reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy ;-)

Tez polecam taka karkówke:) Jest mega pyszna, ja jeszcze czasami robie tak ze wkladam taka karkówke pierw do rękawa do pieczenia, pieke godz potem wyjmuje z foli i tez jakies 10 minutek pieke jeszcze
 
reklama
Mój M przygotowuje wszystko dzień wcześniej a ja następnego dnia wrzucam tylko do piekarnika. Podpatrzyłam że do zalewy dodaje też maggi, cebule i olej a czasami nacina mięsko i wtyka boczuś

Mła a masz może przepis albo któraś z dziewczyn na schab ale żeby nie był suchy ?
Ostatnio M zrobił tak że ugotował schab w folii ale niestety trochę suchy wyszedł, może nie tak jak pieczony ale jednak. Czy to już taki urok tego mięsa ? Może ze śliwką byłby delikatniejszy ?
 
Kupinosia, gdzieś miałam przepis na dobry schab, ale mi wcięło, a nie pamiętam dokładnie. Swoją drogą myślę, że nie ma za bardzo co liczyć na to, że mięsko będzie bardzo soczyste, bo jednak jest zbyt chude na takie numery ;)
 
Poniedziałkowy placek z rabarbarem

f19p8h.jpg

* 5 łodyg rabarbaru
* 2 łyżeczki cukru
Rabarbar obrać, pokroić w 3 cm kawałki. Podsmażyć lekko na suchej patelni, posypać cukrem i odparować.

Kruszonka:
* 1/2 kostki masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka mąki
Wszystko zagnieść.

Ciasto:
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki gęstej śmietany
* 1/2 kostki masła
Jajka ubić z cukrem. Dodać olej, śmietanę i rozpuszczone, chłodne masło. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem i przelać do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć rabarbar i rozkruszyć po wierzchu kruszonkę.
Piec ok. 40 min w 175 stop. C (lepiej nie spiekać go za bardzo)

Najlepszy jest na drugi dzień, jak pod przykryciem nabierze trochę wilgoci.
 
Spaghetti carbonara (dla 2 osób)

P6280763.JPG

* makaron spaghetti dla 2 osób ugotowany al dente
* 150 g boczku
* 100 g tartego parmezanu (albo innego ostrego sera)
* 250 ml śmietany 30%
* 3-4 żółtka
* ząbek czosnku
* pół łyżeczki rozmarynu
* sól, pieprz

Boczek podsmażyć na łyżce oliwy lub oleju, a pod koniec wrzucić na chwilę do niego ugotowany makaron. Wszystko wyciągnąć do osobnego naczynia, a na patelnię wlać połowę śmietany, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Zagotować. Dodać pozostałą śmietanę wymieszaną z żółtkami i parmezanem, doprawioną solą i pieprzem. Chwilę podgrzewać aż zacznie gęstnieć, ale nie zagotowywać, żeby się żółtko nie ścięło. Na koniec wrzucić do sosu makaron z boczkiem i chwilkę podgrzewać intensywnie mieszając.
 
Mła czy Ty aby na pewno to jadłaś:eek:???, wygląda bosko, zjadłabym hm... ale jakoś nie po drodze mi zrobić. Następnym razem zrób kochana życzliwię porcję więcej i przślij kurierem:) może makaron nie zdąży zesztywniec:rofl2:
 
Obiecałam, więc piszę...:-), mam nadzieję, że nie na próżno;-), bo mi się strasznie nie chce...:-)
Rafaello(przepis znaleziony z resztą dawno temu w Internecie):
Składniki na biszkopt:
4jaja
5łyżek cukru
5łyżek mąki
Składniki na masę czekoladowo-kokosową:
0,75ml słodkiej smietany kremówki 30%
3 białe czekolady(rodzaj ma znaczenie dla smaku- ja uzywam milki lub alpen gold)
3 śmietany w proszku "Śniezka"
30dg wiórków kokosa
10dg calych migdałów
kilka łyzeczek mleka

Sposób przygotowania biszkopta/-tu:
Ubić białka (można dodać kilka kropli soku cytryny)
do sztywnych białek sukcesywnie dosypywać cukier..., zółtka..., ciągle ubijając. Wsypać przesianą makę, delikatnie wymieszać, wylać na dużą blachę.Piec 15-20min w temp 160-180stopniach C:-)
Przygotowanie masy:
Smietankę (kremówkę) podgrzać i rozpuscić w niej 2 białe czekolady, wystudzić...Do zimnej śmietany z czekoladami wsypać "śnieżkę" ubijać do zesztywnienia:-). Wsypać 25dg kokosowych wiórków, delikatnie wymieszać, wyłozyć na wystudzony biszkopt. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i powtykać do masy kokosowej wg własnej fantazji w dowolnych konfiguracjach(bez znaczenia dla smaku:-), ale najlepiej w równych od siebie odstępach...)
Roztopić trzecią czekoladę dodając do niej trochę mleka, płynną wylać na wierzch ciasta, na koniec posypać resztą wiórków.Dziekuję za uwagę i życzę SMACZNEGO*:

Ktoś pisał o wersji na krakersach, poproszę...
 
reklama
Do góry