reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

reklama
Asko, próbowałam, bo ja gotuję dla M., ale sama nie jem obiadów :)

Izi, miałam zakaz, ale uległam Maxwell, Kupinosi i Violett ;p
 
mła rozumiem że żyjesz miłością:) też bym tak chciała
tofika mmm brzmi pysznie z zpewnoscia je wyprobuje:) choc teraz musi swoje przepis odlezec, chocby sie waliło paliło nie będę piekła, bo inaczej wpiernicze pół;p
 
maxwell, w tym cieście "wysoka" jest masa czekoladowo - kokosowa (waśnie mój dzieć smieje się przez sen:-)), Ja też robiąc to ciasto po raz pierwszy obawiałam się, że cos jest nie tak z tym biszkoptem, ale miłośc do rafaella zwycięzyła:-) i podjęłam to ryzyko...efekt mnie zadowolił. Szkoda że nie mam zdjęcia.
asko, no z trudem, ale masz wybaczone:-), nie wiem czy podołałabys "wpierniczyć " pół bo dośc kaloryczne jest...
 
Dzisiaj w menu :) ....

Papryka faszerowana ryżem (8 szt. - połówek)

P7070853.jpg

* 1 woreczek ryżu (100g)
* 4 średnie papryki
* 20 dag pieczarek
* 2 marchewki
* 1 cebula
* 1 puszka zielonego groszku
* 1 jajko
* sól, pieprz
* kostka rosołowa
* olej do smażenia warzyw
* oliwa do skropienia ryżu

Dip czosnkowo-koperkowy:
* 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok 400g)
* pół pęczka koperku
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz

Papryki przeciąć na pół, wyczyścić w środku z nasion i błon i umyć.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki umyć i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa podsmażyć na odrobinie oleju.
Wymieszać z ryżem doprawiając solą i pieprzem (nie żałować przypraw, bo po upieczeniu będzie je czuć dużo mniej) i dodając groszek oraz jajko.
Połówki papryki faszerować ryżem z warzywami, wierzch skropić lekko oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na dno wlać ok. 1 cm wrzątku z rozpuszczoną kostką rosołową.
Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 35 min. w temp. 175 stopni C. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut (na tym etapie wierzch można posypać startym żółtym serem).

Dip: Do jogurtu dodać posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Posolić, popieprzyć i schłodzić w lodówce.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Mła uwielbiam Twoje przepisy :) krokieciki drugi dzień robię :) raz farsz jak podałaś, raz z kurczakiem, groszkiem, serem mozarella i pieczarkami :)
 
Do góry