Kotlety z kalafiora (ok. 8-10 szt.)
* 1 średni kalafior
* 2 cebule
* łyżka masła
* pół pęczka natki pietruszki
* 1 ząbek czosnku
* 1 jajko
* bułka tarta
* sól, pieprz
Kalafiora ugotować prawie na miękko, dobrze odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce, albo utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Cebule drobno pokroić i poddusić z posiekanym czosnkiem na łyżce masła. Cebulę, posiekaną natkę, jajko i bułkę tartą dodać do kalafiora. Posolić, popieprzyć (więcej niż przeciętnie, bo po usmażeniu są łagodniejsze) i dobrze wyrobić. Formować nieduże kotlety (duże będą się rozwalać), panierować w bułce i smażyć.
Z powodzeniem zastępują i mięso i ziemniaki jednocześnie. Można podać z lekkim sosem, albo sałatką z pomidorami i ogórkiem itd.
* 1 średni kalafior
* 2 cebule
* łyżka masła
* pół pęczka natki pietruszki
* 1 ząbek czosnku
* 1 jajko
* bułka tarta
* sól, pieprz
Kalafiora ugotować prawie na miękko, dobrze odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce, albo utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Cebule drobno pokroić i poddusić z posiekanym czosnkiem na łyżce masła. Cebulę, posiekaną natkę, jajko i bułkę tartą dodać do kalafiora. Posolić, popieprzyć (więcej niż przeciętnie, bo po usmażeniu są łagodniejsze) i dobrze wyrobić. Formować nieduże kotlety (duże będą się rozwalać), panierować w bułce i smażyć.
Z powodzeniem zastępują i mięso i ziemniaki jednocześnie. Można podać z lekkim sosem, albo sałatką z pomidorami i ogórkiem itd.
Ostatnia edycja: