W CIEŚCIE FRANCUZKIM.

Składniki:

Farsz
- pół kilo mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
-1 puszka pomidorów z puszki krojonych
- 100 ml bulionu
- małe opakowanie koncentratu
- bazylia
- sól
- pieprz

Cebule i marchewkę pokroic w kosteczke i podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Pod koniec smażenie dodać mięso i podsmażyc. Zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać pomidory, i koncentrat pomidorowy do smaku. Gotowac aż zgęsnieje. Jak będzie za bardzo wodniste można dodać troszkę mąki.

Ciasto franuzkie lekko rozwałkować wylożyć na pergaminie w naczyniu żaroodpornym ( ja robilam w okrąglym takim z mikrofalówki) wyłożyc warstwe farszu posypa serem i wyłożyc drugą warste farszu. Z pozostałego ciasta wyciac cieniutkie paseczki i ułożyc w taką kratę na wierzchu dania.

Piekarnik nagrzać do 180 st i piec 25-30 minut. Pod koniec posypac serem:)


Naprawde wyszło pyszne :) Zdjęc nie zdąrzyłam zrobić..
Danie najlepiej zrobić dzien wczesniej zeby sie 'zsiadlo" ":)
 
reklama
Do góry